Claudiu Niculescu (44 de ani), antrenorul celor de la Concordia Chiajna, fostul „Lunetist” de la Universitatea Craiova şi de la Dinamo, a fost invitatul din această săptămână la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”.
- Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.
Claudiu Niculescu explică cum bătea la perfecție loviturile libere și cum a refuzat oferta Stelei, atunci când Cosmin Olăroiu era antrenor în Ghencea.
- Claudiu, tu mereu ai fost un geniu la executarea loviturilor libere!
- E o calitate cu care te naști, o chestie nativă, dar se poate dezvolta această calitate. Am întâlnit foarte, foarte mulți jucători în cariera mea care exersau enorm loviturile libere, dar nu reușeau să dea ca mine. Era o tehnică specială, individuală. Dădeam mereu cu dreptul. Începusem să studiez.
- Ce să studiezi?
- Când aveam analiza adversarului, pe lângă ce ne arăta antrenorul, eu mă uitam ce face portarul când are o lovitură liberă. Pleacă înainte, stă pe loc, stă pe colțul porții sau pe colțul lung. Câți oameni stau în zid, ce fac oamenii din zid, cât de înalți sunt... Îmi plăceau chestiile astea. Eu dădeam mereu golurile peste zid, analizam adversarul și vedeam. Jucătorii din zid în săritură ajungeau la 2,10 metri. Eu trebuia s-o dau peste înălțimea asta.
- Și câte meciuri urmăreai?
- Vedeam și cinci, șase meciuri la analiză. Era mult studiu. Eu trăgeam de pe atunci de meseria asta de antrenor. M-a pasionat de când eram jucător, iar în ultimii ani îmi notam antrenamentele. Îmi notam foarte multe antrenamente, de la nea Ando, nea Mircea Rednic, Walter Zenga, Victor Pițurcă...
- Cel mai bun cine a fost?
- Toți au fost antrenori buni, cu nea Ando am luat eventul. Cu Rednic am avut cele mai mari performanțe ca jucător. Am terminat pe locul 2 în clasamentul golgeterilor în Europa League, golgeterul campionatului. 2006-2007 a fost cel mai bun sezon al meu din carieră. De la fiecare antrenor am avut de învățat și am furat ce-am crezut eu că mă poate ajuta în carieră.
- Acum îi înveți pe jucători cum să bată?
- Nu mai bat loviturile libere. Acum un an am avut o operație la șold și nu mai pot să bat. Am executat peste o sută de mii de lovituri în 30 de ani. După vârsta asta n-am mai exersat, dădeam din prima. Aveam câteva sute pe săptămână până la 30 de ani. Înainte de meciuri nu făceam că mi-era teamă de vreo întindere musculară.
- E vreun antrenor cu care ți-ai dorit să lucrezi?
- Olăroiu! Aș fi avut posibilitatea fiindcă m-am întâlnit odată cu Oli, în 2006, 2007, la o cafenea pe Dorobanți. Am stat puțin de vorbă, atunci mi-a zis că mă vrea la Steaua! Dacă vreau să vin... Chiar nu puteam, am făcut cele mai mari performanțe la Dinamo. N-am putut să merg, deși îmi doream foarte mult să lucrez cu el. Foarte mult.
- Practic ai refuzat oferta de a juca la Steaua.
- Am refuzat oferta de a juca la Steaua! Și iată că Oli a dovedit că este un mare antrenor. Mi-aș fi dorit să lucrez cu el, dar, din păcate, nu s-a putut. Dacă era la orice altă echipă, cu siguranță mă duceam!
{{text}}