Mai mulți jucători, printre care și Simona Halep, au afirmat că în acest an terenurile de la Melbourne Park sunt mai rapide.
Pandemia a făcut ca sportivii să testeze și în meciuri oficiale suprafața pe care vor evolua la Australian Open între 8 și 21 februarie. Pentru că turneele care au precedat prima competiție de Mare Șlem a anului s-au desfășurat chiar la Melbourne Park. În mod normal, concursurile premergătoare erau programate în alte orașe.
Simona Halep a jucat două meciuri pe „Margaret Court Arena", al treilea teren ca mărime din complex și unul pe Terenul 3. Ea a fost întrebată cum i s-a părut suprafața. „Am simțit că terenul e mai rapid față de anul trecut", a spus românca în vârstă de 29 de ani.
Elina Svitolina: „Depinde de vreme, se schimbă repede la Melbourne”
Elina Svitolina, 5 WTA, a fost chestionată și ea despre acest aspect. „Terenurile sunt un pic mai rapide anul acesta, dar suprafețele pe fiecare dintre ele se simt diferit. «Margaret Court Arena» și cele mai mici sunt mereu mai lente, în timp ce «John Cain Arena» e unul dintre cele mai rapide" a fost răspunsul ucrainencei într-o conferință de presă.
Apoi a continuat: „Nu mă gândesc prea mult la aceste lucruri, trebuie să dau tot și să mă adaptez repede. Vremea de la Melbourne se schimbă repede, așa că trebuie să fii mereu pregătit de noi condiții".
Similară cu suprafața de la US Open
Dominic Thiem a oferit și perspectiva sa despre acest subiect pentru The Age. „E greu de evaluat rapiditatea terenurilor pentru că vremea în Melbourne de schimbă brusc. Poate să fie extrem de cald și atunci crește, dar apoi în următoarea zi poate să fie mai rece și terenul devine mai lent. Mi se pare că e aproape de ce a fost anul trecut și seamănă cu suprafața de la US Open. E destul de neutră și potrivită pentru toate tipurile de joc", a explicat câștigătorul de la New York.
„Toți jucătorii cu care am vorbit au aceeași impresie, că e mult mai rapidă. Și eu cred la fel și parcă e mai alunecoasă”- Dominic Thiem
Miguel Seabra, comentator Eurosport, susține că suprafața de anul acesta este cu douăzeci la sută mai rapidă decât în 2020, an în care organizatorii de la Australian Open au trecut la un alt producător de hard, GreenSet Worldwide, după ce în trecut au lucrat cu compania California Sports Surfaces.
De asemenea el susține că organizatorii au fost cei care au cerut un hard mai rapid anul acesta și că el va deveni și mai rapid în weekend-ul finalelor pentru că s-a jucat foarte mult pe el.
Părerile despre suprafețe au fost mereu împărțite, foarte rar existând un consens. Acest lucru se întâmplă și pentru că viteza cu care circulă mingea e determinată și de alți factori, cum ar fi temperatura, nivelul de umiditate sau altitudinea locului unde la care are loc turneul.
Simona Halep a fost întrebată sâmbătă la conferința de presă dacă faptul că se va juca în luna februarie și nu în ianuarie, cum era de obicei turneul de la Melboune, poate avea o influență asupra jocului. „Nu știu , e prima oară când jucăm Australian Open în această lună, nu mi se pare o mare diferență, vineri a fost o zi ploioasă, totuși nu cred vă va fi un minus”, a răspuns ea. Rămâne de văzut cine va avea de câștigat în urma acestor schimbări.
În ultimii ani, Australian Open a fost considerat având cea mai rapidă suprafață dintre cele patru turnee de Mare Șlem, acest lucru avantajând jucătorii cu un stil agresiv și cu serviciu potent.
6 jucătoaredin România sunt prezente pe tabloul de simplu de la Melbourne: Halep, Țig, Begu, Cîrstea, Bogdan și Buzărnescu
{{text}}