Campionate

ANALIZĂ GSP » Noul val acoperă legendele Messi și Ronaldo! Haaland - Mbappe, marea rivalitate a viitorului deceniu în fotbal

Articol de Theodor Jumătate  —  vineri, 19 februarie 2021

Kylian Mbappe și Erling Haaland au 28 de goluri împreună în ultimele două sezoane de Champions League. Messi și Ronaldo, numai 15. Francezul, 22 de ani, a reușit marți un hat-trick. Norvegianul, 20 de ani, i-a răspuns miercuri cu „dublă” și assist.

Reluarea Champions League, cu primele meciuri din „optimi”, marți și miercuri, ne-a dat încă un semn, care poate fi adevărul crud. Ronaldo și Messi, primul 36, al doilea aproape 34 de ani, sunt pe ultimii metri ai carierei, nu departe de retragere. I-am văzut obosiți, fără soluții, copleșiți de adversari, de joc, fără să-și mai poată ajuta echipele, pierzând la final, 1-2 Juventus cu Porto, 1-4 Barcelona cu PSG. Stelele fotbalului mondial sunt la apus. Marele duel al ultimului deceniu se stinge, încet, încet.

Mbappe - Haaland, aproape de două ori mai mult decât Messi-Ronaldo

O veste tristă e urmată de alta bună. Doi tineri se pregătesc să le ia locul într-o nouă confruntare extraterestră care să ne capteze total atenția în viitorii zece ani. Un francez de 22 de ani, Kylian Mbappé, și un norvegian de 20, Erling Braut Haaland, sunt într-o ascensiune continuă spre vârf, iar ultimele partide le certifică valoarea. Atacantul lui PSG, hat-trick pe „Camp Nou”, vârful Borussiei, „dublă” și assist la 3-2 pe terenul Sevillei.

96 de goluria înscris Erling Haaland pentru club (90) și naționala Norvegiei (6) în 126 de întâlniri. A ajuns la o medie de 0,76 reușite pe meci

154 de goluria marcat Kylian Mbappé la club (138) și selecționata Franței (16) în 252 de partide; are 0,61 media totală pe meci

Priviți numai această comparație! În ultimele două sezoane (2019-2020 și 2020-2021), Messi și Ronaldo au marcat împreună în Ligă 15 goluri, în timp ce duetul Mbappé - Haaland are 28! Aproape dublu! 

Haaland, vârf 100%, punctează mai mult, are 18 goluri (opt în actuala stagiune) în 13 meciuri de Ligă și 41 în 42 de partide în toate competițiile din ianuarie 2020. Mbappe, care poate evolua pe întreaga linie ofensivă, mai ales pe aripă, are în total 24 de goluri (cinci în acest sezon) în 41 de întâlniri de Champions. Totuși, echilibrează cu assisturile. 16!

763 de goluriare Cristiano Ronaldo în întreaga carieră la echipele de club (661) și la naționala Portugaliei (102); o medie de 0,73 pe meci

725 de goluria adunat Leo Messi de-a lungul carierei pentru Barcelona (654) și Argentina (71). Are 0,8 reușite pe meci în medie

Haaland: „Mbappe m-a inspirat și îi mulțumesc”

Kylian și Erling au început deja să-și arunce mănușa unul altuia, ca Leo și Cristiano în vremurile strălucitoare. După „tripla” de marți a lui Mbappé, s-a dezlănțuit și "uraganul" nordic miercuri. La sfârșit, Haaland a spus zâmbind la televiziunea DAZN: „Văzându-l pe Mbappé cu trei goluri înscrise, trei goluri extraordinare, m-a incitat, am fost motivat la maximum. Mbappé m-a inspirat și îi mulțumesc”. 

Scandinavul a dezvăluit mesajul transmis de antrenorul lui Dortmund, Edin Terzic, înaintea confruntării din Andaluzia: „Mi-a zis că va fi meciul meu. Așa s-a întâmplat”. Reporterul l-a întrebat dacă știe că fanii lui Real îl așteaptă la Madrid. A răspuns enigmatic: „E întotdeauna plăcut când cineva te vrea”.

Haaland vs Sevilla

  • 90 de minute
  • 3 șuturi
  • 3 șuturi pe poartă
  • 2 goluri
  • 1 assist
  • 1 dribling
  • 1 intercepție

Gary Lineker: „Ce ne așteaptă e la fel de pasionant”

La BT Sport, patru foști fotbaliști englezi erau impresionați de Mbappé și Haaland. „Cifrele lor sunt incredibile!”, a exclamat Gary Lineker, ex-golgeterul lui Tottenham și al Barcelonei observând: „Se schimbă garda. E deprimant că nu îi mai vedem pe Messi și Ronaldo sus, ne întrebăm ce ne facem fără ei. Dar ce ne așteaptă e la fel de pasionant, un duel la fel de frumos”.

„Mbappe e mai bun, Haaland înscrie mai mult”

Pentru Joe Cole (fost la Chelsea) „e chiar înfricoșător că Mbappé și Haaland sunt de-abia la start și vor deveni mai puternici pe zi ce trece. E fenomenal că ei marchează la fiecare 67 sau 77 de minute”.

 Rio Ferdinand (Man. United) l-a provocat pe Owen Hargreaves (Bayern): „Pe cine ai lua acum dacă ai conduce un club?”. Hargreaves a replicat: „Mbappé e un jucător mai bun, stilul său e mai spectaculos, însă Haaland înscrie mai multe goluri. Depinde ce cauți, ce ai nevoie. Mbappé poate juca pe mai multe poziții, Haaland e un număr 9”. Și Hargreaves a completat: „Nu vom mai avea un Messi sau un Ronaldo, dar acești tineri sunt gata să-i înlocuiască. Îmi place la ei că sunt înfometați. De goluri, de victorii, de trofee”.

Concluzia lui Rio Ferdinand: „Poate fi noua mare rivalitate a fotbalului pentru viitorul deceniu”. 

Mbappé, 200 de milioane. Haaland, doar 75?

Toată lumea se întreabă ce se va întâmpla cu Mbappé și Haaland în viitorul apropiat. Un lucru e cert: ambii sunt doriți de mai multe mari cluburi europene, mai ales de Real Madrid. Francezul, sub contract până în iunie 2022 la Paris, întârzie să prelungească, dar proprietarii qatarieni ai clubului vor să-i aibă pe el și pe Neymar cel puțin până la Mondialul de anul viitor, organizat chiar de Qatar. 

În caz extrem, dacă nu acceptă să semneze un nou contract, cu salariul crescând de la 17,5 la 30 de milioane net, va fi vândut în vară. Le Parisien anunță prețul: 200 de milioane de euro. 

În acest timp, Haaland are o clauză de reziliere de 75 de milioane, însă devine oficială din 2022. Dacă vrea, Dortmund poate obține acum și mai mulți bani. 

Citește și alte articole din fotbalul internațional:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.