Sporturi   •   Altele   •   MTS

EXCLUSIV Ministrul Sportului, Eduard Novak, e acuzat: „A ajuns la MTS nu pe competențe, ci pe PR”

Articol de Justin Gafiuc   —  marţi, 26 ianuarie 2021

Cinci membri din Consiliul de Administrație al federației de ciclism, inclusiv doi vicepreședinți, îl acuză de aproape jumătate de an pe Eduard Novak, actualul ministru al sportului, că, în fruntea FRC, a gestionat abuziv și a urmărit interese personale ca șef al sportului cu pedale.

„Mă bucur că există un grup mic care mă contestă, dar grupul mare, nu: cluburile din țară, chiar și cele de stat, sunt fericite și au altă perspectivă". Declarația oferită recent de noul ministru al Sportului, Eduard Novak, la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu" încearcă să minimalizeze glasul opoziției din ciclism, sport a cărui federație a condus-o din 2013 până la intrarea în Guvern.

Ce înseamnă însă opoziția din FRC? Care sunt temele punctuale pentru care Novak e tras la răspundere de criticii săi într-un conflict tăios, declanșat în urmă cu circa un an?

Răspunsul vine prin vocile a cinci membri din Consiliul de Administrație, care asigură majoritatea CA, Ovidiu Simen, Cătălin Sprânceană, Răzvan Jugănaru, Tudor Geangălă și Ioan Stoica, autorii unui memoriu adresat în iulie 2020 direct lui Eduard Novak într-o încercare de limpezire a tenebrelor FRC.


„Ăia de la agenție nu pot face nici o pagină web”

Sunt 12 puncte imputate actualului ministru, de la plăți dubioase către parteneri considerați suspecți până la nesocotirea unor importante decizii CA, achiziții calificate drept „iresponsabile" și întrepătrunderi bizare între sportivul, omul de afaceri și președintele Eduard Novak.

„Toată nebunia a pornit în februarie 2020, când am aflat că Novak a plătit 15.000 de euro firmei Webspire, care ar fi trebuit să se ocupe de promovarea Turului României 2019. Oamenii au dat însă dovadă de amatorism. Am purtat o lungă corespondență cu Novak, în care, la momentul respectiv, ne-am făcut cunoscut punctul de vedere, că nu se justifică în niciun fel colaborarea cu această companie", spune vicepreședintele FRC, Ovidiu Simen.

Detalii aduc pasajele dintr-o informare către cluburi semnată de Simen: „Am trimis mesaje către domnul Novak înainte de Turul României, în care îi spuneam că «Mai sunt 3 săptămâni și ăia de la agenția de media nici o pagină web nu pot face!». În data de 19.08.2019 i-am comunicat în scris că nu sunt de acord cu semnarea contractului (care nu exista, bineînțeles), pentru că era inadmisibil ca la acea dată agenția să nu facă nimic. Domnul Novak recunoaște că, citez, «Este o organizare de căcat», dar că se rezolvă".


„Un clip de care a râs toată suflarea ciclistă"

S-a „rezolvat" însă într-un stil care a iscat valuri:

  • „Firma a făcut un clip de promovare cu un domn pe numele său Vladimir Drăghia (cine altcineva poate reprezenta ciclismul dacă nu un Dandy care face emisiuni TV gen Burlacul sau Ferma vedetelor), dar a realizat relativ târziu că sponsorul principal al Turului României este firma Auchan, iar domnul Drăghia avea semnat un contract de imagine cu alt lanț de magazine"
  • „Am reușit să avem un film de promovare cu un ciclist în blugi pe o bicicletă cu 2 dimensiuni mai mari, film de care a râs toată suflarea ciclistă din România!"
  • „Picătura care a umplut paharul a fost momentul în care, în incompetența lor, cei de la Webspire au transmis în criză de timp un banner în care Auchan, sponsorul principal, era trecut lângă sigla Persil, la aceeași dimensiune! Cei de la Auchan au luat foc și au cerut lămuriri".

VIDEO Eduard Novak: „Deja am dat la tradus «Strategia sportului maghiar»! Ministerul trebuie să traseze direcția"

„Contract de 15.000 euro semnat retroactiv"

Un document cu cheltuieli solicitate de Webspire aduce și câteva repere financiare legate de organizare și de „Dandy pe bicicletă":

  • conferințe de presă – 4.000 euro
  • proiect Turul de Recunoaștere – 5.850 euro (aici intră și compensație Vladimir Drăghia – 1.000 euro, bilet avion Drăghia – 200 euro)
  • project management – 3.000 euro (legătura cu sponsorii, FRC și agenția de branding).

Simen susține că, în urma acestor evenimente, s-ar fi convenit la renunțarea la Webspire, iar „împreună cu ceilalți colegi din Consiliul de Administrație (Cătălin Sprânceană, Răzvan Jugănaru, Tudor Geangălă) am decis că ne vom ocupa de tot ce înseamnă postări pe social media, postări pe website, comunicare la fața locului. Turul României 2019 a fost un succes din acest punct de vedere. Dar toate aceste lucruri au fost făcute de noi, cei 4 oameni din CA, nu de agenția de media Webspire".

Cu toate acestea, oamenii din CA descoperă la începutul lui 2020 un contract cu Webspire și plata a 14.986 euro către firmă. 

„Ne-am trezit cu un contract semnat retroactiv și ilegal, cu data de pornire pe 01.07.2019, în condițiile în care discuțiile referitoare la colaborare au pornit abia la mijlocul lui iulie, iar majoritatea membrilor CA și-a exprimat refuzul clar pentru parafarea parteneriatului. Dar, printre altele, federația i-a plătit bani lui Drăghia, adus din greșeală în proiect, a dat 2.000 de euro pe o conferință de presă și încă 800 de euro pentru bicicleta folosită la filmări", mai afirmă Simen.

 

„INOVEO CONCEPT, și la clubul lui Novak, și la FRC"

Altă acuză vine dinspre contractul de branding parafat cu firma INOVEO CONCEPT, care „execută partea de grafică și imagine pentru firmele și clubul dumneavoastră", după cum se precizează în memoriul membrilor CA.

În contractul FRC – INOVEO, datat 9 august 2019, serviciile oferite pentru Turul României constau în "realizarea unei prezentări de tip PDF cu un număr de 12-16 slide-uri". Preț: 15.628 euro + TVA.

Contractele cu INOVEO pentru Turul din 2018 cuprindeau următoarele sume și servicii: 

  • realizare site, întreținere și actualizare – 27.954 lei (7 săptămâni)
  • branding, concepție identitate vizuală distinctă, concepere și realizare materiale promoționale – 26.000 euro (9 săptămâni).

     

„A fost un tun organizat"

„Domnul Novak a luat FRC pe nume personal. A transformat federația în propria feudă. De un an de zile comite abuz după abuz. În 2019, INOVEO, cu care a fost un tun organizat, a trimis, pur și simplu, ce era făcut în 2018, eventual cu mici upgrade-uri, și au încasat banii. La site, o versiune wordpress, au făcut câteva lay-out-uri și atât, pentru că noi ne-am ocupat de restul, adică rezultate, evenimente în timp real. A costat aproape 6.000 de euro în condițiile în care site-ul federației, cu toate customizările, a fost realizat cu 800 de lei!", punctează Simen.

El susține că șefa de la INOVEO, Dochița Zenoveiov, "se află în spatele și la afacerea cu Webspire. Avem mail-uri în care chiar Eduard Novak afirmă că e o firmă recomandată de respectiva doamnă".

Zenoveiov n-a răspuns nici la apeluri telefonice, nici la mesaje pentru a oferi un punct de vedere. De asemenea, nicio persoană de la Webspire n-a răspuns pe telefon, mail sau pe contactele de pe rețelele sociale ale companiei.

„Și-a angajat propriul antrenor, ignorând deciziile CA"

Subiectul trei se referă la faptul că FRC l-a angajat ca antrenor federal pe Cristiano Valoppi, „antrenorul domnului Novak, dar și al echipei Team Novak", așa cum se subliniază într-un memoriu adresat fostului șef MTS, Ionuț Stroe, pe marginea cazului respectiv.

p​​​​​​​e scurt, opoziția din federație reclamă faptul că decizia CA fusese de a-l aduce pe acest post pe Georgios Georgiadis de la CSA Steaua, absolvent de IEFS, dublu campion național al Greciei la șosea, ex-antrenor al lotului României și bronz la Europenele de velodrom de la Plovdiv (noiembrie 2020) cu sportivul său, Daniel Crista.

 

"Prin abuz și ignorarea completă a Regulamentului de Ordine Interioară, a statutului FRC și a două decizii adoptate în Consiliul de Administrație, domnul Eduard Novak dorește să organizeze un concurs de angajare pentru postul de antrenor federal în baza unor criterii care nu știm de cine au fost stabilite. Decizia de angajare se dorește a fi făcută absolut netransparent de o «comisie» necunoscută de nimeni în afară de domnul Novak", sună un pasaj din informarea trimisă ministrului Stroe la sfârșitul lui 2020.



Între timp, membrii CA spun că Novak și-a pus în practică scenariul. "Cred că i-a semnat contractul lui Valoppi chiar înainte să plece la MTS. A angajat la FRC antrenorul personal cu 5.000 de euro pe lună, sumă neaprobată de nimeni și neevidențiată în niciun stat de funcții. Propusese inițial să-i dea 30.000 de euro pe an, bani care veneau ca sponsorizare de la Auchan, adică intenția era să folosească banii aceia cu dedicație pentru Valoppi", punctează Simen.

„Zeci de mii de euro la tehnicieni aduși pentru Novak"

Nu doar „dosarul Valoppi" a inflamat spiritele în FRC pe zona antrenorilor. Contestatarii aduc în discuție și alți tehnicieni, cu care "s-au cheltuit zeci de mii de euro fără să aducă niciun rezultat notabil ciclismului românesc". "Din 2019, toți oamenii cu care lucra el ca sportiv îi translata la FRC pe sume consistente și pe colaborări, cu motivația că pregăteau diferiți cicliști", explică Simen.

E, bunăoară, cazul galezului Kyleigh Manners, care, în toamna lui 2019, a participat la un cantonament la Plovdiv (Bulgaria) cu loturile naționale de velodrom, pistă inexistentă în România. „El lucra cu Novak pentru pregătirea lui pe velodrom pentru cursele paralimpice", susține Simen.

Documente din FRC arată că, prin compania sa, "42 Degrees Coaching", britanicului i s-au plătit 6.641,35 lire sterline (circa 7.500 de euro). Printre explicații se numără 7 zile la Romanian Talent Identification Camp (1.925 GBP) și alte 10 zile pentru Coaching (2.750 GBP). 

5.000 euro pentru un vicepreședinte: „A trebuit să salvăm Turul"

Vicepreședinte FRC și una dintre vocile opoziției, Cătălin Sprânceană admite că, printr-o decizie CA, a încasat 5.000 euro din partea federației pentru munca prestată la Turul 2019, dar și pentru alte proiecte în care s-a implicat anterior:

„Eu am făcut voluntariat la FRC în proporție de 95 la sută. Am fost și organizator de evenimente, și team manager, și șofer. Ca să salvăm însă Turul lăsat în aer de Webspire, am depus o muncă infernală, a trebuit să creez o echipă în 24 de ore, să reparăm peste noapte ce scăpaseră total de sub control cei de la Webspire. Au rezultat servicii pentru care, altfel, FRC ar fi trebuit să scoată din buget sume mult mai mari".

Director SportsNet: „Avem dovezile că am livrat producțiile media"

În 2019, FRC a plătit 60.000 de lei pentru 6 luni către firma SportsNet pentru „producție audio video și diseminare media, fără acordul conducerii FRC", spun cei din opoziție. Pasaj din memoriul contestatarilor lui Novak:

„Prestarea serviciilor respective nu a fost justificată niciodată, federația primind doar niște linkuri către știri difuzate de televiziuni sau website-uri. Nu a existat niciun material video sau audio care să fie produs de această firmă și televiziunile contactate de noi au infirmat că ar fi primit așa ceva". 

Director la SportsNet și fost șef al Departamentului Sport la Antena 1, Adrian Dumitrescu susține însă că „putem dovedi în orice secundă că am livrat materiale produse de noi către TV și zona online. Această problemă a fost deja tranșată printr-un audit intern la FRC. Nu ne privesc disputele din federație".

Domnul Novak a cules roadele muncii unor oameni care au ridicat federația în ultimii ani. Și ca ministru a ajuns nu pe competențe, ci pe PR. E trist că un asemenea om a putut fi numit în fruntea sportului românesc 

- Ovidiu Simen, vicepreședinte FRC

O luptă dusă în timp aparent pentru binele ciclismului a fost transformată de Novak într-o chestie cu iz de afacere personală. Sunt dezamăgit. Când vezi care a fost scopul lui pe termen lung nu te poate decât scârbi 

- Cătălin Sprânceană, vicepreședinte FRC 

3 medaliia cucerit Novak la Jocurile Paralimpice: aur (urmărire, pistă, 2012) și 2 argint (contratimp, șosea, 2008+2012)

Eduard Novak: „Orgolii, interese, prea puțină latură umană”

Într-o scrisoare deschisă formulată la sfârșitul anului trecut, Eduard Novak replica la acuzațiile opoziției din FRC. N-a răspuns însă la solicitarea GSP de a-și actualiza punctul de vedere vizavi și de noile critici venite din partea foștilor colegi de la ciclism.

În noiembrie 2020, cu circa o lună înainte să ajungă la MTS, Eduard Novak a redactat o amplă scrisoare deschisă, în care a prezentat răspunsuri la acuzele venite dinspre colegii din Consiliul de Administrație.

Iată pasajele relevante din documentul respectiv, cu mențiunea că Gazeta a încercat să obțină un punct de vedere actualizat din partea noului ministru, dar consiliera Roxana Ciuhulescu nu a revenit cu niciun răspuns:

  • „Îmi este denigrată imaginea și nu pot să nu mă sesizez, așa că voi răspunde punctual celor care dovedesc acum că au orgolii mari și interese, și prea puțină latură umană, solidaritate sau fair-play"
  • „Eu, în calitate de președinte FRC, am dreptul de a angaja legal Federația, conform prevederilor statutare, motiv pentru care am semnat acest contract (n.r. cu agenția Webspire). Necesitatea angajării unei societăți ca Webspire a fost generată de satisfacerea nevoii crescute de comunicare, astfel cum a fost asumată de FRC prin contractul cu Auchan Romania S.A., care presupunea anumite standarde"





     

VIDEO   Eduard Novak anunță când se întorc spectatorii pe stadioanele din România și cu câte medalii ne vom întoarce de la Jocurile Olimpice:

„A nu plăti ar deteriora credibilitatea FRC" 

  • Contractul a fost semnat cu data de 01.07.2019, așa cum era firesc, deoarece aceea este data când contractul a fost încheiat, prin realizarea acordului de voință al părților. Este o falsă problemă «semnarea retroactivă», deoarece Webspire a început să presteze serviciile, astfel cum s-a angajat, iar serviciile au fost sistate doar ca urmare a solicitării noastre. Însă pentru sumele plătite există documente justificative, Webspire SRL contractând alte societăți/persoane pentru a putea să presteze serviciile pentru FRC, conform contractului"
  • „A nu plăti pe cineva după ce i-ai solicitat să presteze anumite servicii și ți se face dovada că acestea au fost prestate cu terte părți, în condițiile în care Webspire SRL este o societate care lucrează cu unele dintre cele mai mari companii din România, posibili sponsori ai FRC, nu ar face altceva decât să deterioreze imaginea federației. Efectele ar fi iremediabile, credibilitatea FRC ar fi deteriorată, cu consecința pierderii sponsorilor și dificultăți în a relaționa cu alte entități"

„Da, INOVEO CONCEPT a creat și brandul Novak"

  • „Am colaborat în decursul anilor cu diferiți prestatori de servicii și era firesc să îmi doresc și pentru FRC parteneri de încredere, cu care am avut rezultate bune și au performat, cum este și cazul INOVEO CONCEPT SRL. Așadar, da, INOVEO CONCEPT este firma care a creat brandul Novak, în ianuarie 2017, când am lansat magazinul «Novak Healthcare Concept», dar, repet, nu văd o problemă în a te baza pe parteneriate de încredere"
  • „Suma din contractul cu INOVEO nu depășea limita pentru a fi necesară organizarea unei licitații, astfel că a fost contractat prin atribuire directă. Colaborarea cu INOVEO CONCEPT se derulează încă din 2018, când INOVEO a creat marca «Turul României» pentru FRC, precum și machetele pentru diferitele produse/obiecte necesare Turului, dar și alte materiale (machete echipament, mape prezentare FRC etc)"
  • Susținerile membrilor Consiliului de Administrație cum că nu există dovada executării de către această firmă (n.r. SportsNet) a obligațiilor asumate sunt contrazise de materialele care ne-au fost predate și de rapoartele de activitate însoțitoare, care dovedesc prestarea serviciilor"

„Valoppi e și antrenorul meu, dar rezultatele vorbesc"

  • „Scopul e dezvoltarea performanțelor cicliștilor și ridicarea nivelului sportiv la rang de competiții internaționale, iar acest lucru nu se poate obține decât sub îndrumarea unui antrenor federal care să fi performat la acest nivel. În aceste condiții, nu găsesc argumente logice sau profesionale care să explice insistențele pentru angajarea d-lui Georgiadis Georgios. El nu este un antrenor de nivel internațional, nu are experiența necesară pentru o asemenea funcție"
  • „Cristiano Valoppi, antrenorul propus de mine, are o înaltă pregătire tehnică, este o persoană recunoscută la nivel internațional ca performer în această postură, iar rezultatele acestuia vorbesc de la sine. Mi se reproșează că este și antrenorul meu personal. Atât timp cât am văzut ce potențial are acest om și ce calități profesionale îl definesc, sigur că mi-am dorit să fie parte și din echipa FRC". 

„A blocat federația!"  

Opozanții lui Novak din FRC îl acuză că, prin modalitatea aleasă să plece la MTS, a blocat federația. "A făcut o mare mizerie și a băgat FRC într-un vid statutar. A blocat tot. Nu putem ajunge, pur și simplu, la Adunare Generală de alegeri după demisia lui Novak, fiindcă n-a convocat înainte niciun Consiliu de Administrație, n-a împuternicit pe nimeni, nu a depus bilanț pe 2019. Singura variantă e ca două treimi din cluburi să convoace o Adunare Generală Extraordinară, e mai complicat, dar numai așa putem debloca circuitul. Vrea să-și păstreze controlul asupra FRC, e permanent între etaje cu avocatul și cu secretarul general", spune vicepreședintele Ovidiu Simen. 

„Piesele au ajuns la Novak"  

„În decembrie 2019 și aprilie 2020, FRC a achiziționat piese de velodrom de la o firmă din Miercurea Ciuc. S-au plătit în total 67.644 lei. Nu le-a văzut nimeni. Echipamentele au ajuns la domnul Novak, lucru confirmat și de secretarul general", spune vicepreședintele Simen. "Avem lot național de velodrom activ. Dacă am putut achiziționa piese utile loturilor, nu înțeleg de ce e un lucru rău" e ideea principală pe această temă din scrisoarea deschisă a lui Novak. 

Citește mai multe știri din sport: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.