Liga 1

FCSB. Argumentele lui Becali sunt contrazise de lege și de timp! Nu e vorba de o competiție internațională și a expirat protecția jucătorilor

+29 Foto
Argumentele lui Becali sunt contrazise! De lege și de timp!

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  Saturday, 09 January 2021

Patronul FCSB a susținut două teorii în a respinge carantinarea echipei: că sunt exceptate echipele din competițiile sportive și că oricum mulți dintre jucători au avut coronavirus și nu mai e nevoie să fie izolați, ambele infirmate

Gigi Becali a renunțat la silenzio stampa după investigația GSP în privința posibilei carantinări a echipei FCSB, fiindcă săptămâna viitoare va reveni în România din Turcia, țară considerată cu risc epidemiologic în contextul pandemiei, iar orice persoană care sosește dintr-un astfel de stat intră obligatoriu în izolare.

Becali a intervenit la Digi Sport Special, după ce a dezvăluit că a avut asigurări verbale din partea unor persoane din DSP că echipa nu va fi carantinată la revenire, a oferit și două argumente pe care le are în favoarea acestei măsuri.

1. FCSB nu vine de la nicio competiție internațională

"Legea spune că excepție fac echipele care participă la competiții sportive, care înseamnă și pregătire sportivă. În Turcia, în fiecare zi jucătorii noștri joacă 11 la 11, deci e o competiție sportivă!", a declarat Becali.

Într-adevăr, în textul Legii, unul dintre punctele care permite exceptarea de la măsura carantinei e legat de competițiile sportive.

Și sună așa: "Membrii delegațiilor sportive românești care se întorc în România de la competiții sportive internaționale".

Nu se specifică deloc că se admit și reveniri de la anumite stagii de pregătire, cum e cazul celor de la FCSB.

De fapt, acest punct a fost adăugat pentru a permite tuturor echipelor, dar și celor care practică sporturi individuale, să nu intre în izolare atunci când se întorc dintr-o țară aflată pe lista galbenă, unde au participat la o competiție internațională.

De exemplu, sâmbătă după-amiază, CSM București va evolua în Ungaria, cu Ferencvaros, în grupele Champions League la handbal feminin. Ungaria e pe lista galbenă, dar la revenirea în țară, CSM va fi exceptată de la măsura carantinării fiindcă a participat la o competiție sportivă internațională.

2. Au expirat și cele 90 de zile de protecție!

Gigi Becali a mai adus un argument în favoarea evitării intrării în carantină. "Oricum, mulți dintre fotbaliștii noștri au avut coronavirus și legea spune că cine a avut 90 de zile nu mai e nevoit să se izoleze", a declarat Becali.

Ce susține patronul FCSB e corect. Legea prevede acest "privilegiu" pe care îl are cineva care a fost pozitiv: 3 luni e exceptat de la carantină, chiar dacă revine dintr-o țară expusă.

Tot legea prevede și de când se calculează cele 90 de zile: de când respectivul a avut un test negativ, după ce a trecut prin infecție sau de la 14 zile de la data testului pozitiv.

Veste proastă pentru FCSB și Becali. Aproape toți jucătorii care au avut Covid-19 au fost declarați vindecați în urmă cu mai bine de 90 de zile!

Cei care s-au refăcut cel mai târziu au fost Iulian Cristea și Dennis Man, dar aceștia, pe baza testului negativ, au fost pe teren la derby-ul cu Dinamo, care s-a jucat pe 3 octombrie! Acum 98 de zile!

Singurii care ar putea poate beneficia de această regulă sunt cei 4 care după ce au avut coronavirus și s-au refăcut au mai ieșit iarăși pozitiv pe 10 octombrie, dar imediat, la doar câteva zile au fost declarați negativi și au și jucat pe 19 octombrie în Liga 1. Printre ei se află Ovidiu Popescu și Crețu!

De fapt, inclusiv în protocolul medical de disputare a Ligii 1 e prevăzut un punct care prevede că acest interval de 90 de zile e valabil și pentru testarea jucătorilor.

3 luni de când au avut coronavirus, jucătorii nici nu mai sunt testați, astfel că toți de la FCSB care au fost pozitivi în septembrie și început de octombrie, de la Crețu până la Tănase, de la Man, Cristea și Miron, până la Vlad, vor fi nevoiți să reintre în procedura de teste înaintea startului returului. 

Și în toamnă au existat daune mari

În cazul în care va ajunge în situația de se carantina, automat, FCSB își va bulversa programul, dar și antrenamentele și ar putea avea serios de suferit atunci când va reveni să joace. Și la începutul acestui sezon, în luna septembrie, roș-albaștrii au fost loviți din plin din cauza pandemiei cu coronavirus. 

Primele cazuri pozitive au apărut înaintea deplasării în Serbia, pentru meciul cu Backa Topola, din turul 2 preliminar al Europa League. Acel meci a fost câștigat dramatic, deși echipa a fost lipsită de piese grele precum Vlad, Miron, Cristea, Olaru, Tănase, Ovidiu Popescu. În turul 3, situația a fost și mai dramatică fiindcă s-au mai infectat și alții, FCSB a apelat la o formulă experimentală și a pierdut calificarea în fața unei trupe modeste, care ulterior a ajuns în grupe. FCSB a pierdut și meciul de la Iași, din campionat, scor 2-5, tot din cauza celor care au lipsit sau n-au putut apărea ca titulari pe considerent de Covid-19. 

VIDEO Etapa 16 // Match Preview FCSB - Astra

>

CITEŞTE ŞI ALTE ŞTIRI DESPRE FCSB:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.