Naomi Osaka, învingătoarea de la Australian Open, și-a arătat maturitatea la conferința de presă, vorbind despre obiectivele imediate, dar și despre cele ale carierei.
Japoneza în vârstă de 23 de ani a vorbit treizeci și patru de minute, după succesul în fața americancei Jennifer Brady cu 6-4, 6-3. O victorie care i-a adus al patrulea trofeu de Mare Șlem al carierei, după cele de la US Open 2018 și 2020 și Australian Open 2019. Toate au venit pe hard, iar una dintre întrebările de la conferința de presă a vizat chiar acest aspect. „Îmi doresc și unul pe zgură pentru că e turneul de Grand Slam care urmează. Trebuie să încep să mă simt confortabil și pe alte suprafețe. Aceasta cred că este cheia pentru că nu am jucat la junioare deloc și nici nu am crescut pe iarbă”, a spus Osaka.
Are pe lista de obiective și revenirea pe prima poziție în ierarhia mondială? „Nu mă gândesc la asta, mai ales că nu joc la toate turneele. Obiectivul în acest an este să fiu constantă, să nu mai am vreo cădere, așa cum mi se întâmplă prin iunie sau iulie. Dacă joc bine, o să ajung și pe primul loc”.
Totuși, care e cea mai mare țintă a carierei? „În materie de ce-mi doresc să realizez este să joc atât de mult încât la un moment dat să întâlnesc pe cineva într-un meci care să spună că am fost jucătoarea ei favorită. Cred că ar fi cel mai tare lucru care mi s-ar putea întâmpla. Eu am avut aceste sentimente, din păcate nu am apucat să evoluez contra lui Na Li”.
Naomi Osaka, comparație cu primul Grand Slam la Australian Open: „Eram un copil, nu știam ce fac”
Mats Wilander, expert Eurosport și câștigător a șapte turnee de Mare Șlem, a spus că Naomi poate aduna multe trofee de Grand Slam în carieră, chiar să le depășescă pe Serena Williams, 23, sau Margaret Court, 24.
„Sunt măgulită, dar acum o iau încet. Mai întâi o să încerc să ajung la cinci, apoi poate la zece, șapte sau opt. Nu-mi place să iau lucrurile privind imaginea de ansamblu, îmi place să trăiesc momentul. Nu vreau să fiu copleșită de presiune și așteptări. Știu că mă lupt cu cele mai bune jucătoare din lume, iar dacă e vremea să mai câștig un turneu de Mare Șlem, se va întâmpla”, a subliniat ea.
Fiind la al patrulea turneu de Grand Slam câștigat, jurnaliștii au vrut să știe cum este el perceput de Osaka. „Simt că pentru acest trofeu a fost nevoie de mai multă muncă, pentru că atunci când le-am câștigat pe primele două eram doar un copil, nu știam ce fac. Câștigam meciuri, dar nu apreciam momentul”.
Naomi Osaka în 2019, pe plajele din Australia cu trofeul FOTO Guliver/GettyImages
Apoi a comparat senzațiile și cu cele avute la prima sa victorie de la Melbourne. „Sunt stări diferite față de 2019 pentru atunci cred că am făcut-o din furie, îmi doream să-mi consolidez locul în circuit, să câștig două trofee de Mare Șlem unul după altul. Acum sunt mult mai împăcată cu locul în care sunt și bucuroasă că putem juca în mijlocul unei pandemii”, a spus cea care de luni va ocupa locul 2 în ierarhia mondială.
Osaka despre situația de la US Open: „M-a speriat!”
Naomi a mai afirmat că acum, la Australian Open, a venit doar cu gândul la tenis și a dezvăluit că i-a fost destul de greu la US Open în 2020, atunci când pe toată durata turneului a susținut mișcarea „Black Lives Matter” „Sincer, ce s-a întâmplat la New York anul trecut m-a speriat puțin pentru că m-a pus sub lumina reflectoarelor dintr-un punct de vedere care nu avea legătură cu sportul. Oamenii au început să mă întrebe despre o mulțime de lucruri despre care nu știam mai nimic și mie nu-mi place să vorbesc despre lucruri pe care nu le stăpânesc”
„Mama e foarte simpatică, de fiecare dată când vorbesc după un meci cu ea îmi spune că și-ar fi dorit să pun mai multe mingi în teren. Asta crede ea că e soluția de câștiga meciuri, nu-i pasă de ritm sau de altceva”-Naomi Osaka
„Primul trofeu e acasă la părinții mei, iar celelalte două la mine, în Los Angeles. Le am în sufragerie pentru că sunt o sursă de inspirație”- Naomi Osaka
„Mi-aș fi dorit să câștige Tsitsipas, dar îmi place cum Medvedev interacționează cu publicul. Abia aștept finala, mai ales că Djokovici încearcă să câștige al nouălea trofeu aici, e o nebunie”-Naomi Osaka
Alături de Monica Seles și Roger Federer
Naomi Osaka a jucat patru finale de Mare Șlem și le-a câștigat pe toate. În Era Open doar Monica Seles și Roger Federer au mai reușit să bifeze trofee la primele patru ultime acte jucate în astfel de competiții. „Mă onorează această companie. Sper măcar să am măcar un grăunte din felul în care s-a dezvoltat cariera lor, dar fiecare are drumul lui”, a reacționat Naomi Osaka.
16 jucătoareau reușit să câștige patru trofee de Mare Șlem în Era Open, dintre jucătoarele active sunt doar patru: Serena Williams (23), Venus Williams (7), Kim Clijsters (4) și Naomi Osaka (4)
6 edițiiale Australian Open a disputat Naomi Osaka, ea câștigând două dintre ele în 2019 și 2021
7 jucătoareau reușit să câștige trofeul de la Australian Open în Era Open, după ce au salvat minge de meci pe parcurs, Osaka a salvat două oportunități de partidă ale adversarei în meciul din ”optimi” cu Garbine Muguruza
{{text}}