Profesorul spaniol Santiago Mas-Coma, expert al Organizației Mondiale a Sănătății, susține că incertitudinea efectelor vaccinului și răspândirea noilor tulpini de coronavirus îi fac pe specialiști să ia în calcul posibilitatea unei noi decalări a competițiilor.
- EURO 2020 va avea loc între 11 iunie și 11 iulie 2021. Turneul final a fost decalat cu un an din cauza pandemiei de COVID-19.
- Bucureștiul va găzdui pe Arena Națională 3 meciuri din grupa C a Campionatului European, din care fac parte Austria, Ucraina, Țările de Jos (Olanda) și Macedonia de Nord în vara acestui an, precum și un meci din faza optimilor de finală
UPDATE: Karl Heinz Rummenigge susţine că ştie că UEFA se gândeşte la varianta să organizeze Euro într-o singură ţară. „Știu că Aleksander Čeferin, președintele UEFA, se întreabă dacă nu ar fi mai logic, cât timp suntem încă afectați de coronavirus, să organizeze Euro într-o singură țară, cu un protocol sanitar fără cusur”, a spus preşedintele lui Bayern Munchen pentru Münchner Merkur.
O veste care menține starea de nesiguranță. Deși UEFA vrea neapărat să organizeze în acest an Campionatul European, deja amânat din 2020, există posibilitatea ca turneul final să fie încă o dată decalat. A doua oară, la fel ca Olimpiada de vară! Asta spune Santiago Mas-Coma, expert al Organizației Mondiale a Sănătății.
Mas-Coma: „Știm că persoanele vaccinate de coronavirus încă se pot infecta"
„E un mare semn de întrebare dacă vaccinul va fi capabil să stopeze răspândirea coronavirusului. Știm că persoanele vaccinate încă sunt susceptibile de infecție și ar putea infecta și pe alții. Până acum, nu ne-am dat seama dacă vaccinul va reduce rata cazurilor și dacă da, cât de mult", a declarat profesorul spaniol într-un interviu pentru site-ul rus Sport24.
„Alt punct de interes este legat de viteza cu care țările vor vaccina oamenii, există deja probleme de logistică. Unele țări au anunțat că vor avea dificultăți în a da a doua doză la trei săptămâni după prima. Iar companiile farmaceutice răspund că nu pot garanta eficacitatea vaccinului dacă a doua doză este făcută mai târziu", a adăugat medicul iberic.
„Nu sunt motive de optimism privind evoluția pandemiei de COVID-19”
Acesta a dezvăluit: „Sunt implicat în organizarea evenimentelor din perioada iulie-august 2021. Până acum, am conchis că cel mai potrivit cuvânt pentru a caracteriza situația actuală este incertitudinea și nu sunt motive de optimism privind evoluția pandemiei. În toate cazurile, ne gândim la Planul B, ceea ce înseamnă o nouă amânare a competițiilor. Nu scot din calcul această posibilitate. În ciuda consecințelor financiare masive, nu exclud noi lockdown-uri".
„Dacă se va ajunge la concluzia că revaccinarea este necesară după șase luni?"
Și încă o precizare a lui Mas-Coma. „Soluția acestei probleme depinde nu doar de situația epidemiologică din fiecare țară, ci și de cât timp se vor teme oamenii de călătorii, de zborul cu avionul. Cunoaștem exemplele de infectare în avion, deși toți pasagerii fuseseră testați înaintea decolării. Pentru că virusul se transmite de către persoane bolnave care nu aveau niciun simptom, astfel că testele nu funcționează.
Imaginați-vă ce ne așteaptă în cazul în care se va ajunge la concluzia că revaccinarea este necesară după șase luni, cu aceeași logistică! Și știm că anticorpii încep să slăbească la două luni de la infecție. Va trebui să analizăm rata vaccinării populației în fiecare țară, precum și dacă răspândirea noilor tulpini de SARS-CoV-2 va crește în următoarele luni".
12 oraședin 12 țări ar trebui să organizeze Euro în acest an: Amsterdam, Baku, Bilbao, București, Budapesta, Copenhaga, Dublin, Glasgow, Londra, München, Roma, Sankt Petersburg
Programul meciurilor de la EURO 2020 la București
DATA | MECI |
13 iunie | Austria - Macedonia de Nord |
17 iunie | Ucraina - Macedonia de Nord |
21 iunie | Ucraina - Austria |
29 iunie | Optime de finală: locul 1 grupa F vs locul 3 A/B/C |
- Cealaltă reprezentativă din grupa C este Țările de Jos (Olanda), care își va disputa meciurile din grupă la Amsterdam
Cum arată grupele EURO 2020
- GRUPA A (MECIURILE LA ROMA ȘI BAKU): Turcia, Italia, Elveția, Țara Galilor;
- GRUPA B (ST. PETERSBURG ȘI COPENHAGA): Danemarca Belgia Rusia Finlanda;
- GRUPA C (AMSTERDAM ȘI BUCUREȘTI): Olanda, Ucraina, Austria, Macedonia de Nord
- GRUPA D (LONDRA ȘI GLASGOW): Anglia, Croația, Scoția, Cehia;
- GRUPA E (BILBAO ȘI DUBLIN): Spania, Polonia, Suedia, Slovacia
- GRUPA F (MUNCHEN ȘI BUDAPESTA): Ungaria, Franța, Germania, Portugalia.
{{text}}