Fotbal   •   Liga 1   •   ANALIZĂ GSP

EXCLUSIV Paradoxul Man » Jucătorul momentului în România, investiție imposibilă pentru Occident: prea bătrân, prea scump și fără meciuri tari. Cât cere de fapt Becali

Dennis Man nu are încă nicio oferă concretă de la un club important din vestul Europei

Articol de Costin Ștucan   —  marţi, 05 ianuarie 2021

Cel mai bun fotbalist român al anului 2020 este într-o situație paradoxală. Aflat în vârf de formă sportivă în Liga 1, Dennis Man nu are încă nicio oferă concretă de la un club important din vestul Europei. Un obstacol îl reprezintă prețul cerut de FCSB, 14 milioane de euro. Dar aceasta nu este singura piedică în calea transferului.

 În ultimele două săptămâni, site-urile de sport din România au fost invadate de știri legate de iminenta plecare a lui Dennis Man în străinătate. Jurnaliștii au scris despre interesul unei echipe din Italia, iar numele lui AC Milan a fost imediat asociat cu acest transfer, apoi s-a discutat despre un posibil transfer în Anglia. În realitate, însă, șansele ca Dennis Man să plece la un club mare din Europa sunt extrem de mici și scad cu fiecare lună care trece.  

Jurnaliștii Gazetei au verificat documente din baza de date Football Leaks (obținute de Der Spiegel și puse la dispoziție partenerilor din European Investigative Collaborations), au discutat cu oameni care i-au urmărit cariera lui Man și au analizat trendurile și strategiile de transfer din fotbalul european și, în mod special, pe cele din estul Europei. 

Concluzia nu este surprinzătoare, dar poate fi acum explicată publicului: 


- un fotbalist român de 23 de ani reprezintă o investiție mult prea riscantă pentru cluburile europene interesate să achiziționeze un jucător competitiv, cu un potențial mare de creștere și, implicit, de a genera rapid profit 

Cât cere de fapt Becali pe Dennis Man

 La 22 de ani și patru luni, Dennis Man este văzut în România ca un fotbalist încă tânăr. De aceea, patronul FCSB, George Becali, i-a stabilit în contract o clauză de reziliere de 100 de milioane de euro și cere acum pentru el o sumă-record de vânzare pentru un fotbalist din Liga 1.  

“Eu cred că Man va pleca primul, am și acum ofertă de 12 milioane. Am ofertă. De la 15 milioane am scăzut la 14. Clubul a zis că până pe data de 10 ianuarie va da un răspuns. E din Italia. Cred că va pleca. I-am spus 14. Dacă dă 14, pleacă! Dacă dă 12, nu-l dau”, a declarat Becali în interviul de Crăciun acordat DigiSport. 


 În realitate, clubul FSCB nu are nicio ofertă oficială concretă primită pentru Dennis Man, ci doar promisiuni obținute prin intermediul mai multor impresari. Tocmai de aceea, pentru a avansa în negocieri, FCSB a dat mai multor agenți de jucători mandate în care își precizează clar cererea. Unul dintre mandate este pentru Serie A, iar condițiile puse de Becali demonstrează că e vorba despre echipe din a doua jumătate a clasamentului. 

 FCSB cere 14 milioane de euro, dar pretențiile lui Becali sunt mult mai flexibile decât în trecut. Banii sunt eșalonați și condiționați de anumite performanțe sportive: 

  • 3 milioane de euro plătibili imediat 
  • 5 milioane de euro plătibili până la finele lui 2021 
  • 4 milioane de euro plătibili în 2022 
  • 2 milioane de euro dacă echipa care-l cumpără pe Man nu retrogradează din Serie A în următoarele două sezoane 
  • 10 la sută din eventualul profit realizat la o eventuală revânzare a lui Man

Ce caută Europa: tineri, ieftini și cu potențial mare 

Transferat în 2016 de FCSB pentru 400.000 de euro de la UTA, Man a avut o ascensiune constantă și - după unele momente de stagnare - progresul său în jocurile de Liga 1 s-a accentuat vizibil în ultimul an. La finalul lui 2020, el a fost declarat fotbalistul anului atât de Gazeta Sporturilor, cât și de ProSport. 

142 de meciuriare Dennis Man în tricoul FCSB. Atacantul a înscris 47 de goluri și a dat 29 de pase decisive

 Dar ceea ce pentru publicul român pare o ascensiune fulminantă, pentru cluburile importante din Europa nu are aceeași semnificație. Explică un impresar român contactat de Gazetă, dar care a dorit să-și păstreze anonimatul: 

“Cluburile din Europa care ar vrea un jucător român tânăr au niște principii solide după care se ghidează. Sunt importante vârsta, prețul de achiziție și potențialul de creștere al jucătorului. Se caută jucători până în 20 de ani, cu vârstă și preț de achiziție scăzute, cu un randament imediat mediu, dar cu un potențial mare de a obține profit. Jucătorii români nu prezintă o garanție pentru profit. Se maturizează mai târziu din cauză că nivelul Ligii 1 e slab și se adaptează greu în străinătate”.  

Descrierea impresarului se referă la strategia așa ziselor “cluburi-dezvoltatoare”. Acestea nu sunt formațiile cu bugetele cele mai mari din campionatele de top de pe continent (ex. - Real Madrid, Barcelona, PSG, Bayern, Manchester City, Liverpool, Manchester United, Chelsea, Juventus, Inter, AC Milan), ci cluburi din primele ligi din Anglia, Spania, Franța, Germania, Italia, Olanda, Belgia, Danemarca sau Elveția interesate de jucători tineri talentați care pot ajuta rapid prima echipă, dar care pot în același timp să și producă un profit însemnat la revânzare. 

Strategia lui City pentru tinerii jucători 

Explicația impresarului român e confirmată de documentele verificate de Gazetă. Într-un email trimis în 2015 patronilor săi kazahi de la compania Doyen Sports, cunoscutul agent portughez Nelio Lucas explica strategia ideală pentru un transfer: 

  • jucător talentat de 18 ani transferat la un club-dezvoltator 
  • prețul de cumpărare de maximum  3,5 milioane de euro 
  • prețul de revânzare pornind de la 7 milioane de euro 
  • termenul investiției de 12-18 luni

 O altă confirmare vine din documentele lui Manchester City la care Gazeta a avut acces. Deși este un club extrem de bogat, City are o strategie de transferuri care poate genera performanță și profit chiar și din jucători care nu ajung să joace pentru formația înscrisă în Premier League.  Strategia se numește “City Talent Development Plan” și descrie trei variante de investiții în jucători:

  1.  tineri promițători: sunt vârfurile valorice ale generației de fotbaliști cu vârste între 13 și 17 ani produși în academiile City Football Group (grupul deținut de patronii lui City în care se mai află cluburile New York City, Melbourne City, Montevideo Torque, Lommel, Girona, Mumbai City, Yokohama Marinos, Troyes și Sichuan Jiuniu) sau cumpărați din țări membre UE cu sume cuprinse între 90.000 și 450.000 de lire. 
  2.  jucători în curs de dezvoltare: sunt fotbaliști cu vârste între 16 și 20 de ani cumpărați pentru sume de transfer între 0,5 și 6 milioane de lire 
  3.  jucători de grup: cei mai buni jucători de la echipele din City Football Group cu o valoare potențială pentru grup datorită performanțelor în joc. Această categorie are vârsta între 22 și 25 de ani.  

Conform planului, jucătorii din primele două categorii pot fi legitimați inclusiv la Manchester City. A treia categorie este, însă, rezervată doar pentru înregistrarea la alte cluburi din grup, inferioare lui City ca valoare. 

 Manchester City este clubul pentru care Dennis Man a dat probe în patru ani consecutivi, între 12 și 16 ani, dar românul nu a fost cumpărat. Acum, la aproape 23 de ani, atacantul nu se mai încadrează în cele două categorii extrem de importante în fotbalul mondial: tineri promițători și jucători în curs de dezvoltare.

Analiză: fotbalistul român, o investiție foarte riscantă 

Planul lui City e în mare măsură aplicat de toate cluburile de elită din Europa, care-și trimit tinerii din primele două categorii la sateliți sau sub formă de împrumut la cluburi din ligi inferioare, astfel că șansele ca Man să fie cumpărat direct din Liga 1 de o echipă uriașă din Europa sunt extrem de mici. La rând ar urma categoria cluburilor-dezvoltatoare, dar vârsta lui Man și suma cerută de FCSB obligă potențialul cumpărător să-și asume un risc care poate fi amortizat doar dacă Dennis Man s-ar integra rapid și ar da un randament extraordinar încă din primele meciuri.  

Statistica ultimelor decenii arată că fotbalistul român are tendința de a fi un transfer neprofitabil. Gazeta a analizat topul celor mai bine vânduți cinci fotbaliști din fiecare campionat important din estul-Europei. Rezultatul arată că cei mai scumpi fotbaliști români plecați din Liga 1 și revânduți ulterior (Stanciu, Chiricheș și Gardoș) au produs un deficit total la revânzare de 15,25 milioane de euro, sumă care plasează România pe locul 8 din 10 într-un clasament al profitabilității. 

CEI MAI SCUMPI 5 JUCĂTORI DIN ISTORIA LIGII 1

JucătorTransfer / AnSumăProfit la revânzare
Nicolae Stanciu (23 de ani)FCSB - Anderlecht (2016)9,7 milioane-5,95 milioane (Sparta Praga)
Vlad Chiricheș (23 de ani)FCSB - Tottenham (2013)9,5 milioane-2,5 milioane (Napoli)
Valentin Mihăilă (20 de ani)CSU Craiova - Parma (2020)8,5 milioanenevândut
Alexandru Mitriță (24 de ani)CSU Craiova - NY City (2019)8 milioane nevândut
Florin Gardoș (25 de ani)FCSB - Southampton (2014)6,8 milioane -6,8 milioane (CSU Craiova)

“Românii au probleme de adaptare, de mentalitate, fotbalul e agresiv și mai rapid în Occident. Din România, cumperi doar talent. Și e puțin cam scump”

-  Ladislau Boloni, decembrie 2020 

Cu o medie ridicată - 23 de ani, adică aproape vârsta lui Man - , România este printre ultimele (8 din 11) și în clasamentul vârstei la care s-au transferat cei mai scumpi fotbaliști din estul Europei. Sârbii sunt cei mai tineri, cu 19,2 ani, iar statistica arată că țările care au vândut fotbaliști cu vârste de până în 21 de ani sunt primele și în clasamentul profitabilității, demonstrând valabilitatea strategiilor de transfer aplicate de cluburile importante din Occident. 

Regula de aur: competitiv până la 19 ani

 La 22 de ani și patru luni, aflat în forma carierei și devenit deja idolul unei noi generații de copii, Man ar fi o excepție de la aceste reguli dacă se va transfera la un club important din Europa. Selecționerul României, Mirel Rădoi, crede totuși că acest lucru e posibil: “Dennis începe să acumuleze şi forţă, a fost evident că în duelurile unu contra unu avea de pierdut. Atât el, cât şi Florinel Coman se pot vinde pe sumele cerute de club”. 

“Realitatea, vizavi de jucătorul român, este că e mult mai ieftin decât se apreciază la el acasă. Nu poți pronunța 15 milioane de euro, cât aud că se spune acasă, când e foarte, foarte departe de asta”

-  Ladislau Boloni, decembrie 2020 

Printre documentele lui Manchester City se află un Excel în care sunt prezentate concluziile unei analize făcute pe 200 de jucători care au contribuit la performanțele tuturor sfertfinalistelor din istoria Liga Campionilor, practic jucătorii care au ajuns la cel mai înalt nivel al performanței: 

  • 83 la sută dintre acești fotbaliști și-au făcut debutul în fotbalul de senior până la vârsta de 18 ani 
  • 87 la sută dintre acești fotbaliști au debutat în Champions League până la vârsta de 21 de ani

“Cercetarea arată că fotbaliștii de top ar trebui să joace la un nivel competitiv până la vârsta de 19 ani”, e concluzia analizei lui City. 

Dennis Man a debutat pentru UTA, în Liga 2, la trei zile după ce a împlinit 17 ani, dar nu a jucat nici până acum în grupele Ligii Campionilor. El a împlinit 19 ani în 26 august 2017, vârsta până la care evoluase în doar 14 meciuri din Liga 1 și în 55 de minute, din postura de rezervă, la jocurile cu Viktoria Plzen și Sporting din preliminariile Ligii Campionilor. 

 Între timp, Man a adunat 20 de meciuri în cupele europene, dar doar 8 în competiția propriu-zisă. În sezonul 2017-2018, a jucat 6 meciuri în grupele Europa League plus două contra lui Lazio în primăvara europeană. De altfel, meciurile cu Lazio sunt până acum cele mai competitive din cei 5 ani și 4 luni de carieră la seniori pentru Man. 

Un alt criteriu urmărit de cluburile importante îl reprezintă meciurile de la naționalele de seniori. În prezent, Man are 6 meciuri și un gol la naționala mare, dar a aprins primele partide ca titular abia la finalul lui 2020, la 22 de ani și 3 luni. Iar evoluția sa în cea mai importantă dintre aceste două partide l-a dezamăgit până și pe el:

 “N-am de ce să mă ascund. N-am făcut un meci bun cu Irlanda de Nord. Sunt conștient că n-a fost ce trebuie”. 

Man se luptă să îi ia fața unui adversar în meciul cu Irlanda de Nord

Dennis Man: scump, nu foarte tânăr și cu defecte 

Star în Liga 1, Man e evaluat de patronul său la 14 milioane de euro, dar acesta este un preț imens nu doar din cauza vârstei și a lipsei de meciuri tari. Fotbalistul de la FCSB are încă minusuri importante.

 Analistul Digi Sport, Ilie Dumitrescu - de obicei un apărător al jucătorilor de la FCSB - a declarat înainte de Crăciun că Dennis Man și Florinel Coman au în continuare carențe la jocul defensiv, dar că Man și-a îmbunătățit o parte din deficiențe:  “Eu am vrut, la un moment dat, să fac o emisiune, să iau imagini din Liga 1 și să iau imagini cu jucători pe același post din Spania, Champions League și Europa League. Adică cum tratează și cum abordează jocul cu minge și fără minge. Aceiași jucători, pe aceeași poziție, în oglindă. Dar îi făceam praf, pilaf, pe Man și pe Coman dacă făceam chestia asta”.  

Președintele care l-a urmărit pe Man crescând la Atletico Arad, Bogdan Onet, îl laudă pe fostul său fotbalist, dar spune că atacantul mai are nevoie de ceva pentru a ajunge la un nivel cu adevărat competitiv: 

“Dennis nu s-a schimbat deloc. E un tip foarte muncitor, atent și modest. A crescut foarte mult, dar trebuie să se străduie și mai mult. Am vorbit și cu foștii lui antrenori, Feri Tisza și Cristi Păcurar. Și ei zic că Dennis are nevoie de o extramotivație, de un plus de voință. Să nu se mulțumească la nivelul la care a ajuns”. 

 Man însuși știe că nu e produsul finit. În interviul acordat Gazetei după decernarea premiului de Fotbalistul Anului 2020, el a recunoscut că nivelul său fizic nu este unul adecvat marilor campionate din lume:  “Cred că la forță trebuie să mai lucrez! Sunt conștient de asta. Văd și ce se întâmplă în marile competiții. Nu-i ușor să joci la un nivel mare, muncesc în acest scop zi de zi. Sper că în momentul în care va sosi o ofertă și voi fi lăsat să plec să fiu suficient de pregătit fizic”.  

Man, la scurt timp după transfer la FCSB de la UTA, în 2016

În august 2020, FCSB a primit o ofertă de 5,5 milioane de euro pentru Man de la clubul rus ȚSKA Moscova. Becali a refuzat-o categoric. Patru luni mai târziu, cu jucătorul într-o formă mai bună, ofertele ar putea crește, dar nu dramatic, ținând cont că fotbalul mondial trece printr-o criză financiară provocată de pandemia de Covid.  Dacă prețul cerut de Becali nu scade, șansele lui Man de a pleca în această iarnă se reduc drastic. 

Iar posibilitatea ca el să ajungă la un club de top sau măcar de nivel mediu dintr-un campionat puternic din vestul Europei este aproape de zero. 

 “E o sumă mare cea de 15 milioane de euro avansată de Gigi Becali. Rămâne că eu să mă antrenez, să muncesc, iar când va fi momentul să plec… atunci vor cădea toți la un numitor comun” 

- Dennis Man, decembrie 2020

CEI MAI SCUMPI 5 JUCĂTORI CROAȚI DIN PRIMA LIGĂ 

JucătorTransfer / An Sumă în euroProfit la revânzare
Marko Pjaca (21 de ani)Dinamo Zagreb - Juventus (2016)23 milioanenevândut
Luka Modric (22 de ani)Dinamo Zagreb - Tottenham (2008)21 milioane+ 15 milioane (Real Madrid)
Josko Gvardiol (19 ani)Dinamo Zagreb - RB Leipzig (2020)16 milioanenevândut
Marko Rog (21 de ani)Dinamo Zagreb - Napoli (2017)15 milioane 0 (Cagliari)
Filip Benkovic (21 de ani)Dinamo Zagreb - Leicester (2018)14,5 milioanenevândut

CEI MAI SCUMPI 5 JUCĂTORI SÂRBI DIN PRIMA LIGĂ 

JucătorTransfer / AnSumă în euroProfit la revânzare
Dejan Stankovic (19 ani)Steaua Roșie - Lazio (1998)12,4 milioane-8,4 milioane 
Nemanja Radonjic (22 de ani)Steaua Roșie - Marseille (2018)12 milioanenevândut
Strahinja Pavlovic (18 ani)Partizan - Monaco (2020)10 milioanenevândut
Lazar Markovic (19 ani)Partizan - Benfica (2013)10 milioane+ 15 milioane (Liverpool)
Filip Stevanovic  (18 ani)Partizan - Manchester City (2021)8,5 milioanenevândut

CEI MAI SCUMPI 5 JUCĂTORI BULGARI DIN PRIMA LIGĂ

JucătorTransfer / AnSumă în euroProfit la revânzare
Georgi Ivanov (26 de ani)Levski - Rennes (2002)4,1 milioanenecunoscut (Samsunspor)
Georgi Milanov (21 de ani)Levsi - TSKA Moscova (2013)3,6 milioane-3,6 milioane (Fenerbahce)
Kiril Despotov (22 de ani)TSKA Sofia - Cagliari (2019)3,5 milioanenevândut
Stanislav Manolev (23 de ani)Litex - PSV Eindhoven (2009)3,1 milioane-3,1 milioane (Kuban)
Ivelin Popov (22 de ani)Litex - Gaziantep (2010)3 milioane-1 milion (Kuban)

CEI MAI SCUMPI 5 JUCĂTORI MAGHIARI DIN PRIMA LIGĂ

JucătorTransfer / AnSuma în euroProfit la revânzare
Krisztian Nemeth (18 ani)MTK Budapesta - Liverpool (2007)3 milioane-1,8 milioane (Olympiakos)
Balazs Dzsudzsak (21 de ani)Debrecen - PSV Eindhoven (2008)2,5 milioane+11,5 milioane (Anji)
Zoltan Gera (25 de ani)Ferencvaros - West Bromwich (2004)2,25 milioane- 2,25 milioane (Fulham)
Norbert Balogh (19 ani)Debrecen - Palermo (2016)2,2 milioane-2,2 milioane (Hull)
Roland Sallai (20 de ani)Academia Puskas - APOEL  (2017)2 milioane+ 2,5 milioane (Freiburg)

CEI MAI SCUMPI 5 JUCĂTORI UCRAINENI DIN PRIMA LIGĂ

Jucător

Transfer / An

Sumă în euroProfit la revânzare
Andrei Iarmolenko (27 de ani)Dinamo Kiev - Borussia Dortmund (2017)25 milioane- 5 milioane (West Ham)
Dimitro Cigrinski  (22 de ani)Șahtior - Barcelona (2009)25 milioane-10 milioane (Șahtior)
Andrei Șevcenko (22 de ani)Dinamo Kiev - AC Milan (1999)23,9 milioane+20 milioane (Chelsea)
Serghei Rebrov (26 de ani)Dinamo Kiev - Tottenham (2000)18 milioane- 18 milioane (West Ham)
Anatoli Timoșciuk (27 de ani)Șahtior - Zenit  (2007)14,5 milioane -3,5 milioane (Bayern)

CEI MAI SCUMPI 5 JUCĂTORI SLOVENI DIN PRIMA LIGĂ

JucătorTransfer / AnSumă în euroProfit la revânzare
Andraz Sporar (21 de ani)Olimpija Ljubljana - FC Basel (2016) 3,8 milioane-3,2 milioane (Slovan)
Jan Mlakar (20 de ani)Maribor - Brighton  (2019)3 milioanenevândut
Miha Zajc  (22 de ani)Olimpija Ljubljana - Empoli (2017)2,3 milioane+1,2 milioane (Fenerbahce)
Josip Ilicic (22 de ani)Maribor - Palermo  (2010)2,3 milioane+ 6,7 milioane (Fiorentina)
Petar Stojanovic (20 de ani)Maribor - Dinamo Zagreb  (2016)2 milioanenevândut

CEI MAI SCUMPI 5 JUCĂTORI CEHI DIN PRIMA LIGĂ

JucătorTransferSuma în euroProfit la revânzare
Tomas Soucek (25 de ani)Slavia Praga - West Ham (2020)20 de milioanenevândut
Tomas Rosicky (20 de ani)Sparta Praga - Borussia Dortmund (2001)14,5 milioane- 4,5 milioane (Arsenal)
Borek Dockal (28 de ani)Sparta Praga - HN Jianye (2017)8,5 milioane-7,2 milioane (Sparta)
Milan Baros (20 de ani)Banik Ostrava - Liverpool (2002)7 milioane+ 1,85 milioane (Aston Villa)
Vladimir Coufal (28 de ani)Slavia Praga - West Ham (2020) 6 milioanenevândut

CEI MAI SCUMPI 5 JUCĂTORI SLOVACI DIN PRIMA LIGĂ

JucătorAnTransferSumă în euroProfit la revânzare
Milan Skriniar (20 de ani)2016Zilina - Sampdoria (2016)5,2 milioane+28,8 milioane (Inter)
Robert Bozenik (20 de ani)2020Zilina - Feyenoord (2020)4 milioanenevândut
David Hancko (20 de ani)2018Zilina - Fiorentina (2018)3,8 milioanenevândut
Tomas Hubocan (22 de ani)2008Zilina - Zenit (2008)3,2 milioanenecunoscut (Dinamo M.)
Matus Bero (20 de ani)2016Trencin - Trabzonspor (2016)2,5 milioane- 0,85 milioane (Vitesse)

CEI MAI SCUMPI 5 JUCĂTORI POLONEZI DIN PRIMA LIGĂ

JucătorTransfer / AnSumă în euroProfit la revânzare
Jakub Moder (21 de ani)Lech Poznan - Brighton (2020)11 milioanenevândut
Radoslaw Majecki (20 de ani)Legia Varșovia - AS Monaco (2020)7 milioanenevândut
Jan Bednarek (21 de ani)Lech Poznan - Southampton (2017)6 milioanenevândut
Michal Karbownik (19 ani)Legia Varșovia - Brighton (2020)5,5 milioanenevândut
Sebastian Szymanski (20 de ani)Legia Varșovia - Dinamo Moscova (2019)5,5 milioanenevândut

CEI MAI SCUMPI 5 JUCĂTORI RUȘI DIN PRIMA LIGĂ

JucătorTransfer /AnSumă în euroProfit la revânzare
Aleksandr Golovin (22 de ani)ȚSKA Moscova - AS Monaco (2018)30 de milioanenevândut
Iuri Zhirkov (25 de ani)ȚSKA Moscova - Chelsea (2009)21 milioane- 6 milioane (Anji)
Aleksandr Kokorin (22 de ani)Dinamo Moscova - Anji (2013)19 milioane0 (Dinamo Moscova)
Aleksandr Kokorin (22 de ani)Anji - Dinamo Moscova (2013)19 milioane- 17 milioane (Zenit)
Roman Pavliucenko (26 de ani)Spartak Moscova - Tottenham (2008)17,4 milioane- 8,4 milioane (Lokomotiv M.)

VIDEO Cum se pregătește Dennis Man de transferul la o echipă de top a Europei: „Mai am nevoie de forță! Fac multe sacrificii”

Citește mai multe știri despre FCSB:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.