Povestea australienilor Karl Dodd (40 de ani) și Daniel McBreen (43), foștii jucători ai Craiovei ajunși să antreneze una dintre cele mai mici națiuni FIFA. Au dat piept cu campionul mondial italian Marcello Lippi într-un Guam - China 0-7!
O insulă de numai 50km lungime și de la 6 la 19km lățime, doar a 32-a ca mărime dintre cele care aparțin de SUA, e una dintre cele mai mici membre FIFA. E vorba de Guam, o națiune din Pacific care, de aproape patru ani de zile, are un selecționer trecut prin România. E vorba de Karl Dodd, fost jucător la Universitatea Craiova în 2006.
N-a apucat să debuteze și în campionat pentru olteni, însă l-a întâlnit, la Falkirk, pe australianul care avea să-i ajungă secund peste ani. Daniel McBreen, și el fost atacant la Universitatea Craiova (2002-2004).
FOTO Imagini inedite cu McBreen și Karl Dodd la FC Universitatea Craiova:
McBreen a plecat între timp din Guam după ce rolul său la Newcastle Jets, în țara natală, a ajuns de antrenor secund și antrenor la grupele de copii și juniori. Dodd a rămas singur, însă recunoaște că "e amuzant cum reușește fotbalul să ne reunească, uneori, după o perioadă atât de lungă în care ne cunoșteam".
15 fotbaliștidin Australia au jucat măcar un meci în Liga 1 (Arcaba, Baird, Burns, Carter, Dilevski, Griffiths, McBreen, McKain, Mitchell, Mitrovici, Osman, Rose, Srhoj, Susnjar, Thwaite)
De ce Karl Dodd nu a fost al 16-lea
McBreen și Dodd au fost printre primii dintr-o perioadă în care fotbalul românesc a început să primească australieni.
Din păcate, Dodd nu e pe listă. Cele câteva săptămâni în care a stat la Craiova l-au prins în cantonamentul de iarnă, căci Liga 1 avea o însemnată pauză de iarnă. S-a scris că australianul nu s-a adaptat și a plecat în Scoția, la Falkirk. Varianta sa este puțin diferită.
"Au fost niște probleme extrafotbalistice. Probleme cu un agent, probleme cu faptul că nu am fost plătit, așa că am plecat". Totuși, după 15 ani, Dodd nu uită de fanii Craiovei, cu care a interacționat și în afara meciurilor de campionat. "Aveam o bază foarte bună de antrenament. Și nu pot uita oamenii de acolo. Suporterii erau excelenți, vreau să le urez și acum, și lor, și echipei, tot binele!".
Karl Dodd / Sursă foto: Imago Images"Australia e departe de Europa. Așa că, probabil, văzând o țară și echipe la care australienii noștri ajungeau ușor, ne-am gândit că e o cale bună pentru noi de a pătrunde în Europa" - Karl Dodd
L-a antrenat pe omul inspirat de Puyol
Cum a ajuns în Guam? "Eram directorul Departamentului fotbal la Western Pride, în Australia, și mi s-a oferit oportunitatea. Am acceptat-o din prima, mi-am dat seama că e importantă pentru experiența mea internațională".
Dodd spune că vede o creștere în deja al 4-lea an în care e selecționer. "S-au schimbat stilul de joc, mentalitatea, profesionalismul. Suntem și în mijlocul unui schimb de generații, iar tinerii încep să se impună, vor avea timp să demonstreze că merită un loc de titular".
Vechea generație avea și un fotbalist important la nivelul campionatului american. A. J. DeLaGarza, om cu peste 200 de meciuri pentru Los Angeles Galaxy. Un fotbalist atipic: la 1,75m, inspirat de Carles Puyol, DeLaGarza a jucat în multe meciuri și ca fundaș central. Acum e la New England Revolution, are 33 de ani, însă s-a retras din națională.
Starul care n-a ajuns în Europa
În istoria echipei naționale a României, doar 6 fotbaliști au marcat mai mult de 22 de goluri: Boloni, Moldovan, Marica, Bodola, Mutu și Hagi. Guam are unul cu 22 care mai joacă și acum, la 37 ani. Căpitanul Jason Cunliffe!
Firește, comparația poate fi forțată. Multe dintre reușitele lui Cunliffe au venit contra unor state precum Insulele Mariane de Nord (5), Bhutan (3), Taipeiul Chinezesc (3) sau Aruba (2). A dat, ce-i drept, și două goluri în poarta Coreei de Nord, participantă la două ediții de Mondial (1966, 2010).
Dodd are cuvinte de laudă pentru Cunliffe, despre care spune că "deși are 37 de ani, din punct de vedere fizic se ține la fel ca în vremurile bune și ar fi putut evolua cu ușurință în Europa". Acesta n-a avut decât o experiență în afara Guamului, în Filipine.
"Există o percepție greșită în Europa, conform căreia fotbaliștii asiatici sunt mai slabi decât europenii. E vorba doar de concepțiile agenților și cluburilor care nu vor să evolueze mentalitatea. Ca dovadă, unul dintre cei mai buni jucători din lume acum e Son de la Tottenham". Dodd e sigur că și câțiva dintre tinerii săi ar avea șanse la un trial în Europa. "Practic, asta încercăm să facem - să facem totul profesionist aici, astfel încât să nu fie vreo diferență pentru ei dacă ar ajunge să dea probe la un club european".
Karl Dodd: "Lippi ne-a felicitat"
Deși echipa națională joacă puține meciuri anual, neavând șanse în compania granzilor continentului, Dodd se poate mândri cu două partide. Un 5-0 cu Bhutan, cea mai mare victorie din istoria echipei naționale a Guamului, în calificările pentru Mondialul din 2022. Și o partidă contra Chinei care, deși pierdută cu 0-7, i-a adus față în față pe el și pe McBreen cu unul dintre marii antrenori ai lumii, Marcello Lippi.
Campion mondial, cvintuplu campion al Italiei și câștigător al Ligii Campionilor. "Ne-a felicitat și înainte de meci, și după. A spus că multe echipe ar fi parcat autobuzul, dar noi am fost curajoși. Mi-a spus să mă țin de drumul meu și voi culege roadele"
"Mi-ar fi plăcut un amical contra Australiei, dar nu am încercat niciodată să-i abordez pe cei de acolo. Reprezintă una dintre echipele mari ale Asiei, nu avem același statut" - Karl Dodd
199este locul ocupat de Guam în clasamentul FIFA Coca-Cola, între Timorul de Est (198) și Aruba
FOTO Imagini din Guam, insula de numai 50km lungime și de la 6 la 19km lățime
- Sursă foto: Imago Images
- cea mai mare insulă din Micronezia
- situată în vestul Oceanului Pacific, la nord de Groapa Marianelor
- aparține de Statele Unite ale Americii
- are o suprafață de 451,3 kilometri pătrați
- capitala la Hagatna
- populație: 168.485
- monedă: dolarul american
{{text}}