Fotbal   •   Liga 1   •   DINAMO

EXCLUSIV DDB a schițat planul de salvare a lui Dinamo » „Câinii” sunt forțați să amâne reintrarea în insolvență

DDB luptă pentru salvarea lui Dinamo

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu   —  joi, 21 ianuarie 2021

Suporterii din DDB pomeniseră insolvența ca pe o soluție de salvare a lui Dinamo, dar timpul scurt nu permite reorganizarea acum. Obiectivul principal a devenit obținerea licenței pentru sezonul următor, adică achitarea datoriilor înregistrate până la 31 decembrie 2020.

Dinamo trebuie să-și încropească o echipă cu care să evite retrogradarea, dar e la fel de important ca societatea să achite urgent o parte dintre datorii, altfel ea nu va obține licența pentru sezonul următor și tot va dispărea din prima ligă, indiferent de locul pe care l-ar ocupa în campionatul acesta.

E motivul pentru care clubul nu a demarat procedura de insolvență, deși soluția a fost pomenită încă din ultimele luni ale anului trecut. Andrei Gerea, membru al DDB și fost ministru al Energiei și al Economiei, a vorbit despre insolvență ca despre o cale de salvare a societății pe care o apasă rău de tot datoriile acumulate.

DDB și Nicolae Badea astupă găurile de la Dinamo


Reorganizarea nu mai constituie o măsură pe termen scurt, dar rămâne, potrivit surselor din club, scenariul avut în vedere pentru tăierea în viitor a unei părți din debitele uriașe. De ce nu poate fi pornită procedura acum?

Ca să capete licența pentru stagiunea următoare, Dinamo va trebui să demonstreze la 30 aprilie că nu înregistrează datorii mai vechi de 1 ianuarie. Adică să achite totul pentru anul 2020. În capitolul acesta se înscriu și debitele rezultate din negocierile cu jucătorii străini care au părăsit clubul deja. Ei au bani de încasat pentru lunile pe care le-au petrecut printre „câini” în anul care a trecut.

Sarcina pe care și-au asumat-o asociația „Doar Dinamo București” și Nicolae Badea: să micșoreze pagubele, să scadă costurile cât pot în perioada următoare și să achite ceea ce trebuie să fie achitat pentru obținerea licenței. După licențiere, clubul va avea timp suficient să pornească o nouă insolvență.

Dacă ar fi pornit-o acum ar fi riscat și mai tare să rateze licența pentru sezonul viitor. Ar fi avut nevoie să parcurgă toată procedura într-un timp-record, astfel încât să aibă la 30 aprilie planul de reorganizare votat de către creditori și aprobat de către un judecător. 


Nu exista nici o garanție în sensul acesta. În situația foarte probabilă în care ar exista contestații, procesul ar fi îngreunat și s-ar ajunge la retrogradare dacă la sfârșitul lunii aprilie nu ar fi bătută în cuie insolvența.

Data trecută Dinamo a tăiat datorii de 16,7 milioane €!

Dinamoviștii au mai avut o insolvență, la scurtă vreme după ce clubul ajunsese la Negoiță. El a pornit reorganizarea în mai 2014 și societatea a ieșit din insolvență în septembrie 2015, curată, fără datorii. În mai 2014, când au cerut insolvența, „câinii” datorau 17,5 milioane de euro, din care au achitat numai 800.000 de euro. 

Restul sumei a fost curățată „din pix”, datorită procedurii pe care au aprobat-o și creditorii, și un judecător. Succesul reorganizării a fost pus la îndoială pe urmă de un dosar în care Negoiță și alte persoane implicate în procedura aceasta sunt acuzate de bancrută frauduluoasă. 

Bănuiala e că acționarul și oamenii lui ar fi ascuns bunuri ale clubului, astfel încât creditorii să accepte insolvența, să nu forțeze falimentul și executarea silită, vânzarea acelor bunuri pentru achitarea datoriilor către ei.

Trei jucători plecați de la Dinamo au deschis procese la FIFA

Suporterii din DDB au încheiat acorduri cu unii dintre fotbaliștii străini care au plecat deja, dar mai există și excepții. Primii trei străini dispăruți de la Dinamo s-au îndreptat împotriva clubului în procese pe care le-au pornit la FIFA pentru recuperarea banilor. Venezueleanul Alexander Gonzalez și spaniolii Isma Lopez și Borja Valle au dat startul litigiilor. 

Regulamentul le permite să solicite plata până în clipa în care ei semnează contracte cu angajatori noi, nu toți banii din contractele pe care le aveau la Dinamo. Borja a semnat deja cu Oviedo, din liga a a doua spaniolă, Gonzalez a ajuns la Malaga, tot în Segunda. Ambii au și debutat la noile cluburi. 

Isma Lopez încă nu și-a găsit o echipă nouă și, dacă mai stă mult pe margine, datoria lui Dinamo către el tot crește. Isma și Gonzalez câștigau câte 16.000 de euro lunar în România, Borja avea un salariu de 32.000 de euro.

VIDEO. Revine Cristi Borcea la Dinamo? Dezvăluiri din culise: „Suferă foarte mult!”

Citește mai multe știri despre Dinamo:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.