Poliția catalană Mossos d'Esquadra a descins ieri la sediul grupării Barcelona, căutând informații despre Barçagate. În februarie 2020, s-a dezvăluit că șefii clubului blaugrana au angajat mai multe firme pentru a-i discredita pe cei care atacau conducerea, inclusiv jucători și familiile lor. Ex-președintele Bartomeu și alți trei foști directori sau consilieri au fost reținuți.
Iar zbucium pe "Camp Nou". Ieri dimineață, mai mulți polițiști ce aparțin de Mossos d'Esquadra, forțele de ordine catalane, au descins la sediul Barcelonei, a anunțat postul de radio Cadena SER.
Un milion de euro de la șefii Barcelonei pentru supraveghere și atacuri pe social media
În această percheziție, agenții ar fi căutat informații noi în ancheta legată de „Barçagate", scandalul care a implicat conducerea clubului blaugrana în februarie 2020. Oficialii grupării, în frunte cu Josep Maria Bartomeu, președintele de la acea vreme, au plătit un milion de euro companiei I3 Ventures SL pentru a-i supraveghea și discredita pe rețelele de socializare pe toți cei care i-au criticat pe șefii Barcelonei.
S-a aflat că I3 Ventures (și alte firme au primit aceeași misiune) a lansat atacuri și împotriva propriilor jucători, a celor mai importanți chiar, Leo Messi și Gerard Piqué, și a familiilor acestora. Bartomeu a negat această variantă, susținând că a angajat I3 Ventures doar pentru a monitoriza paginile Barçei de social media.
Corupție și spălare de bani?
- Potrivit Cadena SER, încă de la început s-a aflat că nu sunt excluse nici arestările. Și informațiile s-au confirmat în scurt timp. Imediat după prânz, principalii membri ai vechii conduceri au fost arestați.
- Fostul președinte Josep Maria Bartomeu, ex-directorul executiv Oscar Grau, Román Gómez Ponti, director juridic în mandatul prezidențial precedent, și Jaume Masferrer, consilier de încredere al lui Bartomeu. Toți au fost ridicați de acasă.
- Cadena SER susține că reținerile au fost făcute în urma unei decizii exclusive luate de Mossos d'Esquadra, în cadrul propriei anchete, judecătorul dându-le doar mandat de percheziție. Se vorbește despre infracțiuni de corupție, administrare neloială și chiar spălare de bani.
13 trofeea cucerit Barcelona în mandatul lui Josep Maria Bartomeu, inclusiv 4 titluri de campioană a Spaniei și ultima Champions League blaugrana (2015)
Și precedentul președinte a stat după gratii
Bartomeu, 57 de ani, al 40-lea președinte al grupării catalane, și-a dat demisia din funcție pe 27 octombrie 2020, într-un mandat ce dura din 23 ianuarie 2014. Îl urmase la conducerea Barcelonei pe Sandro Rossell (1 iulie 2010 - 23 ianuarie 2014), arestat în 2017 într-un dosar de spălare de bani și ținut după gratii 643 de zile, fiind achitat ulterior.
Laporta: „E o veste rea pentru Barça"
Pe 7 martie, vor avea loc alegerile pentru cel de-al 41-lea președinte al Barcelonei. Joan Laporta, 58 de ani, deja liderul clubului catalan în perioada 15 iunie 2003 - 30 iunie 2010 și marele favorit acum, a vorbit la Ua1 Lleida Ràdio despre reținerea lui Bartomeu și a celorlalți trei foști oficiali ai grupării.
„Nu e o știre bună sau plăcută, din contră, este o veste rea pentru Barça. Persoana despre care discutăm nu a condus bine clubul, dar a fost președintele Barcelonei", a declarat Laporta, care apără "prezumția de nevinovăție a lui Bartomeu".
{{text}}