Liga 1

Record de procese în fotbalul românesc » Instanța, sufocată de cazurile de salarii neplătite!

+44 Foto
Astra și Dinamo sunt cluburile care se află în cel mai mare pericol să nu primească licența

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  luni, 01 martie 2021

Situația economică din campionat e dezastruoasă sau cluburile nu mai vor, pur și simplu, să achite salarii. În ianuarie și în februarie s-au strâns 110 litigii cu jucători și cu antrenori, cele mai multe din istorie într-o perioadă atât de scurtă.

Federația și Liga se ceartă pe seama instalării arbitrajului video și există conducători ai cluburilor care vorbesc și despre necesitatea tehnologiei goal-line, bună pentru detectarea golurilor „invizibile”, în situații în care nu e clar dacă mingea trece ori nu de linia porții. În plină dezbatere despre tehnologii la modă, echipele din România nu plătesc nici datoriile minim necesare, salariile angajaților.

De la începutul anului până acum s-au adunat 110 litigii pentru salarii restante! E un record istoric pe care îl înregistrează AFAN, sindicatul fotbaliștilor. Cum antrenorii nu au un sindicat propriu, tot AFAN îi reprezintă și pe ei, deci numărul îi adună și pe tehnicienii neplătiți.

FRF mai mult complică

Cea mai recentă ședință a Comitetului Executiv al FRF a creat cadrul pentru înmulțirea proceselor! Cum a procedat Federația? A stabilit că formațiile care au încasat în 2020 măcar cu 15% mai puțin decât primiseră în anul anterior au dreptul să amâne până la 30 iunie maximum 15% dintre datoriile către personal.

Regula sună, oricum, foarte complicat și nu ajută la limitarea litigiilor din comisii. Termenul de plată pentru obținerea licenței era 30 aprilie, așa că jucătorii neplătiți în apropierea acestei date puteau să notifice direct Departamentul de licențiere și să oblige, astfel, cluburile să achite datoriile sau să le determine să meargă în Liga a 2-a.

Matematicieni pentru licență

Cum societățile au primit un termen „extra” până la 30 iunie, fotbaliștii și antrenorii neplătiți nu mai pot să i se adreseze „Licențierii”, ci trebuie să deschidă noi procese, pe lângă multele existente deja. Dacă ritmul în care apar „jalbele” va fi păstrat, Camera Națională pentru Soluționarea Litigiilor, comisia în drept să judece astfel de cazuri, va trebui să-și programeze mai multe termene săptămânal în loc de unul singur, întrucât nu va mai face față cererii

Regula cu „15 la sută” este, oricum, alambicată. Un club ar trebui să calculeze întâi dacă încasările din 2020, anul cu pandemia, au fost mai mici măcar cu 15 la sută decât erau acelea din 2019. Pe urmă, dacă se încadrează în criteriu, trebuie să determine cât înseamnă 15 la sută din datoriile către angajați. Poate fi vorba, în mod normal, despre un salariu, două sau trei. A căror plată o poate amâna cu două luni.

VIDEO. Răzvan Burleanu lansează acuzații dure la adresa LPF: „Vor control pe arbitraj, pentru a-l tranzacționa în interesul vreunei echipe”

>

Citește mai multe știri din Liga 1:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.