DSP a constatat în aeroport că FCSB participase la o competiție sportivă în Antalya, deci nu este cazul să fie izolat lotul timp de zece zile. Roș-albaștrii sunt singurii care s-au antrenat în condiții foarte bune în iarna aceasta, ceilalți din campionat s-au pregătit pe terenuri proaste sau în săli.
FCSB arată ca o favorită la titlu, din moment ce ocupă primul loc în clasament, și a mai căpătat un avantaj față de rivale: s-a antrenat în condiții excelente în Turcia și nu e nevoie să plătească pentru călătorie cu zece zile în izolare, deși părea să existe un risc în privința aceasta. Lotul a aterizat ieri după-amiază la Otopeni, a fost verificat în aeroport și fiecare jucător a primit viza, o ștampilă prin care DSP a constatat că fotbaliștii respectaseră legea astfel încât să fie exceptați de la carantinare.
FCSB a prezentat documente care au atestat că echipa nu a avut contact cu alte persoane în hotelul în care a fost cazată și că a disputat și un meci amical. Liderul continuă regimul de cantonament în baza proprie din Berceni și astăzi va evolua în prima partidă oficială din acest an, împotriva Astrei, de la ora 20:00.
Rivalele CS U Craiova și CFR Cluj, în mocirlă
Celelalte 15 cluburi s-au păcălit, au rămas în România pentru pregătire și s-au chinuit în condiții grele. Campioana CFR a anulat trei antrenamente în perioada aceasta din cauza ninsorii și a terenurilor proaste. Craiova a protestat și ea și a cerut ca FCSB să fie trimisă în izolare. Contracandidatele principale pentru FCSB, CFR și Universitatea, au susținut că și ele ar fi mers în străinătate, doar că DSP-urile locale le-au transmis clar că exista un risc mare să fie carantinate la revenirea în țară, motiv pentru care au renunțat să mai călătorească.
Pregătirea celorlalți a intrat la apă
- Nu doar Clujul a anulat antrenamente, și alte echipe au fost forțate să schimbe programul, unele au mutat câteva ședințe de pregătire în săli sau pe terenuri sintetice, suprafețe care solicită articulațiile mai mult decât le solicită gazonul natural.
- În ziua dinaintea meciului cu Gaz Metan, pierdut cu 0-2, FC Voluntari a făcut un antrenament de numai 30 de minute, din pricina ninsorii puternice.
- Pentru că a avut curajul să plece din România, FCSB nu a întâmpinat astfel de probleme, s-a putut pregăti la fel cum proceda în vremea dinaintea pandemiei, a trebuit doar să respecte câteva restricții anti-coronavirus în perioada cantonamentului din Antalya.
Cum a motivat șefa DSP București, Oana Nicolescu, exceptarea carantinării pentru FCSB:
„Membrii delegației sportive a Fotbal Club FCSB au prezentat, reprezentanților DSPMB care desfășoară activitate pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, dovada participării la o competiție sportivă internațională desfășurată în Belek -Antalya, Turcia, motiv pentru care aceștia au fost exceptați de la măsura carantinării în temeiul prevederilor art. 1 alin. 1 lit. t) din Hotărârea CNSU nr. 48/2020 de modificare a art. 3 din Hotărârea CNSU nr. 36/2020"
Ce spune art. 1 alin. 1 lit. t) din Hotărârea CNSU nr. 48/2020
Sunt exceptate de la măsura carantinării: "sportivii români, care își desfășoară activitatea în alte state și care sunt convocați la loturile naționale pentru a reprezenta România la competiții sportive organizate în condițiile legii, membrii delegațiilor sportive românești care se întorc în România de la competiții sportive internaționale, oficialii și arbitrii români care au fost delegați la competițiile internaționale precum și jurnaliști acreditați la aceste competiții".
"Nimeni de la DSP nu ne-a putut asigura că aveam voie să călătorim fără să fie nevoie de carantinare la întoarcere. Dacă doar unii sunt deștepți și toți ceilalți suntem proști, asta e o problemă pentru tot fotbalul românesc! Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat în Norvegia dacă o echipă ar fi călătorit în zona galbenă! Ar fi fost exceptată de la izolare?"
- Mihai Rotaru, patronul Craiovei
CFR a răbufnit: „Am pierdut 15.000 de euro!"
CFR avea de gând să se deplaseze tot în Antalya, dar s-a răzgândit de teama izolării, care ar fi împiedicat-o să evolueze în primele două etape din anul acesta. Marius Bilașco, directorul sportiv al campioanei, a povestit la Pro X cum s-au derulat discuțiile cu autoritățile:
„Plătiserăm și un avans de 15.000 de euro pentru un stagiu de pregătire în Turcia, am și pierdut banii, pentru că DSP ne-a transmis că erau șanse mari să fim izolați la revenirea în România, din moment ce Turcia era o țară aflată pe lista cu "zona galbenă", cu risc mare de infectare cu Covid. Pe urmă ne-am gândit să ne ducem în Spania, care nu era în "zona galbenă". DSP ne-a spus că și așa ne asumam riscuri, deoarece statutul Spaniei putea fi modificat de la o zi la alta. Între timp s-a adeverit, țara a intrat și ea în categoria în care se afla Turcia"
{{text}}