Sporturi   •   Handbal   •   DEZBATERE

DEZBATERE GSP. CSM București și SCM Râmnicu Vâlcea, tot la MILA banului public și în 2021! Sunt justificate finanțările de la primării?

SCM Râmnicu Vâlcea și CSM București, două grupări de grupele Champions League, au terminat anul 2020 cu dificultăți financiare majore

Articol de Dan Udrea   —  marți, 05 ianuarie 2021

Gazeta Sporturilor a deschis prima ediție a lunii ianuarie cu o dezbatere amplă despre provocările anului sportiv 2021. Analiza poartă semnătura lui Dan Udrea, jurnalist GSP cu peste 20 de ani experiență în presa de sport.

Întrebarea lui Udrea la început de 2021: Sunt justificate finanțările de la primării pentru echipele de handbal?

Ne așteaptă un an foarte agitat pe axa finanțării anumitor echipe din bani publici. Cu atenție mărită vom privi către cluburile-fanion ale handbalului feminin. Campioana și vicecampioana. SCM Râmnicu Vâlcea și CSM București, două grupări de grupele Champions League, au terminat anul 2020 cu dificultăți financiare majore, din cauza faptului că bugetul e asigurat în proporție de peste 90% de primării.

E o discuție care probabil nu se va termina niciodată. O controversă cu argumente solide și susținători în ambele tabere. Așadar, e OK ca în România formațiile să mai fie finanțate, chiar exclusiv, din bani publici? Argumentul principal contra acestei idei ar fi că e total absurd și greu de acceptat ca o investiție din bani publici să intre într-o competiție cu un club 100% privat.


Pe de altă parte, dacă Primăria crede că susținerea unui club sportiv este o prioritate pentru comunitate, are tot dreptul să o facă, legal vorbind, chiar dacă nu toți membrii comunității respective vor fi de acord. Decontul poate veni la următoarele alegeri, dacă cetățenii consideră că banii lor au fost cheltuiți aiurea.

Români sau străini?

O altă dilemă, desprinsă din această dezbatere legată de finanțarea din bani publici, se referă la români versus străini. De exemplu, Gheorghe Tadici - iar părerea lui e susținută și de mulți oameni din presă - crede că un club finanțat din bani publici n-ar trebui să aducă jucători/jucătoare din străinătate, ci să-i favorizeze pe români, pentru a oferi "marfă" de calitate propriei echipe naționale.

Poziția lui Tadici nu poate fi pusă în practică, suntem totuși în 2021, într-o țară a Uniunii Europene, care garantează libera circulație și dreptul la muncă indiferent de naționalitate. Dincolo de asta, de când în fișa unei primării e trecută și bunăstarea naționalei de handbal feminin a României? Adică să-i favorizeze pe români în fața străinilor. De ce la achiziții de produse (de exemplu - mijloace de transport în comun, aparatură pentru spitale etc) sau la proiecte mari (construcții de autostrăzi, linii de cale ferată, stadioane, spitale) nu se scandalizează nimeni că nu se merge exclusiv pe produsele din România sau pe constructori autohtoni? 


Pe ce principiu judecăm diferit: ne place ca Primăria să aducă autobuze Mercedes Citaro în București și nimeni nu s-a oripilat că producătorul autohton BMC Trucks n-a primit contractul de sute de milioane de euro, dar ne-ar pute îngrozitor dacă am câștiga Champions League la handbal cu jucătoare din Franța, Suedia, Danemarca, Brazilia?!

VIDEO Costică Buceschi avertizează: „Bazându-ne atât de mulți ani pe Cristina Neagu, poate nu ne-am uitat ce creștem în spatele ei”

Citește și alte știri din handbal:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.