„I-am refuzat lui Vassaras o afacere cu uși și m-a scos de pe lista FIFA”. Afirmația îi aparține fostului asistent internațional Miklos Nagy. El povestește că, în vara lui 2015, șeful CCA, Kyros Vassaras, i-a propus să-i livreze uși din Grecia printr-un amic pentru a le folosi la proiectul său imobiliar din Cluj.
- DIN CUPRINS: Miklos Nagy susține că, în 2015, Vassaras i-a propus să-i livreze uși din Grecia pentru un proiect imobiliar
- Întrucât fostul asistent l-a refuzat, „aveau un preț dublu față de cele din România”, șeful CCA l-ar fi scos de pe lista FIFA la sfârșitul anului, deși îi făgăduise că va face o extensie permisă de regulament.
- UPDATE: replica lui Vassaras - aici
Adus la FRF de Mircea Sandu în februarie 2013, în calitate de supervizor CCA, Kyros Vassaras a devenit președinte plin al arbitrajului românesc în august 2014, la câteva luni după instalarea lui Răzvan Burleanu în fruntea federației.
Iar contestările la adresa grecului s-au legat într-o spirală continuă, inclusiv pe tema veniturilor pe care le are ca șef al CCA. O firmă deschisă de Vassaras în România developează mai precis ce sume învârte elenul la București.
Conform portalului comercial termene.ro, fostul „central” FIFA a dat drumul în iulie 2019 la societatea de consultanță Key Sport Consulting&Events, unde este asociat unic. Sediul se află într-un bloc din sectorul 3, zona Dristor, un apartament fără clanță, deținut de o doamnă care lucrează în domeniul HR, migrată în special în zona companiilor petroliere.
Vassaras, peste 10.000 € pe lună!
În prima jumătate de an de activitate, a raportat o cifră de afaceri de 128.589 lei, adică circa 27.000 de euro. Din iunie 2020 a devenit însă plătitoare de TVA, ceea ce traduce o explozie financiară.
„Trebuie să te înregistrezi ca plătitor de TVA când atingi o cifră de afaceri de minimum 300.000 de lei”, punctează un specialist în domeniu. Prin urmare, în primele 6 luni ale anului trecut, în plină expansiune a pandemiei și cu campionatele întrerupte din cauza coronavirusului, Vassaras va fi atins pragul legal pentru TVA, rezultând încasări medii de 50.000 de lei pe lună. Peste 10.000 de euro!
Întrebări pentru FRF despre Vassaras
E vorba despre salariul de la FRF? Conduce arbitrajul românesc, de fapt, un consultant, nu un angajat? E un artificiu FRF - Vassaras legat de taxe, astfel încât să se plătească impozite mai mici la stat? Gazeta a formulat un set de întrebări pe această temă către federație. Le lansăm și public:
- Care este în organigrama FRF postul oficial ocupat de Kyros Vassaras?
- Ce tip de contract e încheiat între FRF și Vassaras pentru plata drepturilor financiare aferente activității domniei sale?
- FRF a efectuat sau efectuează vreo plată către Vassaras sau către o companie a domniei sale în virtutea vreunui contract de consultanță?
- Dețineți informatii despre vreun contract de consultanță încheiat între vreo companie a domnului Vassaras și vreun actor din fotbalul românesc (club, jucător, arbitru, impresar ș.a.)?
FRF nu a oferit însă lămuriri în răspunsul oficial:
- "Poziția pe care domnul Kyros Vassaras o ocupă în cadrul Federației Române de Fotbal este de notorietate.
- Relațiile individuale de muncă și cele contractuale pe care Federația Română de Fotbal le are cu angajații si partenerii săi sunt supuse principiului confidențialității".
Miklos Nagy: „Ușile erau la preț dublu”
„Tema unor legături de business între Vassaras și anumiți arbitri din lotul național circulă de câțiva ani”, declară o sursă GSP. Fostul asistent FIFA Miklos Nagy (50 de ani), retras din activitate în vara lui 2017, confirmă scenariul și evocă un episod șocant.
„Am împlinit 45 de ani în 2015, iar la 31 decembrie încheiam cariera internațională pe criteriu de vârstă. Totuși, mi se putea prelungi ecusonul FIFA, conform regulamentelor internaționale. În vara lui 2015, Vasaras m-a abordat cu o propunere de afaceri, spunându-mi că mă va păstra pe lista FIFA prin acea posibilitate de extensie”, povestește Nagy.
Detaliază: „Eu construiam un bloc în Cluj și mi-a zis că are un prieten în Grecia care-mi poate livra uși bune. Mi-a dat și niște cataloage să le studiez. Erau prețuri foarte mari, duble față de nivelul la care le luam din Cluj. Adică mi le oferea cu 1.500-1.600 de lei bucata, iar eu găseam acasă cu 700-800 de lei. În plus, mai intrau în discuție garanția și prețurile de transport”.
Miklos Nagy, acuze la adresa lui Vassaras: „Are legătură ratarea business-ului cu eliminarea mea”
Nagy susține că l-a refuzat pe Vassaras și amintește consecințele deciziei sale: „Rezultatul a fost că nu mi-a mai prelungit perioada de listă FIFA, explicându-mi că mă poate trimite la meciuri externe și fără ecuson.
În 2016, am mai avut însă o singură delegare, într-o brigadă cu Marius Avram, în Danemarca. Am sentimentul că decizia lui Vassaras are legătură directă cu faptul că n-am intrat în acel business cu ușile”. Miklos a mai continuat doar pe plan intern până în vara lui 2017, când a renunțat la ultimele 6 luni ca arbitru și a acceptat oferta lui CFR Cluj de a intra în staff-ul echipei secunde, ca team-manager.
El mai precizează că „a fost o dezamăgire totală atitudinea lui Vassaras. Eram în top, știam ce am de făcut, mă aflam în brigada lui Istvan Kovacs, cu care colaboram extraordinar. Aș fi putut participa și eu la frumoasa lui ascensiune ca arbitru, dar Vassaras a ales să-mi facă o nedreptate”.
Miklos Nagy94.648 de leie profitul declarat pe 2019 al firmei Key Sport Consulting&Events, potrivit portalului termene.ro
Nu l-am anunțat pe președintele Burleanu despre toate aceste evenimente și nici nu cred că ar fi trebuit s-o fac. Eu am ținut seama de promisiunea lui Vassaras și nu-mi închipuiam că va judeca prin prisma unei afaceri ratate.
Sunt convins că Vassaras e păstrat în fruntea CCA doar prin prisma performanțelor lui Hațegan și Kovacs. Bravo pentru asta!, e o mare realizare, dar întrebarea e alta: garanția promovării unor arbitri la nivel internațional nu e valoarea lor, ci contează dacă ai la conducerea CCA un membru în Comisia UEFA de specialitate?
- Miklos Nagy
Vassaras e o persoană integră şi avem nevoie de asemenea lucruri, mai ales că ştiţi foarte bine ce a însemnat arbitrajul românesc până nu cu mult timp în urmă.
- Răzvan Burleanu, noiembrie 2014
CCA nu inspiră niciun fel de încredere! Suntem o mare rușine pentru toată lumea! Avem acolo corigenți, repetenți și nicio somitate a arbitrajului românesc. Am adus unul de afară care nu-mi inspiră încredere sub nicio formă. Arbitrajul din Grecia este la pământ! Și noi am luat pe unul din Grecia, să ne ducă la pământ și pe noi?!
- Ion Crăciunescu, februarie 2020
„Vassaras ar fi vrut o afacere și în domeniul IT”
Episoadele Vassaras - Nagy nu sunt singulare în lumea arbitrajului românesc. Surse GSP arată că grecul din fruntea CCA l-ar fi presat și pe un „cavaler” de pe actuala listă FIFA să intre într-o afacere IT!
„Au existat niște discuții foarte directe cu unul dintre arbitri, fiindcă Vassaras era interesat și de un business în zona digitală, pe care respectivul o stăpânea bine. Nu mai știu însă la ce punct s-a ajuns între ei”, afirmă un insider.
„Invitați să semneze contracte retroactive”
Mai mulți arbitri din Liga 1 au confirmat că, în luna decembrie, CCA le-a trimis pe mail solicitarea de a semna de urgență contractele dintre propriile PFA-uri și FRF, în baza cărora prestează activitatea la meciuri și încasează baremurile.
„Problema e că li s-a cerut să semneze și documente retroactive, mai precis contracte aferente anilor 2019 și 2020”, afirmă surse GSP, sugerând că, practic, în toată această perioadă, au existat arbitri care au fost delegați de CCA și au primit baremuri fără să aibă parafate toate documentele legale pentru desfășurarea activității.
Aceleași surse punctează că demersul abrupt al FRF e legat de recentul control ANAF declanșat la sfârșitul lui 2020. La finele lui noiembrie, actualul prim-ministru, pe atunci șef la Finanțe, Florin Câțu, anunța pe pagina de facebook a ministerului pornirea unui control la FRF. „Se face analiza documentelor, iar când acest raport va fi finalizat, îl vom face public”, anunța Câțu.
Vassaras, pe lista audierilor pentru blaturi în Grecia
La începutul anului trecut, presa de la Atena amintea că Vassaras a fost chemat la audieri împreună cu alți 28 de oficiali din fotbalul elen într-o anchetă legată de blaturi consumate în anul 2012, când actualul șef al CCA făcea parte din comisia de specialitate din țara natală. Printre cei 28 se mai numărau Evangelos Marinakis, Giannis Alafouzos și Dimitris Melissanidis, patronii echipelor Olympiakos, Panathinaikos, respectiv AEK Atena
{{text}}