Simona Halep (29 de ani) o va înfrunta duminică în optimi de finală pe Iga Swiatek, în fața căreia a cedat anul trecut în aceeași fază la Roland Garros. În cariera ei, a reușit deseori să răzbune sportiv asemenea înfrângeri apăsătoare, cu Muguruza, Kanepi, Zhang sau Anisimova.
- Simona Halep joacă duminică, 14 februarie, de la ora 10:00, contra polonezei Iga Swiatek (19 ani, 17 WTA) în optimile Australian Open. Partida Halep – Swiatek va fi live pe GSP.ro și în direct la TV pe Eurosport 1
Săptămâna a doua la Australian Open și românca are în față o provocare deloc nouă. Aceea de a se revanșa pe teren pentru o înfrângere dură suferită într-un moment semnificativ. În acest caz concret, e vorba despre reîntâlnirea cu Iga Swiatek, 19 ani, numărul 17 WTA, adolescenta care anul trecut o elimina în „optimi" la Roland Garros cu un scor clar, 6-1, 6-2, după ce cu un sezon înainte Simona era cea care îi oferea tinerei o lecție de tenis tot pe zgura pariziană.
Simona Halep, gata de un nou duel cu Iga Swiatek
Între timp, lucrurile s-au schimbat. Poloneza și-a pus și ea în vitrină un trofeu de Grand Slam. E privită ca o certitudine a valului proaspăt de jucătoare tocmai pentru că a confirmat la nivelul cel mai prețios. Halep e un nume mai mult decât consolidat într-o lume a tenisului feminin în continuă mișcare, reper de constanță al unui circuit furtunos. Totuși, ideea de a lăsa în urmă o înfrângere printr-o victorie în întâlnirea următoare rămâne la fel de vie.
„Nu e ușor de acceptat, dar sunt obișnuită cu momentele dure", spunea românca anul trecut, la Paris. „Cu o ciocolată voi fi mai bine mâine", adăuga, zâmbind. Acum a venit momentul de a încerca să fie mai bine pe teren.
Simona Halep: „Atenția e pe mine”
„Sunt multe lucruri pe care va trebui să le fac diferit pentru că la Roland Garros meciul a fost foarte rapid. Nu am avut niciun fel de feeling atunci. Ea a fost iute și foarte puternică în acea zi, dar voi uita acel meci. Voi discuta cu echipa mea legat de ce aș putea să fac mai bine, voi încerca să mă concentrez pe mine, așa cum fac în fiecare zi. Atenția trebuie să fie pe mine, apoi, dacă voi juca un tenis bun, am o șansă", a detaliat ea în conferința de presă de limbă engleză de după victoria din turul al treilea de ieri.Precaută,
Swiatek a elaborat pe loc despre diferențele pe care le-ar comporta o întâlnire pe hard în loc de zgură între ele. „Nu m-am gândit deloc la acest lucru, așa că voi improviza un pic. Ea este o jucătoare grozavă și, chiar dacă am câștigat cel mai recent meci, simt că nu am nimic de pierdut pentru că, știți, ea este o campioană", a punctat poloneza. „Așa că voi da tot ce am, voi munci pentru a face perfect ceea ce pot. Nu mă aștept să câștig sau ceva de genul acesta fiindcă joc împotriva Simonei".
Simona Halep se „răzbună” după înfrângeri
În trecut, Halep a reușit uneori să răzbune înfrângeri. Alteori nu. A avut succes imediat, spre exemplu, cu Kaia Kanepi. O adversară care, într-o zi bună poate spulbera pe oricine de pe teren cu forța distrugătoare a loviturilor ei. I s-a întâmplat Simonei la US Open 2018, în primul tur. Un sec 6-2, 6-4. La următoarea lor ciocnire, petrecută în 2019, la Australian Open, tot în runda inaugurală, românca a triumfat, după un meci de luptă, de trei seturi. Pentru că armele lor sunt diferite, dar bine puse în valoare, ating scopul.
Situație asemănătoare cu tânăra Amanda Anisimova, care la Roland Garros 2019 o învingea pe Halep cu 6-2, 6-4 în „sferturi", dar în sezonul următor era ținta unei lecții de tenis servite de româncă, 6-0, 6-1. Sau cu Shuai Zhang, care a câștigat în fața Simonei de două ori în 2016, la Australian Open și la Beijing, însă a venit revanșa tricolorei la Wimbledon 2019, atunci când o stopa pe chinezoaică în „sferturile" de la Wimbledon.
Sau chiar cu Garbine Muguruza: spaniola o punea la zid pe Halep cu 6-1, 6-0 în finala de la Cincinnati 2017, iar românca se revanșa cu un meci aproape perfect în semifinalele de la Roland Garros, un an mai târziu.
Simona Halep are ținte în urmărire
I-au rămas și dosare deschise. Pe Mirjana Lucici-Baroni, spre exemplu, nu a reușit s-o învingă în cele două înfruntări, ambele în turnee de Mare Șlem, US Open 2014 și Roland Garros 2015, în care nici nu prea a avut opțiuni în fața jocului puternic al croatei. Mai recent, două înfrângeri consecutive suferite la Ekaterina Alexandrova, Beijing 2019 și Melbourne 2021, ce își așteaptă antidotul. Alte două înfrângeri, în meciuri strânse, și în fața Marketei Vondrousova, rămân pe lista cu „de rezolvat".
Până atunci însă, la un pas e o nouă înfruntare cu Iga Swiatek. Parisul, cu gustul de ciocolată consolatoare, încă e aproape. Melbourne-ul însă e chiar azi.
Ultimul meci a fost grozav, însă eu m-am simțit ideal la Paris. Va fi dificil să mă găsesc din nou în aceeași formă, nu mă aștept la vreo victorie ușoară. Va fi o partidă dură, sper doar să putem juca bine și să fie un meci mai lung
–Iga Swiatek
Nu pot îmbunătăți nimic într-o zi. Trebuie să am încredere în jocul meu. În mine. Să încerc să dau ce am mai bun. Știu că va fi dificil pentru că ea lovește foarte puternic, are încredere după ce a câștigat un turneu de Mare Șlem. Însă va fi altă zi, alt meci. Sunt sigură că dacă sunt bine fizic și concentrată, am o șansă""Nu am fost surprinsă că a câștigat Roland Garros-ul. După felul în care a jucat împotriva mea, pentru că pot vorbi despre asta, a simțit jocul la maximum, avea încrederea foarte sus. Cred că nu s-a gândit prea mult la ceea ce se întâmpla. Pur și simplu, a jucat tenis și a făcut-o extraordinar
- Simona Halep
{{text}}