Nelu Vlad, creatorul și liderul „Azur" a dezvăluit pentru Gazeta Sporturilor cum le scria scrisori în copilărie fotbaliștilor vremii, ce „contre" are cu fiul său, cum l-a fascinat pe Cristi Borcea și de ce l-a lăudat Gigi Becali.
Cum se distrau fotbaliștii în anii '70-'80? Cum se distrau conducătorii din fotbalul românesc și atunci, și după Revoluție? Șprițuri grele pe muzică de petrecere! „Azur" este o formație de muzică de petrecere, care a adunat ceva mai bine de patru decenii de existență. Este considerată prima formație ce a tratat maneaua lăutărească în manieră pop.
Cu peste 25 de albume la activ, creatorii manelelor pop au fost aduși pe scenă și în lumina reflectoarelor în 1977 de către Nelu Vlad. Înainte de '89, „Azur" făcea furori. Tot la fel în ultimii ani, înainte de pandemia de coronavirus, când melodii precum „Mona", „Cenușăreasa" sau „În stație la Lizeanu" erau boom-urile petrecerilor și nunților.
Cântecele au revenit la modă, iar formația are din nou un succes de casă extraordinar. Păstrând proporțiile, este un fenomen muzical precum Goran Bregovici. Nelu Vlad, acum la 71 de ani, a acord în 2021 un interviu pentru GSP în care a vorbit despre o pasiune nemuritoare în afara muzicii: este suporter dinamovist de mai bine de jumătate de veac.
Liderul Azur, povești senzaționale cu Cristi Borcea, Adrian Porumboiu și Gigi Becali
- Domnule Nelu Vlad, sunteți mândru de titulatura de „strămoș al manelelor" ce vi s-a acordat de multe ori în media?
- Tinere, noi am făcut muzică de petrecere, de se veselește și se bucură și acum lumea de ea. Vorbim aici de muzică urbană, întrucât la sate, cel puțin atunci, vedete erau Dolănescu, Maria Lătărețu, Maria Tănase, Irina Loghin.
- De unde pasiunea legată de Dinamo București? Apăreți și la diverse evenimente îmbrăcat în alb și roșu...
- Am fost dinamovist de mic. Plus că toată familia mea, la Brăila, era cu Dinamo. M-am îndrăgostit de formația aceea uriașă, cu Pârcălab, cu frații Nunweiller, cu Ene II, cu Frățilă, cu Datcu. Tot copil fiind, le scriam scrisori fotbaliștilor, că așa era moda atunci, iar ei îmi răspundeau tot prin scrisori.
- Cine era preferatul dumneavoastră?
- Pârcălab, „Săgeata Carpaților", a fost primul. Apoi, mi-au plăcut Cornel Dinu și Florea Dumitrache. Ultimul era colosal, nu pricep de ce nu-l amintesc cărțile de istorie ale fotbalului românesc. Păi, a fost cel mai bun centru atacant al nostru, se bătea mereu cu Dobrin! Dacă spunem că Dobrin e cel mai bun sau printre cei mai buni fotbaliști pe care i-a dat România, atunci și Dumitrache a fost în primii 3 sau 5.
Băiatul l-a „trădat" pe Nelu Vlad: „Ține cu Steaua”
- Ați jucat vreodată fotbal?
- Daaa. Nu puteam să fiu microbist fără să dau și eu cu piciorul în minge. La 14 ani eram căpitan de echipă la Brăila, în campionatul raional. Antrenorul mi-a și spus: „Te punem căpitan că știi să vorbești cu arbitrii!". Studiam tot ce apărea despre sport. Tata, mama, frații, toți eram cu Dinamo. Dar îi mai apreciam și pe alții, gen Domide de la UTA, Ivansuc, Câmpeanu și Adam de la U Cluj, mai mulți.
- Băiatul dumneavoastră...
- Marius are 40 de ani și ține cu Steaua! Ce să-i faci?! A deschis ochii cu Sevilla '86, ce să-i mai explic eu de Dinu, de Dumitrache, de Pârcălab, de trupa lui Lucescu sau de cea de la începutul anilor '80. A mai prins și rezultatele Stelei de după 2000, „-am pierdut" cu fotbalul. Sănătos să fie, doar ce mai râdem unul pe seama altuia la meciuri.
„Borcea a venit la mine și mi-a zis direct: Uite, ia dublu!"
- Ați interacționat în vreun fel cu oamenii din lumea fotbalului românesc?
- Sigur că da. I-am cântat lui Cristi Borcea la hotel Alpin, la Revelionul 2019. Eu aveam în zonă patru cântări a câte 30 de minute. „Eu țin «Azurul» o oră și plătesc eu!", mi-a transmis Borcea prin oamenii săi. A venit și Ioan Neculaie, care era la FC Brașov. Înainte de a intra pe scenă, m-am văzut personal cu Borcea, m-a întrebat cât mă plătește restaurantul, i-am zis, „uite, ia dublu", mi-a răspuns. După ce-am interpretat jumătatea de oră, am spus publicului: „Unul dintre cei mai supărați dinamoviști în momentul de față vă mai oferă 30 de minute de «Azur»". Nu i-am menționat numele, că n-a vrut, dar lumea și-a dat seama și a aplaudat. Nu s-a putut abține "Shakira", dansa de mama focului!
- Ce i-a plăcut?
- Mi-a cerut „Mona" de trei-patru ori. Dansa cu soția, cu Valentina, care pe atunci era însărcinată cu gemenele. Și el, și Neculaie sunt oameni de petrecere. Borcea chiar are mișcări, îi place viața. Pe mine m-a impresionat atunci fiindcă, indiferent ce-a făcut, ce n-a făcut, oamenii îl simpatizează. Și vorbim de oameni cu bani, fiindcă îți dai seama cam cine își permite un revelion la „Alpin".
„Porumboiu cântă bine de tot"
- Ați avut sau aveți o relație mai apropiată cu un om din fotbalul românesc?
- Adrian Porumboiu este un mare fan Azur și un om de viață bună. M-a invitat de multe ori la ziua lui și cântă de ți-e mai mare dragul. Are și o cultură deosebită, ai ce discuta cu el. Chiar îmi povestea cum voiau să-l mituiască atunci când era arbitru, cum încercau să-l bage la aranjamente. „Băi, voi sunteți nebuni? Păi, eu sunt președintele UJECOP, am Kent-ul, am săpunuri, am băuturi pe mână și voi vreți să-mi dați cadouri whiskey și cafea?!".
- Cu Gigi Becali v-ați întâlnit vreodată?
- Am pus cândva un videoclip pe Facebook, cu Brăila, și a fost nostalgic. M-a felicitat, mi-a dat un mesaj. A pornit și familia lui tot din zona Brăilei, cu oile, la începuturile lor. La Gigi se duc să-i cânte machidonii, nu cheamă el români. El e naționalist, îl respect pentru asta. Știu că i-am dedicat odată o piesă, despre oi.
Întâmplare cu Dolănescu și Dumitrache
- Credeți că există vreun fotbalist acum care ar avea voce să cânte cu dumneavoastră?
- Sunt oameni care știu repertoriul Azur, sunt sigur că printre ei se găsesc și cei cu voce. Nu i-am auzit pe ăștia de acum, dar Dumitrache era cel mai mare fan al lui Dolănescu. Povestea Ion că s-a dus unul la el, odată, să-i ceară autograf. Iar Florică Dumitrache a crezut că respectivul se ia de Dolănescu. Mamă, când i-a ars o palmă, a văzut ăla stele verzi! Dumitrache cânta cu Dolănescu, îi știa toate piesele.
- Aveți peste 40 de ani pe scenă. Chiar dacă ultimul an a fost trist și pentru artiști, cât mai aveți forță să cântați?
- Am posibilitatea să trăiesc bine și fără să cânt, am avut grijă de viața mea. Totuși, vin oferte și nu poți să refuzi. Culmea e că am avut și momente neplăcute, ca-n viață, iar atunci aș fi avut nevoie și nu veneau oferte. Trebuie să bați fierul cât e cald, o să mai cânt mult și bine. Sănătoși să fim!
Liderul Azur, fan declarat al lui Dinamo București
Eu sper ca Dinamo să revină, în timpul vieții mele, în lupta pentru titlu și chiar să câștige campionatul. E groaznic ceea ce a ajuns echipa acum, să se mulțumească doar cu supraviețuirea
Nelu Vlad
Am studiat muzica populară, dar şi cea lăutarească, marii artişti ai neamului şi apoi am căutat ritmuri dansante balcanice, greceşti în mod deosebit. Am prelucrat, la orgă, multe linii melodice populare, sârbeşti, turceşti, macedonene sau aromâne şi apoi le-am adaptat cu texte
Nelu Vlad
Revoluția l-a prins cu un milion de lei!
Nelu Vlad ar fi putut fi milionar în dolari sau în euro, susține și el, dar și prietenii apropiați. Avea bani încă din timpul „Epocii de Aur".
„Revoluția m-a prins cu vreun milion de lei, care era ceva bănet la vremea aia. Doar că n-am fost investitor, n-am avut fler la afaceri. Aveam o casă în centrul Brăilei, banii la CEC, eram mulțumit cu muzica mea. Mi s-a spus, printr-un băiat cu ochi albaștri din garda lui nea Nicu, că «Tovarășul» ne-ar fi ascultat o dată pe o casetă și când a auzit melodiile și succesul nostru a întrebat cine suntem. «Azur? Da, au ceva deosebit, dar să fie îndrumați și stați cu ochii pe ei!», ar fi spus el. Am trăit vremuri frumoase, eu sunt mulțumit cu viața mea, n-aș vrea să fac schimb neapărat cu ceea ce este acum", a mărturisit Vlad.
{{text}}