Ca să-și asigure jucătorii pentru meciurile internaționale, Federația dă peste cap campionatul. Planul e unic, inversează etapele și programează la foc continuu trei etape din sezonul regulat, rundele dinaintea preliminariilor CM și ale jocurilor din grupele Euro U21.
Naționala de seniori va debuta în martie în preliminariile Campionatului Mondial programat în 2022, iar selecționata de tineret va disputa, tot în luna care vine, partidele din grupa de la Euro, al doilea turneu final la rând la care participă „tricolorii” sub 21 de ani. Miza cumulată e uriașă pentru Federație, motiv pentru care instituția care guvernează fotbalul caută să comprime campionatul la maximum posibil, pentru ca selecționerii Rădoi și Mutu să beneficieze de fotbaliști mai devreme decât e stabilit.
LPF protestează la planul FRF
Soluția la care s-au gândit selecționerii și alți oficiali ai FRF e una care bulversează campionatul, ea dă peste cap și programarea stabilită a meciurilor, și logica! Pe scurt: în locul disputării etapelor la săptămână, ar exista o intermediară, pentru a strânge calendarul, și patru meciuri din runda a 28-a ar avea loc înaintea jocurilor din etapa a 27-a! Ar fi posibil, așadar, ca un jucător care încasează un cartonaș galben în etapa a 28-a să devină suspendat pentru a 27-a!
Liga Profesionistă de Fotbal nu e de acord cu ideea Federației, secretarul general Justin Ștefan a transmis la „Casa Fotbalului” că planul sfidează regulamentul. FRF speră să rezolve problema în următoarea ședință a Comitetului Executiv, programată pe 25 februarie.
În CEx, Federația are majoritatea și își impune, în mod tradițonal, ideile proprii. LPF nu a fost de acord nici cu apariția regulii U21, dar cluburile au acceptat-o forțat din momentul în care fidelii lui Burleanu din Comitet au oficializat-o.
Planul FRF, pe placul televiziunilor
Cel mai mult a insistat pentru reprogramare Adrian Mutu. El a calculat că i-ar fi convenabil ca FCSB, Craiova, Viitorul, CFR, Botoșani, formații care livrează fotbaliști pentru naționala de tineret, să termine cât mai devreme meciurile dinaintea datelor pentru partide internaționale. Televiziunile care transmit Liga 1 s-au implicat în tratative și au participat la crearea modelului straniu, cu patru jocuri din etapa a 28-a și apoi cu etapa a 27-a.
Televiziunile insistă ca derby-ul FCSB-CFR să aibă loc pe 12 martie. E o dată care le convine.
Cu „intermediara” pe care o solicită Federația și cu cererea lui Mutu ca echipele furnizoare de fotbaliști sub 21 de ani să încheie cât mai curând meciurile dinaintea Europeanului de tineret, derby-ul ar fi apărut în perioada 16-18 martie, în care televiziunile au în grile partide din Champions League și din Europa League.
E interzis să programezi jocuri din liga internă la concurență cu competițiile UEFA, în prime-time, și ar fi, oricum, neconvenabil să dilueze audiența în loc s-o adune din zile diferite. Motiv pentru care data de 12 martie e agreată de posturile care transmit campionatul: DigiSport, TelekomSport și LookTV. Cluburile din prima ligă nu sunt de acord cu planul Federației și mai speră ca noua programare să nu devină oficială.
Programul pentru care insistă Federația:
Etapa a 26-a
- Sepsi-Chindia 5 martie, 17:30
- Viitorul-Clinceni 5 martie, 20:30
- Craiova-Botoșani 6 martie, 14:30
- UTA-CFR 6 martie, 21:30
- Astra-Hermannstadt 7 martie, 15:00
- FCSB-Gaz Metan 7 martie, 20:30
- Argeș-Iași 8 martie, 17:30
- Voluntari-Dinamo 8 martie, 20:30
Meciuri din etapa a 28-a:
- Viitorul-Chindia 9 martie, 19:00
- Craiova-UTA 10 martie, 19:00
- Astra-Botoșani 11 martie, 17:00
- FCSB-CFR 12 martie, 20:30
Etapa a 27-a
- Hermannstadt-Viitorul 13 martie
- Dinamo-Argeș 13 martie
- Chindia-Astra 14 martie
- Clinceni-Voluntari 14 martie
- Gaz Metan-Craiova 14 martie
- Botoșani-Sepsi 15 martie
- UTA-FCSB 15 martie
- CFR-Iași 16 martie
Restul etapei a 28-a
- Voluntari-Hermannstadt 17 martie
- Sepsi-Gaz Metan 19 martie
- Iași-Dinamo 20 martie
- Argeș-Clinceni 21 martie
Justin Ștefan: „Țintarul nu mai are niciun rost!”
Justin Ștefan încearcă să împiedice, în numele Ligii Profesioniste, planul la care s-a gândit Federația. Ca delegat al cluburilor din primul eșalon, el a explicat că ar fi neregulamentar să aibă loc etapa a 28-a înaintea celei de-a 27-a: „De ce mai tragem la sorți un «țintar» înaintea sezonului, dacă putem inversa etapele după cum ne convine la un moment dat?”.
Cluburile i-au transmis lui Ștefan că punerea în practică a acestei idei ar constitui un precedent pe care l-ar putea folosi în viitor: „Negociem între noi după cum ne convine și schimbăm ordinea etapelor, în funcție de durata deplasărilor și după interesul de moment”.
CFR, două meciuri „afară”, FCSB, două acasă
Reprogramarea pe care a gândit-o Federația mai creează un dezechilibru: una dintre favoritele principale la câștigarea campionatului e avantajată, cealaltă e dezavantajată. FCSB ar disputa două meciuri la rând la București, cu Gaz Metan și cu CFR. Clujul ar trebui să călătorească pentru două partide, întâi la Arad și apoi la București pentru derby.
Cum sunt fixate etapele acum:
- Etapa a 26-a 6 martie
- Etapa a 27-a 13 martie
- Etapa a 28-a 20 martie
Datele se referă la zilele de sâmbătă, înainte ca televiziunile să împartă etapele în intervalul vineri-luni pentru fiecare rundă. Federația cere scurtarea duratei prin introducerea unei etape intermediare.
Programul naționalei de seniori în preliminariile CM 2022:
- 25 martie România-Macedonia de Nord
- 28 martie România-Germania
- 31 martie Armenia-România
Programul naționalei U21 la Euro:
- 24 martie România-Olanda
- 27 martie Ungaria-România
- 30 martie Germania-România
„Gino a acceptat fără să știe planul complet!”
Ca să convingă Liga Profesionistă, FRF a apelat la relația bună pe care o are Mirel Rădoi cu Gino Iorgulescu, una pe care o mediază prietenul comun Olăroiu. Selecționerul l-a sunat pe președintele LPF și i-a propus modificările, doar că nu i le-a expus pe toate. Iorgulescu i-a transmis că e de acord cu introducerea unei etape intermediare în program, fără să știe și despre restul schimbărilor, așa cum e programarea etapei a 28-a înainte de a 27-a.
FRF a pregătit deja terenul în ședința precedentă de Comitet Executiv: „Aprobă cu unanimitate de voturi oportunitatea modificării programului competițiilor interne raportat la data începerii turneului final UEFA Euro 2021". Decizia aprobată astfel nu conținea și datele de disputare a etapelor din campionat. Iorgulescu a înștiințat oficial Federația că acceptă un singur scenariu:
„Singura variantă regulamentară care asigură comprimarea programului competițional presupune programarea etapei a 27-a ca «intermediară» și a etapei a 28-a în weekendul 12-14 martie”. LPF a mai transmis că e de acord să studieze alte propuneri ale FRF, cu condiția ca ideile să nu încalce regulamentul și să nu dezavantajeze nicio echipă din prima ligă.
Altă bătălie: regula U21
Nemulțumită din cauza schimbării tinerilor în primele minute ale meciurilor, Federația ia în calcul introducerea obligației ca al doilea fotbalist „pentru tineret” să fie pe teren măcar o repriză. Liga amenință cu boicotarea campionatului.
Federația și Liga Profesionistă vor mai relua în Comitetul Executiv de pe 25 februarie o dispută mai veche: regula care obligă cluburile din prima ligă să folosească jucători sub 21 de ani în meciurile din campionat. Un fotbalist eligibil U21 trebuie să se afle pe teren pe toată durata unei partide, al doilea trebuie să fie doar în formula de start.
Aproape toate echipele schimbă devreme câte un tănăr și rămân cu câte un singur jucător „de tineret”. FRF intenționează să modifice condiția astfel încât al doilea fotbalist U21 să se afle pe teren măcar 45 de minute.
Liga a protestat încă de la introducerea acestei reguli, fără succes. Acum nu e de acord cu schimbarea, pe care o consideră potrivnică încă o dată. Justin Ștefan a explicat la DigiSport cum ar putea să protesteze eșalonul de elită față de hotărârile pe care Federația le aprobă în Comitetul Executiv pe care-l controlează aproape total: „Să nu se mai prezinte la meciuri nimeni! Să vedem ce se va întâmpla atunci!”
FRF și LPF se ceartă și pentru VAR
Modificarea nu ar fi operată de acum, ea s-ar referi la partidele din sezonul următor, 2021-2022. O stagiune la începutul căreia tot nu va exista arbitraj video. Motivul este, de asemenea, legat de conflictul FRF-LPF. Federația refuză să achite costurile cu instruirea arbitrilor, pe care le estimează la 500.000 de euro, din moment ce beneficiara ar fi prima ligă, pe care o organizează LPF.
Liga susține că are tehnologia necesară și că nu e responsabilă pentru antrenarea arbitrilor, în condițiile în care Comisia Centrală constituie un departament din Federație. „Din momentul în care am ajunge la un acord pentru implementarea VAR, ar mai dura încă vreo șase luni până când sistemul va putea să fie folosit în România”, a explicat Justin Ștefan, secretarul general din LPF. Declarația lui anunță că, într-un mod realist, VAR poate să existe în Liga 1 la începutul anului viitor, cel mai devreme.
{{text}}