Desemnat în ancheta GSP Cel mai bun stranier din Liga 1 în 2020, Paulo Vinicius, 36 ani, vorbește deschis despre cariera sa și despre anul complicat în care a triumfat pentru a treia oară consecutiv cu CFR Cluj în campionatul intern și a bifat două participări remarcabile în Europa League.
- Paulo, ai avut un 2020 remarcabil în România, ai devenit stranierul anului, dar care a fost cel mai deosebit moment pentru tine?
- Aș spune despre momentul cel mai dificil, care a însemnat perioada după pandemie, când ne-a fost greu, pentru că am pierdut și poziția de frunte din campionat. Până la urmă, prin muncă, am reușit să ne impunem, dar, la modul general, a fost un campionat foarte stresant, cu tot ce s-a întâmplat în jurul cazurilor de coronavirus. Personal, sunt însă fericit că am luat titlul și am obținut acest premiu la finalul anului.
- Ai venit în România în vara lui 2017, ai obținut trei titluri în trei ani, ești un caz norocos, nu?
- N-a fost deloc ușor când am venit în România. Nu ne cunoșteam între noi, jucătorii, dar, cu toate astea, am reușit să terminăm campionatul pe locul 1 în 2018. E clar însă că sezonul cel mai complicat a fost cel din 2020, când am trecut și prin două participări în Europa League. N-aș zice că e vorba despre noroc. N-ai cum să câștigi meciuri și trofee fără sacrificiu și multă muncă. Aceasta e adevărata rețetă.
Vinicius: „Romario mi se părea cel mai bun din lume”
- Brazilia înseamnă o efervescență a golurilor, fiecare fotbalist vrea să fie atacant, tu ai fost fundaș de la bun început?
- Nu, atacant! Asta pentru că, într-adevăr, îmi place să marchez. Am un bun joc de cap, încerc mereu să-mi ajut echipa, să marchez. Asta voiam să fac încă de la primul meu club, în Cuiaba, orașul natal, unde visam să ajung în Europa. Dar chiar acolo am cunoscut un impresar care mi-a spus că-mi poate oferi această șansă, pe care am încercat s-o fructific. Și iată că acum sunt în România, vreau să câștig în continuare trofee, să evoluăm din nou în Europa League, în Champions League.
- Ești născut în 1984, așa că primul Mondial pe care l-ai înțeles și l-ai trăit intens a fost probabil cel din 1994, în SUA, unde Brazilia a ieșit campioană, cu o trupă formidabilă: Romario, Bebeto, Rai, Leonardo, Dunga, Cafu.
- Un campionat extraordinar! Îmi plăcea mult de Romario. Era impresionantă ușurința cu care înscria. În acele zile, eram convins că Romario e cel mai bun jucător din lume. Mă identificam cu el.
Vinicius: „Mi-ar fi plăcut să joc alături de Sergio Ramos”
- Ce știai despre România înainte să semnezi cu CFR?
- Mai nimic! Dar am discutat cu colegi care mai jucaseră la Cluj și am încercat să obțin informații. Ei prinseseră însă altă perioadă, cea cu insolvența. Eu am ajuns într-un context diferit, cu antrenor și patron nou, alte obiective. Cred că am făcut o treabă bună până acum la CFR.
- Ai marcat câteva goluri importante pentru CFR. Care îți e cel mai drag?
- Cel cu Craiova, din finala campionatului, în vară. Mi-e cel mai drag, dar e și cel mai important, fiindcă a contribuit la un nou titlu pentru CFR. Au fost însă și altele, la fel de speciale. Am înscris de câteva ori cu FCSB, am făcut-o cu Djurgarden în Europa League. Fiecare a avut încărcătura lui.
- Publicul și presa te numesc uneori Sergio Ramos de Cluj. Cum te simți când auzi comparația aceasta?
- Mă bucur, fiindcă Ramos e un jucător foarte mare. Mi-ar fi plăcut să evoluez alături de el într-un cuplu de stoperi. E o mândrie să fiu asemănat cu spaniolul. Și lui îi place golul, la fel cum e și cazul meu.
Vinicius: „N-am avut nicio discuție cu FCSB”
- Îți redau o declarație făcută de colegul tău Adi Păun în vara lui 2018: "Vinicius e un animal perfect, mi-e greu să-l depășesc la antrenamente". Ai impus respect și în vestiar cu stilul tău abrupt!
- Le mulțumesc colegilor și sunt fericit că le place de mine și sunt mulțumiți de munca pe care o depun. Sunt un tip foarte serios, vreau să câștig inclusiv la antrenamente, nu doar la jocurile oficiale.
- Au existat ocazii când s-a discutat despre posibila ta trecere la FCSB. Ai avut contacte cu ei?
- Doar presa a vehiculat discuții legate de faptul că FCSB e interesată de mine. Am văzut la vremea respectivă și declarațiile lui Gigi Becali. Dar la mine n-a ajuns absolut nimic. Sunt în continuare la CFR și-mi văd de treabă.
- A existat un episod tensionat în relația cu clubul, în toamna lui 2019, când n-ai fost trecut pe lista UEFA. Te-ai simțit nedreptățit?
- A fost într-adevăr o mică problemă. N-am fost fericit atunci, mă consideram unul dintre jucătorii importanți ai lui CFR. Dar am discutat cazul cu clubul, cu antrenorul, individual, și am rezolvat situația.
Vinicius: „Camora e fericit că joacă pentru România”
- A fost dificil să lucrezi cu Petrescu, un antrenor riguros?
- Ne-am adaptat și la stilul lui Petrescu. Asta e treaba noastră ca jucători, să înțelegem filozofia și felul de a fi al fiecărui antrenor. N-am avut niciun fel de probleme cu Petrescu, ne-am respectat.
- Ai discutat cu Camora după ce a debutat pentru naționala României într-un meci trist, eșecul de la Reykjavik?
- Am vorbit puțin cu Camo despre asta. În primul rând, el era fericit că a ajuns să îmbrace tricoul reprezentativei României. E deja de mult timp aici. Probabil a contat faptul că, fiind la primul său meci, jucătorii nu se știau așa de bine, dar el rămâne un om cu experiență, care va avea prestații remarcate în tricoul naționalei. Sunt convins de asta!
- Ai 36 de ani, termini în vara lui 2021 contractul cu CFR, cât îți propui să mai continui pe teren?
- Aș putea să mai joc liniștit încă doi ani. Și o voi face dacă voi simți că-mi pot ajuta în continuare echipa și să rămân la nivelul de acum. Deocamdată, mă focusez sută la sută pe cariera de jucător, e singurul lucru la care-mi stă capul. Nu vreau încă să mă gândesc ce voi face când voi pune ghetele în cui.
Vinicius: „Am fost adevărații câștigători la Sevilla”
- În primăvară ați fost eliminați de Sevilla fără înfrângere, 1-1 și 0-0. Îmi închipui că a fost o "dublă" frustrantă, nu?
- A fost dificil pentru toți să trecem peste acel moment, mai ales că făcuserăm un meci bun la Sevilla, unde, din punctul meu de vedere, am câștigat, pentru că arbitrul VAR ne-a anulat nedrept un gol valabil. Am fost frustrați și triști că n-am continuat atunci în Europa.
- Dubarbier și Omrani sunt jucătorii CFR-ului care au cucerit înainte titlul de stranierul anului în Ancheta GSP. Clujul e un teren fertil pentru fotbaliștii de peste hotare?
- Așa este! La CFR evoluează mulți străini, iar asta nu e o regulă doar de acum. Și, da!, dacă te menții în formă și-ți ajuți echipa, CFR e un club potrivit pentru ca un stranier să ajungă să cucerească inclusiv trofee individuale, cum este și cel câștigat de mine acum.
Vinicius: „Mă întorc lângă familie”
- Cum resimți perioada asta cu meciuri disputate fără spectatori?
- E un sentiment straniu. Ai senzația mereu că joci într-un meci amical sau ești la un antrenament. Fotbalul își va recăpăta frumusețea când publicul va reveni în tribune.
- Te bate vreun gând să te stabilești definitiv în România, precum Camora?
- Nu. El are o soție româncă, e de mult timp aici. Eu voi reveni în Brazilia când îmi termin cariera. Voi merge lângă familie, lângă prieteni.
Vinicius: „Mitriță a fost cel mai dificil”
Vinicius nominalizează trei români din campionatul intern, care i-au atras atenția în mod special de când evoluează în L1: "Mitriță mi-a plăcut. Trebuia să muncesc foarte mult când jucam împotriva Craiovei. El a fost cel mai dificil adversar direct din România. M-au impresionat, de asemenea, Alibec și Man".
Vinicius: „Culio era prietenul meu cel mai bun”
Brazilianul spune că amicul lui cel mai bun de la CFR era argentinianul Culio: "I-a plăcut mult la Cluj, dar acum a intrat într-o altă perioadă, cu familia, se bucură de viața aproape de casă. Dintre colegii actuali, mă înțeleg bine cu Camora, Rondon și Aurelio, fiindcă putem comunica în portugheză. Asta nu înseamnă însă că nu am prieteni și printre fotbaliștii români".
E o exagerare să spui că principala calitate a lui CFR Cluj e agresivitatea. Așa cum ziceți voi, în România, avem la club bărbați adevărați și ne luptăm să învingem în fiecare partidă.
Flamengo e echipa mea favorită încă din copilărie. Toți din familie susținem și acum același club.
Vinicius în trei cuvinte? Caracter, forță, muncitor. Nu poți realiza performanțe în sport dacă nu muncești enorm.
Nu sunt un tip deosebit în afara fotbalului. Îmi place să fiu liniștit, am activități normale, ies la un restaurant, la mall. Nimic special.
Nu mi-a fost greu să încep să vorbesc în limba română. Încerc în continuare să învăț zi de zi alte cuvinte și expresii, așa că voi reuși să progresez în lunile următoare.
Câștigătorii anteriori la stranieri în Ancheta Gazetei
Sebastian Dubarbier (CFR Cluj) | 2008 |
Pablo Brandan (Urziceni) | 2009 |
Eric De Oliveira (Gaz Metan) | 2010 |
Wesley Lopes (FC Vaslui) | 2011, 2012 |
Eric De Oliveira (Gaz Metan / Pandurii) | 2013 |
Lukasz Szukala (FCSB) | 2014 |
Fernando Varela (FCSB) | 2015 |
Fernando Boldrin (Astra / FCSB) | 2016 |
Harlem Gnohere (FCSB) | 2017, 2018 |
Billel Omrani (CFR Cluj) | 2019 |
3 brazilieniau mai câștigat până acum premiul în ancheta GSP la categoria stranierilor din Liga 1: Eric (2), Wesley (2) și Boldrin
15 goluria marcat Vinicius în toate competițiile pentru CFR Cluj în cei trei ani și jumătate petrecuți în România, 14 în L1 și 1 în Europa League, fără a ține cont de partida de aseară cu U Craiova
{{text}}