Liga 1

Fotbal profesionist, antrenori amatori! 5 echipe din Liga 1 sunt conduse de tehnicieni fără diplomă

În actualul campionat, nu mai puțin de 5 echipe sunt conduse de antrenori care nu dețin diploma care e impusă unui „principal” la nivelul primului eșalon.

Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu, Costin Ștucan  —  marţi, 22 decembrie 2020

În actualul campionat, nu mai puțin de 5 echipe sunt conduse de antrenori care nu dețin diploma care e impusă unui „principal” la nivelul primului eșalon.

Faptul că Neubert activează ca preparator fizic, deși nu are niciun fel de document care să-i ateste acest lucru, nu e o excepție în fotbalul românesc, ba chiar se înscrie perfect în ceea ce tinde să devină o regulă. Și anume: driblarea regulamentelor în ceea ce privește statutul antrenorilor și ce diplome trebuie să dețină aceștia pentru a avea dreptul să profeseze în Liga 1.

Pentru acest nivel e nevoie de Licența Pro, însă în momentul de față, din cele 16 cluburi mai mult de 30% au ca antrenor principal pe cineva care nu are luată această diplomă! Iar unii dintre ei sunt printre remarcați în ultimii 2 ani.

5 echipe din Liga 1, conduse de antrenori fără diplomă

Croitoru e trecut la Botoșani ca antrenor cu portarii, dar anul trecut a dus în premieră echipa în play-off și chiar și în cupele europene. Poenaru a salvat-o de la retrogradare pe Clinceni, iar în actualul campionat e revelația numărul 1, fiind pe loc virtual de play-off. Poenaru a fost respins de cei de la Școala de Antrenori la examenul pentru accedere la cursurile Licenței Pro, picând la proba practică, unde a avut de susținut subiectul „pasa filtrantă". 

Nici Laszlo Balint n-are Licența Pro, chiar dacă a promovat în modulul la capătul căruia va susține examenul final. Și el a unul dintre remarcații anului 2020: a promovat-o pe UTA și se clasează pe un loc peste așteptările unei echipe care n-a mai fost în Liga 1 de mai bine de un deceniu.

Ultimii doi pe lista celor fără Pro sunt Daniel Pancu și Andrei Prepeliță. Primul antrenează pe Poli Iași deși deține doar licența A, necesară pentru a fi antrenor secund, iar Prepeliță nu are niciun fel de calificare. El se ocupă de doar două etape de FC Argeș, după un adevărat record de antrenori pe care echipa din Trivale i-a avut în 4 luni: Badea, Moșteanu, Dulcea și Eduard!

Nici selecționerii nu sunt cu diplomele bifate!

Nu doar în Liga 1 există antrenori principali care nu sunt în regulă din perspectiva diplomelor. Chiar primele două reprezentative ale României au pe bancă tehnicieni ce nu dețin Licența Pro. Rădoi și Mutu sunt încă la cursurile care au ca finalitate obținerea acestor acte, însă în toată această perioadă și chiar și în prima jumătate a anului 2021 au activat și vor continua să o facă fără a respecta statutul antrenorilor. Rădoi a debutat ca antrenor la FCSB, în vara lui 2015, în vreme ce Mutu a început ca „principal" în 2018, la FC Voluntari.

Citește mai multe știri de actualitate:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.