Campionate

Academia uruguayană atacă forul englez după suspendarea lui Cavani pentru rasism: „Sunteți ignoranți! Era o dovadă de afecțiune”

Edinson Cavani // FOTO: Imago

Articol de Theodor Jumătate  —  duminică, 03 ianuarie 2021

Edinson Cavani, atacantul lui Manchester United, a fost suspendat 3 etape și amendat cu 100.000 de lire după ce i-a răspuns unui prieten cu 1gracias, negrito” pe Instagram.

Un an teribil care s-a încheiat la fel de rău pentru Edinson Cavani. Finalul unui scandal declanșat de un cuvânt greșit interpretat.

  • Pe 29 noiembrie, imediat după victoria lui Manchester United cu Southampton, uruguayanul intrând la pauză și schimbând definitiv meciul (de la 0-2 la 3-2) cu două goluri și o pasă decisivă, atacantul a primit un mesaj pe InstaStory: „Te iubesc atât de mult, Matador". Și a răspuns: „Mulțumesc, negruțule". Acel „negrito", cuvânt pe care Edi îl considera afectuos, transmis unui prieten, a fost considerat „rasism" de autoritățile fotbalului englez.
  • Pe 30 noiembrie, federația insulară (FA) a deschis anchetă împotriva sud-americanului. Deși Cavani a explicat ce voia să spună.
  • Pe 31 decembrie, o lună mai târziu, în ultima zi a anului, Comisia de Disciplină a luat decizia. Suspendându-l trei partide și amendându-l cu 100.000 de lire sterline (echivalentul a 112.700 de euro). "Un comentariu nepotrivit, care discreditează jocul", a comentat FA, care i-a cerut să urmeze un program educativ.

„O mare nedreptate"

Cavani, care a acceptat pedeapsa, dar a susținut încă o dată că „sunt împăcat, pentru că întotdeauna m-am exprimat cu afecțiune", a fost apărat și de Academia uruguayană, care i-a atacat pe oficialii britanici. 

„Federația engleză a făcut o mare nedreptate, dovedindu-și ignoranța, lipsa cunoștințelor culturale și lingvistice. A greșit pronunțându-se asupra folosirii limbii spaniole, fără a ține cont de complexitatea sa și de context", a protestat Academia de la Montevideo într-un comunicat în care s-a detaliat: „Cuvintele ce fac referire la culoarea pielii, la greutate sau la alte caracteristici fizice sunt utilizate deseori între prieteni în America latină, mai ales sub forma diminutivelor. În acest context, sunt expresii de tandrețe. Tot în acest context, unica explicație ce poate fi oferită acelui «negrito» este de afecțiune".

 Îmi cer scuze dacă am jignit pe cineva cu o expresie de afecțiune adresată unui prieten. Inima mea e împăcată. Întotdeauna m-am exprimat astfel, în concordanță cu felul meu de a trăi și cultura mea 
- Edinson Cavani, atacant Man. United

Tot „negrito" și la Luis Suárez

Pe 15 octombrie 2011, când era la Liverpool, uruguayanul Luis Suárez s-a certat cu Patrice Evra la 1-1 cu Manchester United. După meci, francezul l-a acuzat de rasism, dezvăluind și cuvântul care îl înfuriase: „Negrito". Suárez a spus că, în țara sa, cuvântul nu are o conotație ofensatoare, rasistă. Pe 20 decembrie 2011, federația engleză l-a suspendat 8 meciuri și l-a amendat cu 40.000 de lire sterline.

VIDEO. Edinson Cavani, la antrenamentele lui Manchester United

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.