Australianca Margaret Court, una dintre cele mai mari jucătoare din istoria tenisului și cea care dă numele unei arene din complexul de la Australian Open, nu a fost invitată la primul turneu de Grand Slam din cauza convingerilor religioase.
- Margaret Court a câștigat 24 de turnee de Grand Slam la simplu, record absolut, precum și 19 turnee de Grand Slam la dublu și 21 la dublu-mixt;
- Australianca în vârstă de 78 de ani a realizat Marele Șlem, câștigând toate cele 4 turnee importante într-un singur an, în 1970.
Margaret Court, premiată cu cea mai înaltă distincție din Australian, absentă la Grand Slam
Pastor penticostal, Margaret Court a înfuriat o parte din lumea tenisului când a vorbit răspicat împotriva căsătoriei între persoanele de același sex și a spus că „tenisul feminin e plin de lesbiene”.
Anul trecut, de exemplu, Court a avut cuvinte dure despre subiect: „Dacă merg la televizor și spun: «Asta scrie în Biblie» este ca și cum aș deschide o cutie cu viermi sau aș lansa o torpilă. Ei (n.r. - cei din comunitatea LGBT) urăsc cuvântul lui Dumnezeu. Faptul că se vorbește despre ei în școli este mâna diavolului, nu a lui Dumnezeu. Majoritatea creștinilor nici măcar nu știu ce spune Biblia. Îngrijorător este când copiii iau decizia la vârsta de șapte sau opt ani de a-și schimba sexul. Citiți doar primele două capitole ale Genezei, asta e tot ce spun: «Bărbat și femeie»”.
Mulți au cerut să i se retragă numele din complexul Australian Open, iar John McEnroe a atacat-o frontal: „Există un singur lucru mai lung decât lista de trofee a lui Margaret Court. E vorba de lista jignirilor și a declarațiilor ei homofobe. Tennis Australia se confruntă cu o mare dilemă: ce să facă cu mătușa lor nebună? Trebuie să recunoaștem performanțele ei din 1970, dar nu mai e cazul să o sărbătorim. Lucrurile nu funcționează în felul ăsta, nu le putem separa”, a declarat McEnroe la microfonul Eurosport.
Anul acest, în urmă cu o lună, Margaret Court a primit cea mai mare distincție civilă din Australia, de ziua țării de la Antipozi, ceea ce a declanșat o nouă rundă de furie din partea susținătorilor LGBT. După care, jucătoarea legendară nu a mai fost invitată la Australian Open: „Nu e o problemă, oricum nu m-aș fi dus din cauza pandemiei”, a replicat pentru Daily Mail.
- Australia a legalizat căsătoria între persoanele de același sex în decembrie 2017;
{{text}}