Fotbal   •   Liga 1   •   CHINDIA

Emil Săndoi, antrenorul revelației Ligii 1, explică succesul Chindiei: „N-am făcut poză cu clasamentul. Ce, doar atâta putem?”

Emil Săndoi explică saltul Chindiei de la barajul pentru supraviețuire din vară pe locuri de de play-off acum şi insistă că „obiectivul nostru e tot salvarea de la retrogradare”.

Articol de Marius Mărgărit   —  joi, 28 ianuarie 2021

Emil Săndoi explică saltul Chindiei de la barajul pentru supraviețuire din vară pe locuri de de play-off acum şi insistă că „obiectivul nostru e tot salvarea de la retrogradare”.

De 7 runde neînvinsă, cu o serie de 3 victorii și 4 remize, Chindia a urcat pe 5 în Liga 1 (acum e pe 6 după victoria celor de la Clinceni cu Botoșani). În etapa a 11-a, când a pierdut ultima dată, (1-2 cu Sepsi), târgoviștenii erau pe 8, la 5 puncte de Academica. De atunci au continuat să urce, dar nimeni nu își permite să viseze. Nu încă.

- Domnule Săndoi, ați pus poza cu clasamentul în care erați pe locul 5, în vestiar?

- (Râde). Nu, n-am pus-o, de ce? Ce facem acum, punem poza pe perete și capitulăm, asta e tot ce putem? În niciun caz. Suntem într-un moment bun, dar n-am realizat nimic încă. Asta le tot spun băieților, iar ei au înțeles.

- Se poate mai mult, chiar să atacați și poziția celor de la Sepsi?

- E foarte greu, dar noi trebuie în primul rând să păstrăm acest tonus, acest ritm. Spuneam la începutul sezonului că FCSB, CFR, Craiova și Sepsi sunt cele mai puternice și că echipa din Sfântu Gheorghe se va bate la podium. Apoi mai sunt echipe precum Astra, Viitorul, Botoșani, cu loturi foarte valoroase, după care restul. Așa că e dificil să urcăm mai sus, dar orice e posibil.


- Cum se explică acest salt cu un lot care n-a suferit schimbări spectaculose din vară, când jucați barajul...

- Stai puțin, că nu e chiar așa. Noi am pierdut mulți jucători cu experiență de atunci. Este vorba despre Benga, Diallo, Bic, Ivancici, care a fost decisiv pe finalul de sezon și la baraj, apoi pe Dangubici. Dar am adus tinerețe și dorință de afirmare, cu fotbaliști Căpușă, Dulca și Fomba, chiar și Iacob, care nici el nu jucase prea mult în Liga 1. În plus, a venit și Daniel Popa, singurul cu experiență.

Emil Săndoi: „S-au convins singuri că putem fi puternici”

- Cu atât mai mult, de unde acestă metamorfoză, în câteva luni?

- E meritul băieților că au început să înțeleagă ce le cer. Avem și avantajul că e o echipă de mare caracter. Nu e niciun secret, nicio minune. Le-am explicat că numai respectând strict organizarea și disciplina de joc putem să reușim. Eu le spuneam încă din vară, când tot pierdeam, că dacă vom face asta, vom fi o nucă greu de spart pentru orice echipă pe viitor. Întrebați-i și pe ei dacă nu mă credeți.

- Probabil că a fost dificilă această trecere la un alt nivel.Cum i-ați convins?

- La început aveam eu clienții mei. Pițian și Dumitrașcu, de exemplu, se plângeau că au ajuns oile negre ale echipei, că țip la ei tot timpul, la antrenamente, la meciuri, se simțeau vânați. Îmi reproșau că numai la ei strig. De curând însă, au venit să-mi spună că nu-și mai amintesc de când nu i-am mai certat. Asta, pentru mine, a fost cea mai mare mulțumire. Da, țipam la ei pentru că nu reușeau să-și atingă potențialul de care eu știam că sunt capabili. Și uite că au reușit. Și nu e numai cazul lor. Cum i-am convins? Păi, înainte de meciuri făceam analize, stabileam o tactică, apoi, după etapă, când le revedeam împreună, își dădeau seama că anticipasem corect și că dacă au făcut ce trebuia, au apărut și rezultatele. Nici nu mai e nevoie să insiști, au înțeles singuri că ăsta e drumul. Cu muncă, organizare și disciplină. Așa i-am convins, așa s-au convins și cred că nu mai au îndoieli. Ei știu că pot să trec peste o greșeală tehnică, dar nu accept o eroare de plasament sau de interpretare a unor momente de joc. Asta nu, niciodată! Dar mai e ceva...


- Ce anume?

- Chiar simt că am reușit să creăm, și sper să ne țină cât mai mult, un adevărat spirit de echipă. Simt asta la antrenamente, la meciuri, văd relația dintre ei, dăruirea, cum se ajută unul pe celălalt. Am devenit o echipă în adevăratul sens al cuvântului. Iar asta e cea mai puternică armă pentru o formație mică.

- Vă ajută și liniștea financiară.

- Asta da, fără îndoială. În plus, noi, stafful tehnic, avem o relație foarte bună cu conducerea administrativă, iar asta e foarte important. Nu sunt salarii stufoase, ca în alte părți, dar băieții știu că își iau banii și asta le dă liniște, încredere.

Emil Săndoi: „Regulamentul intern poate fi și flexibil, voi insista să se ia toate primele”

- Ce e cu acea clauză, că jucătorii își iau primele de joc într-o lună doar dacă la finalul ei sunt în primele 12 locuri din clasament?

- Era de anul trecut în Regulamentul de Ordine Internă. E o clauză bună, îi cointeresează să câștige meciuri, puncte, astfel încât să fie mereu departe de zona periculoasă.

- Dar în septembrie, când ați făcut două remize, la CFR și la Clinceni, nu și-au luat banii fiindcă au încheiat luna pe locul 13.

- Da, și asta nu mi se pare deloc normal. OK, atunci, cu acele puncte nu am urcat foarte mult în clasament. Dar acum, inclusiv cu acele două puncte, suntem unde suntem. Ce, ni le-a luat cineva?! Și două remize, pe terenurile celor de la Clinceni și de la CFR, nu sunt de neglijat. Chiar o să insist ca jucătorii să-și ia banii pentru acele rezultate. Așa e corect. Am și vorbit cu președintele Marcel Ghergu și chiar și dânsul caută soluții să rezolvăm asta, iar jucătorii să își primescă și acei bani. Îi merită.

- Aveți primă de play-off în contract?

- Nu, nu avem decât primă de salvare de la retrogradare. Ăsta e obiectivul nostru. Să fie clar! Nu mi se pare normal să îl schimbăm în timpul competiției. Așa e la orice club profesionist. Dacă va fi să rămânem acolo până la sfârșit, sunt convins că se vor găsi soluții pentru o primă. Din câte știu, clubul n-a rămas dator niciodată față de jucători.

- E greu să temperați entuziasmul din vestiar?

- Nu, pentru că băieții mei au rămas cu capul pe umeri. Ce, s-a tras vreo linie? S-a decis ceva? Nu, mai e mult până la finalul sezonului regulat. Așa că noi trebuie să ne gândim doar la meciul următor, cel cu Hermannstadt. Atât. Nu să visăm, să ne zboare gândul aiurea. Le-am spus și băieților asta. O luăm pas cu pas. Așa am reușit până acum.

Nu pregătesc doar apărarea, eu chiar caut echilibrul între defensivă și ofensivă. Cred că suntem singurii care jucăm 4-4-2, cu două vârfuri. Nu ne hazardăm, dar nici nu poate spune cineva că nu atacăm, că nu avem ocazii. A, că nu marcăm mai mult, asta e altceva



Chiar dacă nu sunt spectatori, e un handicap că nu jucăm acasă. Știți cum e, să te simți acasă, să știi fiecare colț al terenului. Nu e vina nimănui, se lucrează la stadion și eu sper doar să mă mai prindă și pe mine aici când se vor finaliza lucrările



Această creștere a echipei a venit treptat. Am văzut plusuri de la o săptămână la alta. Și încă mai e loc de îmbunătățire. Pentru noi e important să rămânem în această zonă a clasamentului. Play-off-ul ar fi doar un bonus



Neicuțescu a avut ceva probleme cu accidentările și apoi cu câteva kilograme în plus. Sincer, nu l-am simțit foarte concentrat, am înțeles că vrea să plece. Deocamdată se pregătește separat, are și un meniu special. Când va fi bun de joc, dacă va rămâne, va juca

Emil Săndoi, antrenor Chindia

Citește mai multe știri despre Liga 1:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.