Gazeta Sporturilor publică astăzi culisele negocierilor care au făcut ca UTA și Atletico Arad, cluburi finanțate de același om, să primească peste 1,2 milioane de euro în urma transferului lui Dennis Man la Parma. E o poveste despre neîncredere, șantaj, minciună, abilitate și noroc.
Pe 1 februarie 2021, imediat după anunțul transferului lui Man la Parma, Anamaria Prodan Reghecampf izbucnea în direct la GSP Live la adresa clientului său, care o părăsise pentru a negocia contractul în Serie A prin intermediul fraților Ioan și Victor Becali. Impresara a povestit un episod interesant, petrecut în martie 2017, la câteva luni după ce Man a semnat cu FCSB:
„Bărbatul meu era antrenor la vremea respectivă și l-a băgat pe Man cu forța peste patronul FCSB, în al 10-lea meci. Asta e inteligența celor care conduc cluburile, fac niște contracte „fabuloase”. Dacă Man juca 10 meciuri, FCSB se obliga să mai plătească o sumă foarte mare către UTA. Dennis era foarte bun. Când a făcut nouă meciuri, oamenii din club s-au dus la Gigi: «Patroane, mai e un meci și trebuie să facem plata!». Gigi a zis în momentul ăla: «Stop, din momentul ăsta nu mai joacă. Îi căutați ceva la Liga 2 sau la Liga 3. Vedem la anul». Clauza era legată de numărul de meciuri într-un campionat”.
VIDEO. Anamaria Prodan povestește cum a încălcat Reghecampf ordinele lui Becali
În încercarea de a demonstra că ea și soțul ei l-au ajutat pe Man chiar și atunci când Becali nu avea încredere în atacant și nu voia să mai plătească pentru el, Anamaria Prodan a continuat povestirea:
„Fiind copilul meu, i-am explicat tatălui lui toată situația. I-am zis și lui Laur: «Înseamnă că vor să-l dea afară, nu?!». Laur mi-a zis: «Nu vrea să-l mai băgăm». MM Stoica, la fel: «Bă, terminați, nu putem să-l băgăm peste capul lui Gigi nici dacă murim. Ne dă ăsta afară pe toți!». E, uite, Reghecampf ăla, considerat sclav, a făcut primul 11 și l-a băgat pe Dennis Man direct. Și Man a făcut 10 meciuri și FCSB trebuia să plătească…ăăăă…suma…ăăăă…către UTA. Întrebați-l pe domnul Meszar (n.r. - patronul de la UTA și Atletico Arad) dacă vorbea cu mine la 3 noaptea, cum să procedăm. Într-un final, au micșorat suma și au mărit procentul”.
Dennis Man, în tricoul FCSB, într-o perioadă când clubul nu voia să plătească 100.000 de euro pentru elȘantaj FCSB: plătim mai puțin sau Man nu mai joacă
Povestea senzațională e confirmată, dar doar parțial. În primul său sezon la FCSB, Dennis Man a jucat în 9 meciuri oficiale, iar la momentul negocierilor de noapte povestite de impresară avea opt partide în Liga 1, Cupa Ligii și Cupa României. Faptul că Reghecampf l-a introdus în al 10-lea meci, în ciuda ordinelor ferme ale lui Becali, este doar o legendă.
Presiunile și șantajul celor de la FCSB sunt, însă, reale și sunt confirmate de Alexandru Meszar, finanțatorul de la UTA și Atletico Arad. În 2002, omul de afaceri s-a numărat printre fondatorii de la Atletico, o școală de fotbal care i-a dat fotbalului mare pe Man, Adrian Petre, Oaidă, Țucudean sau Bălgrădean. În 2013, Meszar a fost contactat de autoritățile locale și rugat să preia UTA, un club falimentar pe care l-a adus din Liga 4 în Liga 1.
Finanțatorul arădean a povestit pentru Gazetă culisele transferului lui Man de la UTA la FCSB, în septembrie 2016: “Noi am cerut 500.000 de euro plus 20 la sută dintr-un viitor transfer, iar FCSB a oferit 200.000 plus 10 la sută. În cele din urmă, am bătut palma pentru 300.000 de euro în momentul realizării transferului, 10 la sută la revânzare și două clauze de câte 100.000 de euro. Una se activa la 10 meciuri oficiale la FCSB și una la debutul la echipa națională”.
420.000 de euroa încasat până acum UTA de la FCSB pentru transferul lui Man: 300.000 de euro la semnătură, 20.000 de euro pentru o clauză anulată și 100.000 de euro pentru debutul la națională
În martie 2017, Man avea deja 8 meciuri în tricoul FCSB. Dacă mai juca în două, UTA încasa încă 100.000 de euro. În acel moment, fără a avea prea mare încredere în Man, Gigi Becali a ordonat ca jucătorul să nu mai intre pe teren. Povestește Meszar: „Brusc, Man nu a mai jucat timp de două luni, fără să fie accidentat. Ni s-a transmis în momentul ăla: “Dacă vrei banii, îți cumpărăm clauza de 100.000 de euro cu 20.000 de euro și Man o să joace”.
- Reporter: Cine v-a transmis asta?
- Meszar: Era un mesaj dinspre antrenor, dinspre club, prin intermediul impresarei (n.r. - Anamaria Prodan Reghecampf). Până la urmă le-am zis că accept dacă îmi mai dau un procent la revânzare, 11 la sută în loc de 10 la sută. Au râs: „Ce faci cu procentul ăla?”. Până la urmă s-a dovedit un procent mai valoros decât clauza inițială.
104.500 de eurovalorează un procent din Dennis Man, după transferul la Parma, dacă din suma de transfer se deduce contribuția de solidaritate
Cum se împarte suma din transferul lui Dennis Man la Parma
După 4 ani de la acest episod controversat, Dennis Man s-a vândut la Parma pentru 11 milioane de euro și, conform contractului dintre cluburi, banii se împart astfel:
- 10,45 milioane de euro au intrat deja în conturile FCSB
- 550.000 de euro reprezintă contribuția de solidaritate (5 la sută din suma de transfer), care va fi plătită de Parma direct către cluburile din cariera lui Man
La această sumă se mai adaugă 4 posibile bonusuri de performanță, în valoare totală de două milioane de euro, și un procent 5 la sută din valoarea profitului obținut de Parma la o eventuală revânzare. La oricare dintre aceste posibile sume viitoare generate de Man se va reține din nou un procent de 5 la sută pentru contribuția de solidaritate.
Dennis Man, felicitat de colegi după un gol pentrui Atletico AradPentru UTA și Atletico Arad, cluburi finanțate de Alexandru Meszar, vânzarea lui Man reprezintă o injecție financiară importantă. Conform protocoalelor dintre cele două cluburi, procentul de 11 la sută convenit cu FCSB se va împărți în mod egal, câte 5,5 la sută. Un calcul simplu arată că UTA și Atletico ar trebui să împartă 1.149.500 de euro, echivalentul a 11 la sută din 10,45 milioane de euro (suma rămasă după deducerea contribuției de solidaritate).
FCSB încearcă să ia mai mult din solidaritate
Pe lângă asta, urmează feliile din procentul de solidaritate, dar aici calculul e mai complicat și se face după un mecanism destul de greu de stăpânit chiar și de oameni de fotbal cu experiență. Pe scurt, un procent de 5 la sută din orice sumă plătită de un club pentru un jucător urmează a fi distribuit către cluburile care l-au legitimat pe fotbalist de la 12 și până la 23 de ani. La Man, solidaritatea plătită de Parma reprezintă 550.000 de euro, sumă care va fi divizată astfel în procente:
- 5 la sută pentru fiecare an de legitimare între 12 și 16 ani
- 10 la sută pentru fiecare an de legitimare între 17 și 23 de ani
FIFA a complicat și mai mult lucrurile, schimbând regulamentul de la 1 ianuarie 2021. Acum, calculul legitimării pe un an nu se mai face în funcție de sezonul competițional, ci în funcție de anul calendaristic din viața jucătorului. Teoretic, un calcul făcut pe zilele de legitimare până în momentul vânzării lui Man la Parma ar trebui să distribuie solidaritatea în felul următor:
- ACU Arad - 45.650 de euro
- Atletico Arad - 53.900 de euro
- UTA - 157.850 de euro
- FCSB - 242.000 de euro
Restul până la 550.000 de euro reprezintă perioada regulamentară rămasă până când Man va împlini 22 de ani, bani care sunt dreptul Parmei. Acest calcul a fost făcut inițial de Parma și e confirmat de Alexandru Meszar, însă calculele inițiale ale conducătorilor FCSB aratau că liderul din Liga 1 trebuie să primească 330.000 de euro, cu 90.000 de euro mai mult decât suma calculată de italieni. “Am vorbit cu cei de la Parma și am înțeles că FCSB le-a cerut mai mulți bani”, spune Meszar.
După o recalculare între Parma și FCSB, cele două cluburi au ajuns la suma de 290.000 de euro, cu 50.000 mai mult decât suma oferită inițial de italieni și cu 40.000 mai puțin decât solicita clubul lui Becali. Curios, sumele cuvenite celorlalte cluburi din fișa lui Man nu au crescut nici măcar cu un euro.
UTA, păgubită cu 150.000 de euro?
Ciudată este și propunerea FCSB pentru Alexandru Meszar: “Am primit o adresă de la FCSB în care sunt întrebat dacă sunt de acord cu 998.438,35 de euro. Ei îmi spun că restul până la suma de 1,21 milioane de euro, adică echivalentul a 11 la sută din 11 milioane de euro, va fi plătită de Parma. Totuși, nu pare o propunere de înțelegere în trei pentru că de pe adresă lipsește Parma”.
Alexandru Meszar, finanțator la UTA și Atletico AradDiferența pusă de FCSB în responsabilitatea Parmei e de 211.561,65 de euro, adică fix suma totală cuvenită lui Atletico Arad și UTA din procentul de solidaritate. Practic, FCSB vrea să plătească o parte din procentul de 11 la sută datorat celor de la UTA cu banii de solidaritate ai Parmei, un amestec care deviază de la prevederile regulamentare.
Derutat de calcule, Alexandru Meszar a acceptat înțelegerea și a semnat acordul propus de FCSB, dar a realizat după 48 de ore că a pierdut bani. „Cred că am mușcat-o pe data asta. Realizez că trebuia să primim 1.149.000 de euro de la FCSB, adică 11 la sută din 10,45 de milioane de euro, plus solidaritatea de la Parma, adică încă 211.000 de euro. Pierdem în jur de 150.000 de euro. Probabil, vom ajunge cu ei în litigiu”, anunță finanțatorul de la UTA și Atletico.
Gazeta l-a contactat pe Mihai Stoica, managerul general al FCSB, însă acesta a refuzat dialogul: „Gazeta duce o campanie contra noastră, nu are rost să discutăm”.
Singurul club tăcut în privința acestor calcule este ACU Arad. „L-am trimis pe Man împrumut acolo două sezoane, aveau nevoie de grupe de juniori, dar afacerea asta nu mi-a ieșit”, admite Meszar. Pentru că l-a avut pe Man legitimat timp de 606 zile, ACU are dreptul la 45.650 de euro. Doar că ACU Arad s-a desființat în 2011 și, potrivit regulamentului, banii din contribuția de solidaritate rezervată cluburilor dispărute vor merge în conturile FRF, dar nu pot fi folosiți decât pentru proiecte legate de copii și juniori.
{{text}}