Liga 1

Românii n-au nicio șansă la FRF, străinii câștigă toți banii la FIFA! Anomalia din fotbalul intern: „Ca zugravii care își fac treaba!”

Adi Popa a contestat tăierile de bani făcute de FCSB fără acordul său

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  joi, 17 decembrie 2020

Procesele pentru recuperarea salariilor topite în pandemie produc o anomalie: există deja români care au pierdut litigiile în comisiile FRF, în vreme ce străinii câștigă la FIFA toți banii. Federația favorizează cluburile chiar și împotriva unei recomandări pe care a făcut-o instituția care conduce fotbalul în lume.

„Am câștigat procesul cu FCSB, dar încă nu știu foarte clar ce am câștigat. Pe mine mă reprezintă AFAN și oamenii din sindicat mi-au spus că nu au ce să facă, așteptăm motivarea sentinței”. Declarația lui Adi Popa de la DigiSport descrie o latură a conflictului creat ca urmare a suspendării contractelor la începutul pandemiei.

Popa avea la FCSB un contract cu un salariu de 15.000 de euro lunar. Clubul a hotărât însă unilateral ca el să primească, timp de două luni, câte 2.200 de lei pe lună. Decizia a fost bazată pe o ordonanță guvernamentală care stabilea cum pot cluburile sportive cu activitatea suspendată să economisească niște bani trimițându-și angajații în șomaj tehnic.

Popa încă așteaptă motivarea hotărârii pe care au luat-o comisiile FRF. Între timp, aceleași comisii au stabilit că jucători ai Dunării Călărași, trimiși în șomaj forțat, nu au dreptul să încaseze salariile din contracte și că trebuie să accepte 2.200 de lei lunar.

Indicațiile FIFA, nerespectate

În cazurile călărășenilor există și motivări, deci situația este clară. Sindicatul fotbaliștilor a protestat la FRF și a invocat o circulară a FIFA, un document prin care federația internațională recomanda o judecată în astfel de cazuri: „Dacă au fost epuizate toate căile de negociere între cluburi și jucători, comisiile să hotărască în echitate!”. 

Ce înseamnă? Dacă nu au ajuns amiabil la o înțelegere, să piardă ambele părți, și clubul, și fotbalistul.

În cazurile jucătorilor de la Dunărea Călărași, învinși în procese, au pierdut doar ei, în timp ce clubul a câștigat. Când sindicatul a insistat că FIFA sfătuiește altfel, FRF a transmis către AFAN: „FIFA doar indică o linie. În România decidem noi!”.

Fotbaliștii români, dezavantajați în fața străinilor

FIFA a judecat deja două cazuri în care le-a dat dreptate fotbaliștilor, a desființat dreptul cluburilor de a suspenda contracte în pandemie. Jucătorii români nu pot să deschidă însă procese la FIFA. Pot face așa ceva doar străinii din campionatul românesc. Ceea ce înseamnă că este posibil ca un străin de la Călărași să încaseze salariul întreg, iar românii să rămână cu câte 2.200 de lei.

Sau ca Adi Popa să capete doar o parte din banii pe care îi avea trecuți în contract, în timp ce Momcilovic, un sârb trimis și el în șomaj forțat, să câștige la FIFA, pe baza precedentelor create, și să recupereze toate salariile. Fotbaliștii români din liga internă sunt dezavantajați fiindcă nu au dreptul să i se adreseze direct federației internaționale, ei sunt obligați să formuleze memorii către comisiile FRF.

Emilian Hulubei: „Ca zugravii care își fac treaba!”

Emilian Hulubei, președintele sindicatului fotbaliștilor, e și membru în Comitetul Executiv al FRF, deci se află în conducerea Federației. El protestează acum față de instituția din care face parte: „Cluburile au susținut că au pierdut bani din bilete, din sponsorizări din cauza pandemiei, de aceea ar fi fost justificat șomajul tehnic. Nimeni nu a demonstrat exact, din contabilitate, câți bani a pierdut! 

Fotbaliștii au participat la tot sezonul, așa cum fusese el programat, au existat promovări, retrogradări, calificare în cupele europene, au fost plătite drepturi TV. Situația e astfel: eu angajez un zugrav ca să-mi zugrăvească toată casa într-un an, el nu muncește trei luni fiindcă nu are cum, dar apucă să zugrăvească totul. Și eu îi scad din bani, ignor faptul că omul a dus la capăt misiunea pe care o avea!”.

La handbal au câștigat

Deciziile din comisiile FRF nu au fost confirmate în handbal. Există jucători de la Buzău care au câștigat procese similare, li s-a dat dreptul să încaseze toți banii. În handbal, ca și în fotbal, pot urma multe litigii noi, fiindcă jucătorii au doi ani la dispoziție ca să conteste șomajul tehnic, abia după aceea se prescrie hotărârea clubului. 

Sindicatul fotbaliștilor așteaptă motivarea sentinței în cazul lui Adi Popa și în acela al lui Alexandru Stan, ambii de la FCSB, și apoi va contesta deciziile la Lausanne, la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv. Ca să ajungă la TAS, AFAN a cerut sprijinul FIFPRO, sindicatul mondial al jucătorilor de fotbal. O victorie la TAS ar desființa hotărârile interne potrivnice.

VIDEO. Procesul lui Adi Popa cu cei de la FCSB: „Mă judec pentru 52.500 de euro, vedem ce decid comisiile”

>

Citește mai multe știri din Liga 1:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.