La Gala GSP 2020, în care sunt premiați cei mai buni sportivi ai anului, Ladislau Boloni (67 de ani) a primit trofeul de Legendă GSP, fiiind antrenorul român care continuă să impresioneze în fotbalul occidental, de un sfert de veac.
- Ceremonia de decernare a trofeelor poate fi urmărită într-un show spectaculos marți seara, de la 19:30, simultan pe GSP.ro, Facebook, Youtube și Telekom Sport 1;
- Au votat pentru clasamentul final al Superlativelor anului 2020 GSP: cititorii Gazetei, redactorii Gazetei Sporturilor, căpitanii echipelor de fotbal din Liga 1, antrenorii echipelor din Liga 1 și specialiști din cadrul MTS.
Gazeta a continuat și demersul inaugurat la Gala GSP 2019, acela de a oferi premii de legendă sportivilor emblematici ai României. Ediția trecută au fost laureați Emerich Ienei, Mircea Lucescu, Ilie Năstase, Nadia Comănci, Elisabeta Lipă, Gică Hagi și Ivan Patzaichin.
În 2020, galeria legendelor GSP e completată cu Doina Melinte, Simona Amânar, Anghel Iordănescu, Ladislau Boloni și Cristian Gațu.
VIDEO. Ladislau Boloni a primit trofeul de Legendă GSP
Ladislau Boloni - László Bölöni, cum îl știe și-l strigă lumea în afara granițelor țării - este genul de om care sfințește locul! Antrenorul de 67 de ani a dus la un nivel superior cariera pe care a avut-o ca fotbalist. Ca jucător, a fost de două ori fotbalistul român al anului (1977 și 1983) din postura de mijlocaș al lui ASA Târgu Mureș.
A intrat în istorie prin câștigarea CCE în 1986 cu Steaua, alături de "viteziști" având 7 trofee, a scris pagini de faimă în tricoul tricolorilor în 102 selecții, unde a marcat de 23 de ori. Ca antrenor, se menține de mai bine de un sfert de secol în rândul tehnicienilor occidentali și în Europa fotbalistică.
Poezie pe nerăsuflate
A promovat-o pe Nancy în prima ligă din Franța (1998). A câștigat titlul cu Sporting Lisabona în primul său sezon în Portugalia (2001-2002), ulterior bifând și Cupa. A contribuit la ascensiunea lui Cristiano Ronaldo și Ricardo Quaresma, într-o generație ce-i mai avea pe Mario Jardel, Marius Niculae, Hugo Viana, Rui Bento, Joao Pinto și Sa Pinto. A fost ultimul titlu de campion din palmaresul "leilor". A bifat cea mai bună performanță din istoria lui Rennes (locul 4 în Ligue 1) și a dus-o în cupele europene în 2005.
A câștigat titlul la Standard Liege în primul său sezon acolo, în ediția 2008/2009, mai cucerind două Supercupe. În ediția 2011/2012, a făcut istorie pentru PAOK Salonic, în grupele Europa League, învingând Tottenham pe White Park Lane, prima victorie a unei echipe elene în Anglia din 1999. A calificat-o pe Antwerp, cel mai vechi club belgian, de două ori în cupele europene. În primăvară, a dus echipa în finala Cupei Belgiei, în premieră după 1992, doar că ultimul act s-a amânat din cauza pandemiei.
Ladislau Boloni: „Din ambiție, prin muncă și inteligență”
Actualul antrenor al lui Panathinaikos, doritor să șteargă praful așternut pe un club de elită, a transmis un mesaj de la Atena cu zâmbetul emoționat pe buze și cu un pahar de șampanie în mână, dorind să marcheze astfel momentul: „M-ați surprins! Nu credeam că sunt în actualitate acasă, ați venit cu un trofeu deosebit de frumos, care este și mai valoros pentru mine, ceea ce înseamnă că sunt mulți acasă care apreciază ceea ce am reușit să fac pentru fotbalul românesc.
Da, am plecat de vreo 30 de ani din România, dar am reușit să rămân în actualitate cu ceea ce se întâmplă acasă și când am parte de asemenea momente, de cadouri, precum cel al vostru, da, sunt puțin emoționat. Tot ceea ce am făcut în fotbal am făcut din plăcere, din ambiție, prin muncă, prin inteligență, sper să nu deranjez prin acest lucru pe nimeni. Voi rămâne serios și înțelegător, totodată, cu cei ce mai fac glume din când în când”.
Să aparții generației lui Platini, cum sunt și eu, și să rămâi la suprafață reprezintă o mare performanță și da, sunt mulțumit. E momentul să spun mulțumesc pentru Gazetă și pentru suporterii care, din când în când, au timp să se gândească și la mine.
Ladislau Boloni
{{text}}