Altele

Ana Maria Popescu a câștigat din nou titlul de campioană națională la spadă: „Nu credeam că mai sunt în stare să trag la un asemenea nivel”

+6 Foto
Ana Maria Popescu cu medalia de campioană națională FOTO Raed Krishan

Articol de Roxana Fleşeru  —  Wednesday, 24 February 2021

Ana Maria Popescu (CSA Steaua) a câștigat, miercuri, al nouălea titlu național la spadă individual, bifând prima competiție oficială după o pauză de un an cauzată de coronavirus, timp în care a suferit și o intervenție chirurgicală la genunchi

Scrima a fost unul dintre sporturile cele mai afectate de pandemie, competițiile fiind încă oprite la nivel internațional. De aceea fiecare ocazie de asalturi e primită cu mult entuziasm. Miercuri, sala „Ana Pascu" din București s-a umplut de strigătele spadasinelor, care timp de un an s-au antrenat și au sperat că se vor întoarce din nou pe planșă. 

Printre ele, și Ana Maria Popescu, care a avut mai multe provocări decât oricare dintre celelalte fete, ea suferind o intervenție chirurgicală la genunchiul drept și încercând să-și recapete forma pentru a putea concura la Jocurile Olimpice de la Tokyo, 23 iulie-8 august. 

Ana Maria Popescu, campioană națională la spadă

Spadasina în vârstă de 36 de ani s-a duelat cu colegele sale mai tinere de la lot și a reușit să le învingă. În semifinale a trecut de Bianca Benea cu 15-13, iar în ultimul act de Greta Vereș, 15-10. 

Este al nouălea titlu național pentru Ana, care-l cucerea pe primul când încă nu împlinise 15 ani. „Abia atunci începeam să înțeleg ce e cu mine şi cu scrima. Țin foarte bine minte şi acum, pentru că de atunci am prins drag de numărul 13, era 13, parcă a început şi la ora 13:00 şi eram şi a treisprezecea în concurs", a rememorat ea. 

„Capul trebuie să se convingă”

Ana a reîmbrăcat tricoul de campioană națională după o pauză de opt ani, dar chiar așa spune că mai e mult până departe. „Nu-mi place ce am văzut și am simțit pe planșă, sunt departe de ce ar trebui să fiu. Mai am suficient timp până la Tokyo să-mi intru într-un ritm adevărat, deși e greu, pe zi ce trece e din ce în ce mai greu, dar nu mă dau bătută", a subliniat campioana olimpică din 2016 pentru TVR. 

Aflată la prima competiție oficială după un an de pauză, Ana a adăugat că genunchiul s-a comportat foarte bine, însă mai are, încă, unele rețineri, gândindu-se prin ce a trecut cu el: „Capul trebuie să se convingă că piciorul este sută la sută și să-i acorde încredere. Acum o lună de zile nu credeam că sunt în stare să mai trag la un asemenea nivel, deși trebuie să recunoaștem că nivelul nu este același cu care mă întâlnesc în competițiile internaționale"

Craiova, apoi Kazan

Înainte de Campionatele Naționale, spadasina a participat la un cantonament în Ungaria, unde la o competiție neoficială a ocupat poziția a 19-a. 

În următoarele zile va pleca din nou într-un stagiu de pregătire, de data aceasta la Craiova, iar apoi va merge la Kazan, în Rusia, unde va avea loc o etapă de Cupă Mondială, între 19 și 23 martie, cea care va definitiva clasamentul pentru calificarea la Tokyo, unde ea e în proporție de 99 la sută. 

Podiumul de la CN de spadă individual

  1. Ana Maria Popescu (CSA Steaua)
  2. Greta Vereș (CSA Steaua)
  3. Amalia Tătăran (CS Dinamo), Bianca Benea (CSM Oradea)

Citește mai multe știri din sport:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.