Fotbal   •   Liga 1   •   AMINTIRI

EXCLUSIV Marius Avram dezvăluie unul dintre momentele umilitoare din carieră: „M-au lipit de perete și m-au măsurat cu ruleta”

Marius Avram, într-un Derby de România / Sursă foto: Imago Images

Articol de Justin Gafiuc   —  luni, 25 ianuarie 2021

Retras recent din activitate după ce a fost scos în avans de pe lista FIFA, Marius Avram dezvăluie unul dintre momentele sensibile din carieră, când, în fața conducerii FRF și CCA, a trebuit să se supună unui test umilitor pentru a opri speculațiile legate de faptul că înălțimea sa era neregulamentară.

După 11 sezoane petrecute pe lista FIFA, "centralul" Marius Avram, 41 ani, a fost scos peste noapte din circuitul internațional, cu toate că ar mai fi avut dreptul să-și păstreze ecusonul încă minimum 4 sezoane. 

Fiul cel mare al lui Vasile Avram, fostul șef al CCA condamnat în 2015 la 3 ani de închisoare pentru luare de mită și tentativă la fals în înscrisuri sub semnătură privată, a trecut de-a lungul carierei prin numeroase episoade sensibile, fiind acuzat că și-a făcut drum spre vârful ierarhiei arbitrilor grație relațiilor și influențelor tatălui său.

Marius Avram: „Au constatat că am cu patru centimetri peste limita minimă


Unul dintre cele mai delicate momente a avut legătură cu controversele despre înălțimea sa, speculându-se că, la momentul promovării, nu ajungea la 1,70 m, minimul permis de regulament

"Au fost și caricaturi pe tema asta. Ideea e că se formase aproape o cutumă în sensul în care, de câte ori se schimba președintele Comisiei de Arbitri, apărea câte o scrisoare anonimă, iar numitorul comun era cel despre înălțimea mea. O stupiditate să afirmi că mi-am falsificat-o, când e așa ușor să verifici!", a povestit Avram jr.

El a relatat întâmplarea care a pus capăt acestor speculații: "Șef la CCA devenise Gheorghe Constantin de la Vâlcea. Am fost chemat în biroul lui Mircea Sandu, de față era și Florin Prunea, care lucra atunci ca director în federație. A urmat un moment umilitor, pe care l-am acceptat însă pentru a încheia o dată pentru totdeauna acel circ. M-au lipit de perete, au trasat o liniuță deasupra capului, au măsurat cu o ruletă de sus până jos, după care au tras concluzia că măsor 1,74 metri, adică 4 centimetri peste limita regulamentară

«Să nu mai aud niciun fel de discuții din acest moment!», a spus Mircea Sandu. Iar de atunci, într-adevăr, n-am mai apărut în nicio «anonimă»!".


Marius Avram: „Nu poți să-i iei autograf lui Messi și pe urmă să-l arbitrezi”

Pe plan internațional, Marius Avram a adunat aproape 150 de partide, luând în calcul și delegările ca rezervă. A prins inclusiv meciuri cu Barcelona, Manchester United, Liverpool sau Dortmund: 

"Chiar dacă ajungi în preajma unor fotbaliști imenși, e dificil să mergi să le ceri un autograf sau un tricou. Închipuiți-vă cum ar fi să iei un autograf de la Messi, apoi să-l arbitrezi! Se pot naște suspiciuni și nu e OK pentru fișa postului. Am colectat însă multe fotografii cu colegii din brigadă, pe stadioane superbe din întreaga Europă". 

Marius Avram: „Dacă e ceva care n-am suportat la fotbaliști e încercarea de a păcăli un arbitru”

Avram jr. declară că s-a simțit mereu un inamic în special pentru jucătorii simulanți: "Dacă e ceva care n-am suportat la fotbaliști e încercarea de a păcăli un arbitru. E ca și cum ai căuta să furi un rezultat nemeritat. Ei nu-și dau seama că sunt primii care-și fac o defavoare. 

OK, obțin un câștig pe moment, dar toată lumea vede cum a mințit pe teren, colegii arbitrului respectiv rețin comportamentul lui, adversarii vor ști cu ce se ocupă. Iar data viitoare orice «central» va fi mult mai precaut să dea un penalty când e vorba despre jucătorul X, care riscă să nu i se mai dea dreptate uneori nici când e faultat pe bune în careu, fiindcă arbitrul se va gândi de trei ori înainte să arate o lovitură de la 11 metri".

Întotdeauna am încercat să-i câștig pe liderii unei echipe, precum erau Rădoi la Steaua sau Dănciulescu la Dinamo. Când analizezi formațiile pe care le vei arbitra, identifici doi-trei jucători cu personalitate din fiecare parte, iar lor trebuie să le atragi respectul în primul rând prin prestanță și atitudine. E modul în care-ți poți face un meci mai ușor. 



Am avut parte de multe atacuri răutăcioase în public, dar nu m-au afectat. Arbitrajul e o activitate în care mai bine stai acasă dacă nu ești pregătit să faci față la orice tip de presiune și discurs. Pe lângă bucurii și momente frumoase, există și episoade dificile, pe care trebuie să ți le asumi.



 "Ar trebui să existe o asociație a arbitrilor, care să le reprezinte interesele, mai ales că un sindicat nu se poate forma, fiindcă nu e o meserie recunoscută oficial, nu avem un contract sau asigurări medicale. Prestăm activitate pe bază de PFA. Arbitrii ar trebui însă să învețe să fie mai uniți  - Marius Avram

246 de partideîn L1 a strâns Marius Avram în 14 ani și jumătate, fiind pe locul 8 all-time în topul arbitrilor cu cele mai multe delegări în prima divizie, capitol la care-i depășește inclusiv pe Adrian Porumboiu (239) și Ion Crăciunescu (230)

VIDEO Alexandru Tudor povestește cum a ajuns arbitru 

Citește și alte știri despre Marius Avram:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.