Mijlocașul Octavian Popescu (18 ani), cel mai lăudat fotbalist român din momentul acesta, nu a jucat niciodată în vreo națională de juniori. Federația nu l-a considerat îndeajuns de bun, după care a vrut să-l ia, dar nu i-a mai permis Craiova, clubul la care se afla atunci jucătorul.
Fotbalistul care atrage comparații cu Hagi și cu Dobrin nu a bifat nici măcar o selecție în vreo națională de juniori! Octavian Popescu a marcat sâmbătă primul lui gol în campionat, spre finalul unei partide cu Poli Iași în care mijlocașul ofensiv jucase grozav, fiind cel mai bun de pe teren.
Becali îl comparase deja cu Hagi datorită talentului său. Gigi exagerează des, și-a tot etichetat jucătorii „Mbappe", „Lampard", „Xavi". Dar Daniel Pancu, un profesionist din fotbal care nu are nimic de câștigat de pe urma complimentării lui Popescu, îl aseamănă pe Tavi cu Dobrin! De unde a apărut Popescu?
„Stoichiță l-a sfătuit pe Mogoșanu să nu-l ia pe Octavian Popescu"
Cariera scurtă de până acum conține o ciudățenie: el nu a făcut parte din niciun lot de juniori! Selecționerii „under" rulează, de-a lungul campaniilor de calificare la turnee finale, zeci de juniori la fiecare grupă de vârstă. Octavian nu a avut loc vreodată, nici măcar în vreun amical! A mai existat în trecut un caz șocant, al lui Adrian Ilie, de asemenea neconvocat în loturile de juniori. După ce Ilie a devenit „Cobra" de la Valencia, un atacant excepțional, lumea a dat vina pe corupția din fotbalul românesc, din cauza căreia ar fi fost promovați în naționale juniori mai slabi.
Care este explicația pentru situația lui Popescu? Surse din Federație explică de ce el nu a prins vreo convocare în loturile U16, U17, când Octavian era deja considerat un copil cu talent.
„E ciudat că Mogoșanu nu l-a chemat niciodată, deși îl cunoștea și îl considera bun. El a fost adus ca selecționer tocmai de la Craiova, locul în care Popescu a parcurs o parte din juniorat".
Alte persoane din FRF susțin un scenariu în care selecționerul, fost fundaș dreapta la U Craiova și la FC Argeș, ar fi fost un admirator al actualei vedete de la FCSB.
„Numai că Stoichiță avea drept de veto la selecții și el l-a dat deoparte pe Octavian, a argumentat că era prea firav ca să facă parte din echipa națională". Mihai Stoichiță e șeful Departamentului Tehnic din Federație, el supervizează și loturile de juniori.
Degeaba l-a ținut „sub cheie" pe Popescu
A existat și un selecționer care l-a convocat pe Popescu, doar că Tavi tot nu a jucat în tricolor. Daniel Oprescu, antrenorul-coordonator al loturilor U18 și U19, îl remarcase pe tânărul mijlocaș ofensiv.
„I-a trimis trei sau patru convocări când Octavian juca la Craiova. Mihai Rotaru nu i-a permis să participe la nicio acțiune, a refuzat convocările", explică sursele din Federație.
De ce s-a opus Rotaru? În condiții normale, patronul unui club este interesat ca juniorii lui să facă parte din echipele naționale. Ei capătă astfel experiența meciurilor internaționale și le sporesc cotele de piață. Explicația celor din FRF: „Universitatea îl avea pe Popescu sub formă de împrumut de la Regal Sport. Dacă jucătorul ar fi apărut în loturile de juniori ar fi atras atenția altor cluburi, a impresarilor, și creșteau șansele ca oltenii să-l piardă. De aceea au preferat să-l păstreze ascuns".
De pierdut, tot l-au pierdut craiovenii. În perioada scurtă în care Pițurcă a condus echipa lui Rotaru, el a remarcat talentul ieșit din comun al lui Octavian și i-a recomandat lui Ioan Becali să-l impresarieze. Popescu a semnat contractul cu firma lui Giovanni, apoi agentul i l-a propus vărului Gigi. FCSB l-a cumpărat imediat de la Regal Sport, așa că jucătorul s-a mutat de la Craiova în Berceni, în cantonamentul roș-albaștrilor.
Cum îl complimentează marii fotbaliști pe Octavian Popescu
Nu l-am văzut pe Dobrin jucând, dar îmi închipui că Popescu e din aceeași categorie cu Gicu, a talentelor fantastice.
- Daniel Pancu, antrenor
Îmi place mult Octavian Popescu, eu îl asemăn cu Dumitrache pentru calitățile pe care le demonstrează.
- Cornel Dinu, fost internațional
Ce face Octavian Popescu e de-a dreptul... Te face să vrei să vezi meciurile FCSB-ului! Uitați-vă unde-i e mingea, tot timpul o ține foarte aproape de picior! Golul marcat cu Poli Iași îl va ajuta să capete încredere și vor mai veni și alte goluri.
-Basarab Panduru, fost internațional
E polivalent, are calitate, s-a adaptat bine și ca extremă, deși eu cred că postul lui cel mai potrivit ar fi de mijlocaș ofensiv în 4-3-3, să vină mereu cu mingea la picior și cu fața la poartă. Are și norocul de a lucra cu Neubert, asta îl va ajuta să se dezvolte.
- Ilie Dumitrescu, fost internațional
Octavian Popescu a costat 200.000 de euro
FCSB l-a luat pe Popescu de la clubul Regal Sport, devenit ulterior Metropolitan. Becali a achitat 100.000 de euro pentru 90 la sută din drepturile asupra fotbalistului. După ce Gigi și colaboratorii lui s-au convins că era vorba despre un jucător cu adevărat foarte talentat, FCSB a mai achitat 100.000 de euro ca să achiziționeze și restul de 10 la sută care rămăsese în proprietatea micului club de juniori. Prețul plătit a fost imens, dat fiind faptul că era vorba despre un junior netestat încă în meciurile seniorilor, era un adolescent.
În afară de FCSB, de CFR și de Craiova, celelalte formații din Liga 1 nu plătesc nici măcar ca să cumpere seniori, fotbaliști deja verificați. Metropolitan l-a crescut și pe Radu Drăgușin, fundașul central de la Juventus. În schimbul lui, italienii au achitat 260.000 de euro. FCSB a mai luat de la Metropolitan trei juniori: Perianu, Robert Ion și Tudor Moldovan.
Popescu câștigă 3.000 de euro lunar
Popescu primește la FCSB 3.000 de euro în fiecare lună, cel mai mic salariu al unui titular. Contractul îi garantează o creștere salarială de la un sezon la altul, cu câte o mie de euro în plus pe lună. Randamentul lui tot mai bun va conduce, probabil, la modificarea actului, astfel încât Octavian să ajungă la un salariu mai apropiat de al fotbaliștilor importanți din lot. Coman încasează 20.000 de euro lunar, Florin Tănase are 17.000 de euro. Contractul lui Popescu la FCSB e valabil până în iunie 2024
{{text}}