Mladen Jutric, stoper de 24 de ani, a crescut în academia lui Salzburg, de unde au „ieșit” jucători ca Sadio Mane, Martin Hinteregger și Dayot Upamecano. Acum e în România, la Academica Clinceni, și a atras deja atenția cluburilor mari.
- Salut, Mladen! Cum te simți în România? Pe teren lucrurile par că merg destul de bine...
- Foarte bine și echilibrat. Cred că viața se aseamănă mult cu cea din Serbia, locul meu natal. Plus că împărțim cam același gen de cultură, aceeași religie. Îmi place mult aici, per total. Sper să dureze experiența mea în România. Despre țară nu pot să zic că știam multe până să vin. Sunt foarte surprins să văd câte locuri frumoase aveți. Și pot spune că sunt fascinat de București, e un oraș superb.
- Ce știai despre fotbalul românesc înainte de a sosi aici?
- Știam că România a dat câteva echipe mari fotbalului, are o istorie bogată. Știam despre victoria Stelei din 1986 din Cupa Campionilor. Bineînțeles știam câte ceva și despre competiția internă, că nivelul este bun și că aici poți progresa mult.
- Academica e una dintre surprizele acestui sezon, care-i secretul?
- Nu știu dacă-i putem spune secret. Se fac lucrurile corect, bine. Avem un colectiv bun, plecând de la antrenor, staff administrativ și până la omul care se ocupă de echipament. Am învățat să avem o relație strânsă, să fim ca o familie. Cred că în fotbalul modern se uită acest aspect. O parte ce era esențială altădată. Iar noi am înțeles asta și iată-ne printre primele în Liga 1.
Mladen Jutric, despre posibilitatea de a merge la CFR, FCSB sau Craiova: „N-aș spune nu”
- Te vezi la un club de top din România? CFR, FCSB sau Craiova?
- Sincer, poate că pare un clișeu, dar e bine să rămân concentrat pe prezent. Cu siguranță în viitor n-aș spune nu unei astfel de oportunități. Cele trei echipe pe care le-ai pronunțat sunt foarte mari, cu o istorie grozavă, cu suporteri care îmi amintesc de Serbia. Ar fi o onoare să ajung să joc sub culorile unuia dintre ele. Acum trebuie ca și ele să mă dorească (râde).
Mladen Jutric: „Salzburg îți oferă tot, trebuie doar să te concentrezi pe fotbal”
- Ai crescut la Salzburg, un club care are o academie fantastică, ce se întâmplă acolo?
- E una dintre cele mai bune academii din lume la ora actuală. Totul e bine pus la punct. Antrenorii sunt foarte bine pregătiți, ai parte de toate facilitățile moderne. Pun mare accent pe educație, practic au un pachet complet. Tot ce-ți trebuie pentru a te dezvolta. Ai totul la dispoziție, ți se calculează toți pașii pentru ca ție să-ți rămână doar concentrarea pe fotbal. Dacă mergi de copil acolo, dacă te iau, aproape sigur vei ajunge să joci într-o primă ligă, fie din Austria, fie din altă parte. Vedeți că vând jucători an de an și cu toate astea domină autoritar campionatul având mulți tineri în lot. Mai țin legătura cu câțiva colegi de acolo, împărtășim ceea ce trăim acum, la seniori.
- Se poate compara cu Viitorul sau FCSB?
- E bine cunoscut deja faptul că ambele investesc mult în tineri. Am văzut și eu ce s-a creat la academia FCSB, am și auzit multe despre ei. Ambele pot fi felicitate, fac o treabă grozavă și vedeți că la loturile naționale ajung, în mare parte, jucători de acolo sau care au fost pe acolo. Sunt două cluburi care pot câștiga mult cu această strategie.
- Îți place bucătăria românească?
- Cui nu-i place? Nu cred că e străin care să fi trecut pe aici și să spună ceva rău despre asta. În special îmi place „famous mamaliguta cu smantana si branza”. N-am cum să uit desertul popular „papanașii”.
- Îți dorești să vizitezi mai multe locuri aici?
- Da, dar deocamdată, cu situația asta, e cam greu. Sper să se mai regleze începând cu 2021 această problemă cu coronavirusul, să ne recăpătăm viața normală și atunci cu siguranță voi căuta să merg mai mult prin România, când timpul îmi va permite. Sunt multe locuri care îți oferă un "view" minunat, plus că am citit că-s multe mănăstiri încărcate de istorie.
- Cum a fost 2020 pentru tine și ce așteptări ai de la 2021?
- Cred că a fost un an greu pentru toată lumea, nu doar pentru sportivi. Toți am dat de o situație nouă, viața s-a oprit în loc. A fost ceva cu care nu ne-am mai întâlnit, am învățat lucruri noi. Repet, sper să se termine totul și să ne întoarcem la viața normală. Să fim sănătoși, cred că astea sunt gândurile oricui pentru noul an.
În Japonia am dat peste o experiență interesantă, chiar am fost surprins plăcut de nivelul de acolo. Fotbalul a progresat mult și a devenit foarte apreciat, mi-a plăcut Japonia
Îmi place cam tot din ce am văzut în România în scurta mea experiență de până acum. A, să nu uit, e ceva ce n-are cum să-ți placă: traficul din București. Un calvar.
- Mladen Jutric, fundaș Academica Clinceni
9 din 13 meciuriîn care Jutrici a jucat la Clinceni s-au terminat fără ca Academica să primească gol
500.000 de euroe cota stoperului pe transfermarkt
{{text}}