International   •   Liga Campionilor   •   OPINIE

Colțescu, „Politically correct” și planeta care s-a smintit! » Comentariu de Dan Udrea

Sebastian Colțescu foto: Raed Krishan/GSP

Articol de Dan Udrea   —  miercuri, 09 decembrie 2020

Sebastian Colțescu a comis o imensă inabilitate, care s-a trasformat într-o prostie. Admitem. De aici și până la a fi răsturnată întreaga planetă, care a uitat de coronavirus și de orice altceva și îl prezintă pe Colțescu ca fiind rasistul numărul 1 al lumii e totuși mult prea mult.

Sper că încă nu ne-am mutat cu toții la Phenian și că încă mai putem judeca cu propriul nostru creier. Mai cred, chiar foarte sincer, că libertatea de exprimare încă există și că nu suntem nevoiți să spunem doar ceea ce doresc unii să spunem. Așadar, până vom ajunge să trăim ca în Coreea de Nord, ar fi bine să privim cu mai multă obiectivitate ce s-a întâmplat marți seară la Paris. Și să și avem curajul să rostim niște lucruri, în ideea că nu doar "politically correct" e ceea ce trebuie să ne ordoneze viața, principiile, modul de a trăi.

Știu că e complicat să susții altceva decât curentul. Valul e atât de mare încât riști să te măture cu totul dacă emiți alte păreri. Dar merită încercat.

În orele care au urmat incidentului am pus o întrebare, în discuțiile cu colegii de redacție: dacă între Colțescu și Hațegan comunicarea ar fi avut loc în limba engleză, iar Sebastian i s-ar fi adresat, atunci când Ovidiu i-a cerut să fie identificat cel care trebuie eliminat, în felul următor: "Black guy! Black guy", ei bine, în acest caz, Pierre Webo ar mai fi reacționat? Ar mai fi fost deranjat? Am mai fi discutat astăzi despre gestul rasist al lui Colțescu? Din câte știu, expresia "Black guy" nu e considerată rasism în SUA, de ce ar fi fost acum?


Colțescu a apelat la o expresie, în limba română, care are corespondentul la „Black guy"! Din nefericire, cuvântul negru, în limba noastră, e foarte asemănător cu nigger, un termen din lumea anglo-saxonă, peiorativ și ofensator, adresat persoanelor de culoare, care poate fi tradus și gen „cioară". Cei de pe banca turcilor au auzit expresia „negru", au asociat-o cu „nigger" și de aici... taifunul!

Ei bine, nu doar eu am văzut lucrurile din această perspectivă. În acest context, atenție ce punct de vedere a avut un fotbalist de culoare, Micah Richards, un fundaș cu peste 200 de meciuri în Premier League la echipe precum City și Aston Villa, care marți se afla în studioul televiziunii americane CBS:

„Este greu să fiu avocatul diavolului, dar dacă suntem toţi într-o cameră, aşa cum suntem noi acum, şi cineva spune: persoana neagră sau cel negru, nu m-aş simţi ofensat cu asta. Aşa că, fără să ştim contextul în care a fost folosit cuvântul, este uşor să interpretezi în ambele moduri. Din dovezile pe care le-am văzut acolo, este foarte dificil pentru mine să-l acuz pe al patrulea oficial. Înțeleg că în România, cuvântu «negru» înseamnă «black». Știți care este cu adevărat marea problemă? Că atunci când chiar se petrece un act de rasism, atunci nu ne ocupăm cu adevărat de el. Şi apoi avem ceva care a fost sau nu a fost și.... Deci nu putem presupune asta, că a fost rasism, doar pentru că ceea a zis este considerat de unii rasist. A fost ignorant? Probabil. Rasist? Nu sunt sigur".

Este o analiză atât de echilibrată și de mare bun-simț, venită, REPET, din partea unui fost fotbalist de culoare, încât te simți ușurat când o parcurgi. N-are nimic veninos. N-are nimic din înverșunarea celor care mai au puțin și cer condamnarea la închisoare a lui Colțescu. În schimb, are multă luciditate și logică. Exprimă, de fapt, un punct de vedere pe care îl au foarte mulți dintre cei care au văzut scenele de la Paris, dar cărora le e teamă să-l rostească. De ce? "Politically correct"...


Colțescu va plăti. N-am niciun dubiu! Și merită să suporte consecințele fiindcă n-a știut să gestioneze acel moment și s-a expus cu o expresie pe care, la experiența lui profesională și de viață, n-ar fi avut voie niciodată să o aibă. Foarte probabil se va căuta să fie dat și ca exemplu, FRF, prin departamentul de comunicare, care răspunde solicitărilor pentru interviuri cu o întârziere și de 2-3 săptămâni, trimitea disperată, dincolo de miezul nopții de marți spre miercuri, link-ul comunicatului în care Burleanu se dezice de faptele lui Colțescu. UEFA la fel, va tăia în carnea vie a rasismului, iar chipul lui Colțescu va flutura pe steagul revoluției anti-rasismului.

Până ne vom întoarce în comunism, în sisteme totalitare, și până când teama ne va vicia și judecata, mai avem timp să spunem ceva.

La câteva minute după evenimentele de la Paris, președintele Turciei a luat poziție oficială și a postat un mesaj. „Suntem necondiţionat împotriva rasismului şi discriminării în sport şi în toate domeniile vieţii" e o parte din mesajul său, completat de ministrul sportului din Turcia: „Ceea ce s-a întâmplat e ca o crimă împotriva umanității". Dacă Erdogan dă lecții omenirii despre democrație și despre cum trebuie luptat împotriva discriminării și nimeni nu zice nimic, iar Colțescu e țintă vie a întregului glob, atunci planeta nu doar că a luat-o pe un drum complet greșit, dar s-a smintit de-a binelea! z

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.