Liga 1

Coach Gigi Becali reinventează fotbalul! Situație incredibilă la FCSB din cauza schimbărilor făcute în timpul meciului cu Hermannstadt

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  luni, 15 februarie 2021

FCSB continuă să producă situații fără precedent într-un fotbal profesionist, la nivel de prima ligă. Eșecul cu Hermannstadt, produs duminică seara la Mediaș, a conținut o situație incredibilă în care echipa a fost pusă din cauza imixtiunii lui Gigi Becali în deciziile staff-ului tehnic.

Schimbările pe care patronul le-a cerut și care au fost puse în practică de cei de pe bancă au încălcat practic unul dintre principiile de bază pe care un antrenor le are atunci când gândește strategia pe parcursul unui joc.

Principiu pe care Mircea Lucescu, poate cel mai valoros antrenor pe care l-a avut vreodată România, l-a expus în dese rânduri: „Modificările în sistemul defensiv, în timpul partidei, se fac doar în cazuri extreme: accidentare sau eliminare, altfel nu e indicat să schimbi în apărare”.

Ce s-a petrecut cu FCSB împotriva Sibiului? Ceva realmente șocant. Cu excepția portarului Vlad, niciunul dintre ceilalți 5 jucători din modulul defensiv, cei 4 apărători și închizătorul, n-a evoluat întreg meciul pe același post! Niciunul!

Cum a arătat sistemul defensiv la startul meciului
Vlad - Ov. Popescu, I. Cristea, A. Miron, Radunovici - Șut

Oricum, FCSB a început cu o improvizație în apărare: Ovidiu Popescu, la bază mijlocaș, a fost din nou titularizat ca apărător dreapta. Apoi, au urmat înlocuiri și permutări care n-au nimic în comun cu noțiunea de antrenorat.

Au fost schimbați ambii stoperi, iar în centrul defensivei au apărut doi mijlocași: Ovidiu Popescu și Nedelcu. Nici Radunovici n-a fost păstrat și a fost schimbat cu Panțâru, la pauză, în vreme ce finalul meciului l-a găsit pe Crețu fundaș dreapta.

Nici măcar închizătorul n-a rezistat pe teren, însă în locul lui, Becali a apelat la un fotbalist care, de regulă, era folosit ca inter în sistemul 4-3-3, Oaidă, și nu la unul care e fix de profilul lui Şut, cazurile lui Perianu și Simion, care erau pe bancă.

Cum a arătat sistemul defensiv în finalul meciului
Vlad - V. Crețu, Ov. Popescu, Nedelcu, Panțâru - Oaidă

Cerințele lui Gigi Becali n-au modificat structura echipei doar în apărare, ci și în restul echipei. Cum s-a transformat total componența și așezarea formației pe parcursul reprizei secunde?

  • la pauză: au fost schimbați un stoper și fundașul stânga
  • minutul 64: schimbat Șut cu Oaidă, după care modificarea Moruțan-Buziuc a produs retragerea lui Tănase, din atacant, ca inter, în locul lui Moruțan și folosirea lui Buziuc ca număr 9
  • minutul 79: a ieși Miron și a intrat Crețu, s-au modificat alte două posturi: Ovidiu Popescu a trecut fundaș central, iar Crețu a intrat fundaș dreapta

N-am înțeles de ce apelezi la Crețu și Panțâru, ca să-ți centreze pentru Buziuc, care are 1,50 metri? Schimbările efectuate de FCSB n-au nicio logică.
- Basarab Panduru, la Telekom Sport

3 jucători,în afara portarului Vlad, dintre cei care au fost integraliști, au jucat toate cele 90 de minute pe același post: Olaru, Florinel Coman și Octavian Popescu

5 posturiau bifat în tricoul FCSB-ului, de când au venit și până acum, Ovidiu Popescu (folosit inter, închizător, fundaș dreapta, fundaș stânga și stoper) și Oaidă (fundaș dreapta, fundaș stânga, închizător, inter și atacant lateral)

Alte anomalii la FCSB

1. Vukusici a dispărut după 60 de minute

A surprins faptul că în lotul de 20 de jucători cu care FCSB a abordat confruntarea de la Mediaș n-a intrat și Vukusici, cea mai proaspătă achiziție bifată de club. Acesta a fost lăsat pe dinafară tot la solicitarea lui Gigi Becali, care le-ar fi transmis celor de la echipă că s-a convins că nu e fotbalist de nivelul FCSB-ului. 

Până acum, atacantul croat a apărut în două rânduri în formație: ultimul sfert de oră la meciul de campionat cu Dinamo, câștigat de FCSB cu 1-0, și apoi a doua repriză în eșecul cu Academica Clinceni, scor 0-1. În total, a jucat până acum 60 de minute. După meciul cu Dinamo, Vukusici, care ratase o mare ocazie, a declarat că „nu sunt preocupat neapărat să marchez, ci să mă acomodez aici și să câștige echipa”. 

Afirmațiile lui au atras o replică savuroasă din partea lui Basarab Panduru: „L-am văzut că zice no preocupare, no preocupare, ok, dar peste vreo 3 meciuri și Gigi no preocupare de el, și să nu dispară repede dacă no preocupare”.

2. Pe bancă a fost un singur jucător ofensiv

FCSB a avut pe foaia meciului cu Hermannstadt, în dreptul rezervelor, o situație extrem de ciudată: dintre cei 9 jucători, unul singur era cu profil ofensiv. E vorba despre Buziuc, un fotbalist mediocru, care a venit în vara trecută de la Clinceni, la dorința lui Becali. În rest, toți ceilalți 8 au fost fotbaliști defensivi: portarul Vlad, fundașii Crețu, Haruț și Panțâru și mijlocașii Nedelcu, Oaidă, Perianu și Simion.

3. Toți cei 10 jucători de câmp fuseseră menajați în Cupă

FCSB a părut o echipă extrem de obosită, deși avusese nu mai puțin de o săptămână timp de recuperare după meciul din etapa precedentă. FCSB a evoluat și în optimile de finală ale Cupei României, însă n-a folosit ca titulari niciunul dintre jucătorii la care a apelat din primul minut împotriva celor de la Hermannstadt. Doar Vlad a jucat și în Cupă, dar și duminică la Mediaș, însă el a fost cel care a avut două parade importante, ambele la 1-0.

Ce spune Emilian Hulubei despre contractele duble de la FCSB: „E treaba jucătorului dacă semnează așa ceva”

>

CITEȘTE ȘI:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.