Bogdan Andone l-a antrenat la Astra pe Geraldo Alves, al cărui frate, Bruno, joacă la Parma, și a urmărit-o pe noua echipă a lui Man în meciurile din Serie A. El a lucrat și cu Dennis la FCSB și explică ce ar trebui să facă atacantul pentru a se adapta în Italia.
Va reuși Man să se adapteze în Serie A? Va merge pe drumul lui Chivu, pe al lui Mutu și pe al lui Ștefan Radu sau se va bloca așa cum s-a întâmplat cu Zicu, cu Dică, cu Moți? Jucători români mai experimentați decât este Man acum au eșuat în campionatul italian.
Dennis a și nimerit într-o echipă-dinozaur, una dintre ultimele reminiscențe ale stilului italian clasic, bazat pe apărare, neinteresat de tehnică, de posesie. În Italia au tot apărut antrenori care au anulat imaginea care fusese lipită campionatului, de competiție cu un fotbal ermetic. Sarri, Giampaolo, Simone Inzaghi, De Zerbi au dezmințit vechiul „catenaccio".
Parma a vrut să fie spectaculoasă, a ieșit rău
Antrenorul D'Aversa a jucat astfel în mandatul trecut de la Parma, încheiat în vara anului trecut, și păstrează metoda. D'Aversa a avut rezultate bune cu Parma, neamenințată cu retrogradarea câtă vreme el s-a aflat la conducere, după care a fost înlocuit cu Fabio Liverani, un tehnician cu un joc mai curat, sub comanda căruia „gialloblu" au ajuns penultimii.
În afara impresiilor de telespectatori ai meciurilor din Serie A mai există și mărturii ale unor oameni specializați și implicați. Bogdan Andone, antrenorul de la FC Voluntari, a fost secundul lui Șumudică inclusiv în sezonul 2015-2016, la capătul căruia Astra a devenit campioana României.
Din echipă făcea parte Geraldo, fundașul braziliano-portughez fost și la FCSB, iar Bogdan cu „Geri" au păstrat legătura, au continuat să discute inclusiv despre Parma, o formație în care încă mai evoluează Bruno, fratele de 39 de ani al lui Geraldo.
Bogdan Andone: „Dennis Man e foarte bun pentru contraatac!"
Andone e un fan al fotbalului italian, din care îl admiră mai ales pe Antonio Conte, dar a urmărit-o și pe Parma și a mai vorbit cu Geraldo despre ea: „Stilul de joc contează pentru un fotbalist nou-venit, așa cum e Dennis. Va fi o schimbare pentru el, fiindcă Parma joacă un fotbal defensiv, închis. Am discutat și cu Geri, am și văzut meciuri ale acestei echipe. Nu e o formație care face un presing avansat, când pierde mingea coboară cu toți jucătorii în apărare".
Man va trece, așadar, de la echipa cea mai ofensivă și mai spectaculoasă din campionat, așa cum este FCSB, la una care se apără în majoritatea timpului și care nu ține să păstreze mingea.
„E posibil să-i convină stilul, fiindcă lui Dennis îi place să aibă spații, să aibă dueluri unu la unu cu adversarii, iar Parma, din moment ce folosește des contraatacul, o să-i ofere asemenea momente", crede Bogdan Andone.
Chiar dacă e folosit ca extremă, lui Man îi place să migreze spre centrul terenului, să primească mingea acolo, e mai atacant decât este Coman. Lui Florinel îi convine să primească pasele în tușă, în banda stângă, și să pornească acțiunile de acolo. Fotbalul din Italia e mai lent, nu e întâmplător că acolo joacă mulți fotbaliști cu vârste înaintate. Dacă nu sunt spații mari, așa cum sunt în Spania, efortul depus e mai mic.
- Bogdan Andone, antrenor FC Voluntari
Gică Popescu: „Cel mai ușor a fost să joc la Lecce"
Bruno Alves, fratele lui Geraldo, are 39 de ani și încă se mai află în Serie A. Parcursul lui confirmă teoria lui Andone despre fotbaliștii în vârstă care mai rezistă în campionatul italian, mai ales că exemple au fost multe de-a lungul istoriei. În Italia a jucat, spre finalul carierei, și Gică Popescu. El a evoluat pentru Lecce în stagiunea 2001-2002. Popescu avea 34 de ani, deci nu se afla în forma lui cea mai bună, dar a fost titular de bază la „salentini", pentru care a bifat 28 de meciuri și 3 goluri în campionat.
Gică a comparat, după retragere, dificultatea din ligile diverse în care a evoluat: "Cel mai simplu pentru mine a fost în Italia, pentru că nu existau spații și nu riscam mult, ca fundaș. E mai greu să faci parte dintr-o echipă care atacă și care ține linia apărării spre mijlocul terenului, atunci poți să fii surprins și depășit oricând".
- Prețul de bază al transferului a fost de 11 milioane de euro. FCSB va încasa în curând banii aceștia, într-o singură tranșă.
- 500.000 de euro primește FCSB dacă Parma se califică în cupele europene măcar o dată în următoarele patru sezoane
- 500.000 de euro încasează roș-albaștrii dacă parmegianii termină un sezon printre primii opt în Serie A
- 500.000 de euro constituie un bonus în situația în care Man va marca 15 goluri în prima ligă italiană până în 2023
- 500.000 de euro se mai adaugă dacă Dennis va înscrie 25 de goluri în Serie A până în iunie 2025.
{{text}}