GSP a adresat solicitări oficiale autorităților competente în cazul FCSB: Guvernul și Ministerul Sănătății, singurele care ar fi putut trimite clubului lui Becali o adresă prin care să-l asigure că va evita carantina la revenirea din stagiul din Turcia, țară aflată pe lista galbenă.
Toate au dat același răspuns: „Nu am primit nicio astfel de solicitare, n-am emis nicio derogare. Conform legii, doar la întoarcere, la punctul de frontieră, se decide dacă se impune exceptarea izolării". Niciunul dintre cele 24 de puncte în care legea prevede excepția de la carantină nu se poate aplica situației de față a FCSB-ului.
FCSB poate bulversa întreg campionatul dacă autoritățile vor decide să bage tot lotul în carantină după întoarcerea din Turcia, programată peste câteva zile. Șefii clubului susțin că au aprobări din partea autorităților să evite carantina, dar Gazeta a documentat cazul, a obținut reacții de la Guvern și Ministerul Sănătății și a descoperit că o asemenea dispensă nu putea fi dată în scris de nimeni! Toate detaliile și luările de poziție oficiale, mai jos.
FCSB, minimum 10 zile în carantină?!
- CONTEXT: Gazeta Sporturilor a lansat subiectul în dezbatere acum două zile. FCSB tocmai plecase într-un cantonament de pregătire în Turcia, țară aflată însă pe lista celor 43 de state pe care România le consideră cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei și, conform legii, toți cei ce se întorc de acolo sunt obligați să intre în carantină pentru 14 zile. Roș-albaștrii au decis totuși să facă deplasarea după ce ar fi primit din partea autorităților statului o aprobare specială, practic o derogare de la lege, pentru a evita carantina la întoarcere.
- GSP a expus întreaga situație și s-a întrebat dacă o astfel de decizie a autorităților e justificată. După apariția articolului, managerul MM Stoica a avut o replică dură la adresa Gazetei Sporturilor, invocând „o campanie mizerabilă împotriva clubului". Dar în același mesaj a întărit faptul că ar exista o permisiune specială: „Informez suporterii noștri că deplasarea a fost efectuată în urma aprobărilor primite din partea autorităților, cu un zbor charter, având la dispoziție aici condiții la cele mai înalte standarde (inclusiv în ceea ce privește izolarea)".
- Oficialul roș-albaștrilor nu a indicat și din partea cui anume a primit FCSB respectiva aprobare.
- Tocmai pentru a face lumină în acest caz controversat, jurnaliștii Gazetei au trimis solicitări oficiale către Guvernului României și către ministerul de resort, în speță Ministerului Sănătății. Iar răspunsurile nu susțin, cel puțin până în acest punct, varianta pe care a acreditat-o clubul!
Guvernul, DSP-urile și Ministerul Sănătății confirmă: „Nu există nicio derogare pentru FCSB!”
RĂSPUNSUL GUVERNULUI
Biroul de presă al Guvernului a reacționat cel mai repede și a anunțat că va solicita un punct de vedere din partea Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției. În scurt timp, pe adresa Gazetei a sosit următorul comunicat:
„Referitor la solicitarea dumneavoastră transmisă prin e-mail Biroului de presă al Guvernului și redirecționată spre soluționare Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, analizând aspectele semnalate și cadrul de reglementare, vă comunicăm faptul că la nivelul Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției nu a fost identificată nicio corespondență cu FCSB în sensul celor indicate de dumneavoastră. Totodată, art. 3 din Hotărârea nr. 36, din 21.07.2020, a Comitetului pentru Situații de Urgență cu modificările și completările ulterioare prevede categoriile de persoane exceptate de la măsura carantinei".
Cheia întregului caz: „O decizie se poate lua doar pe aeroport, la revenirea în țară"
În plus, în comunicat au fost adăugate două fraze prin care Guvernul explică în mod clar cum se poate institui sau evita măsura carantinării, plus cine și când o poate lua:
„Facem precizarea că, potrivit prevederilor art. 3, lit. a) din Legea 136/2020, măsura carantinei față de persoane se dispune prin decizie individuală motivată a Direcției de Sănătate Publică. De asemenea, menționăm că documentarea fiecărui caz în parte și dispunerea de măsuri în consecință se fac în momentul prezentării în punctul de trecere a frontierei, în baza înscrisurilor/documentelor doveditoare prezentate"
RĂSPUNSUL MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII
„Am primit cererea dumneavoastră și am redirecționat solicitarea către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București"
- Ministerului Sănătății
RĂSPUNSUL DIRECȚIEI DE SĂNĂTATE BUCUREȘTI
Ulterior, Ministerul Sănătății a revenit cu punctul de vedere pe care îl solicitase din partea DSP București: „Conform unei informări a reprezentanților Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București solicitată de Ministerul Sănătății urmare a cererii dumneavoastră, vă transmitem următoarele: Până în prezent, DSPMB nu a emis niciun fel de derogare cu privire la întoarcerea în țară a staff-ului și jucătorilor echipei de fotbal FCSB".
Aceeași precizare importantă: „O eventuală exceptare de la carantină se decide la întoarcerea în țară". Exact ca și în răspunsul primit din partea Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, DSP susține că nu poate exista nicio aprobare pe care FCSB sau oricine altcineva să o poată primi în avans, o garanție că va evita carantinarea la reîntoarcerea din Turcia:
„Pentru o eventuală exceptare a măsurii de carantinare, la fel ca orice altă organizație similară, echipa de fotbal FCSB împreună cu staff-ul tehnic trebuie să prezinte, la întoarcerea în țară, documente justificative necesare, conform Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 48 din data de 08.10.2020"
scrie în comunicatul celor de la DSP București
RĂSPUNSUL DIRECȚIEI DE SĂNĂTATE ILFOV
Cum FCSB s-ar fi putut adresa și către DSP Ilfov, mai ales că are măcar un punct de lucru pe raza acestui județ, GSP a solicitat un punct de vedere și de la această autoritate. Răspunsul? „Nu avem nicio solicitare din partea echipei FCSB referitoare la o derogare de la măsura carantinării la reîntoarcerea din cantonamentul din Turcia".
În plus, directorul Teodor Negulescu a declarat ieri, telefonic, după ce a făcut verificări: „Noi nu putem să dăm o astfel de derogare înainte ca cineva să sosească în România. Totul trebuie făcut conform legii, doar DSP poate lua o decizie, dar numai la revenirea în țară a persoanei sau a organizației în cauză".
Rezumatul controversei din jurul lui FCSB
Practic, FCSB se află în acest moment în situația de a nu avea nicio aprobare scrisă care să-i garanteze 100% că va evita carantina la revenirea din Turcia, întoarcere programată miercurea viitoare, pe 13 ianuarie.
Conform celor susținute de Guvern și de Ministerul Sănătății, prin intermediul DSP, măsura exceptării carantinei poate fi decisă doar la punctul de frontieră, pe baza unor documente justificative, analizate de DSP și care să se încadreze în măcar unul dintre punctele specificate în mod clar de Hotărârea numărul 48 din 08.10.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
Aici sunt prevăzute nu mai puțin de 24 de situații și, dacă bifezi măcar unul, poți evita izolarea dacă te întorci dintr-o țară aflată pe lista galbenă. Totuși, situația FCSB-ului nu poate fi încadrată la niciunul dintre aceste capitole! Doar câteva exemple de categorii care sunt exceptate de la carantină:
- piloții de aeronave și personalul navigant
- reprezentanții companiilor străine care au filiale/sucursale/reprezentanțe sau agenții pe teritorul național
- membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și ai altor reprezentanțe diplomatice acreditate la București, posesori de pașapoarte diplomatice
- elevii/studenții, cetățeni români cu domiciliul sau reședința în afara României, care au de susținut examene de admitere sau pentru finalizarea studiilor
Există în aceeași lege și 3 puncte care se referă strict la sportivi și la cluburi sportive care sunt exceptate de carantină, dar FCSB nu poate fi încadrată nici aici:
- membrii delegațiilor sportive internaționale care participă la competiții sportive organizate pe teritoriul României, oficialii forurilor sportive internaționale care organizează aceste competiții, arbitrii delegați, precum și jurnaliști acreditați la aceste competiții
- sportivii români, care își desfășoară activitatea în alte state și care sunt convocați la loturile naționale pentru a reprezenta România la competiții sportive, membrii delegațiilor sportive românești care se întorc în România de la competiții sportive internaționale
- sportivii străini legitimați la cluburile din România care revin pe teritoriul țării ca urmare a participării la o competiție internațională oficială a echipelor lor naționale și urmează a-și relua activitatea sportivă la clubul la care sunt legitimați, cu condiția ca aceștia să aibă încheiat un contract valabil cu un club sportiv din România.
Într-adevăr, delegația roș-albaștrilor a călătorit în condiții de maximă siguranță (cu charter) și a fost complet izolată în baza de antrenament (regim închis la hotel, închiriere exclusivă, angajați testați etc). Și FCSB se bazează pe faptul că, prezentând pe aeroport, la întoarcerea din Turcia, documente care să ateste aceste lucruri, DSP va dispune evitarea carantinării. E posibil chiar ca reprezentanții clubului să fi obținut o promisiune verbală din partea unui angajat DSP că lucrurile se vor rezolva astfel. Problema este că niciunul dintre cele 24 de puncte din lege nu prevede o asemenea derogare.
Singura variantă ar fi dispunera unei excepții suplimentare excepțiilor legale, fapt ce ar crea un precedent pe baza căruia multe alte categorii de români ce călătoresc în zone cu risc ridicat ar putea cere evitarea carantinării. Dacă însă FCSB ar fi băgată în carantină, reluarea Ligii 1 ar fi complet bulversată, cu meciuri amânate și program supraaglomerat.
Ce riscă FCSB
Dacă FCSB va fi nevoită să intre în izolare la revenirea în țară și data întoarcerii rămâne 13 ianuarie, atunci legea prevede cel puțin 10 zile de carantină. Deși termenul prevăzut e de 14 zile, se poate ieși din carantină după a 10-a zi dacă se efectuează un test în a 8-a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nici nu există simptomatologie specifică.
Ce meciuri are FCSB în următoarele 10 zile după revenirea din Turcia, programată pe 13 ianuarie
DATA | MECIUL |
---|---|
15 ianuarie | FCSB - Astra |
19 ianuarie | Viitorul - FCSB |
23 ianuarie | FCSB - Voluntari |
Ce spune LPF
GSP a întrebat ieri și conducerea Ligii Profesioniste de Fotbal în ce măsură FCSB a devenit un caz prin plecarea în Turcia. Justin Ștefan, secretar general al forului, a oferit un punct de vedere:
„Astăzi ne-am reluat activitatea și aștept o informare din partea colegilor de la Departamentul Competiții. Referitor la faptul dacă FCSB trebuie sau nu să stea în izolare după revenirea din Turcia, LPF nu are atribuții în această zonă și va ține cont de deciziile emise de autoritățile competente".
{{text}}