Mario Nicolae, managerul lui Dinamo, consideră că implementarea VAR în Liga 1 nu este o prioritate.
Oficialul „câinilor” nu împărtășește opinia majorității echipelor din campionatul României, care cer insistent introducerea arbitrajului video.
Mario Nicolae, manager Dinamo: „E prea mult să cerem bani echipelor și pentru VAR”
„Eu am o mentalitate clasică, deși am doar 36 de ani și, teoretic, ar trebui să fiu deschis la nou. Cred că fotbalul ar trebui să fie lăsat cum era. Mai ales că în fotbalul românesc - nu doar la Dinamo - sunt probleme financiare foarte mari. E prea mult, zic eu, să cerem cluburilor să plătească alți bani.
Vor fi costuri suportate de club, mă refer la cei 2-3 asistenți în plus și așa mai departe. Să ne gândim că o echipă din Liga 1 cheltuie undeva la 3-4.000 de euro la două săptămâni numai pe testele COVID-19. Nu e ușor”, a declarat Nicolae pentru GSP.ro.
„Fotbalul a funcționat foarte bine și fără VAR”
De asemenea, Mario taxează blocajul apărut pe axa FRF - LPF în privința adoptării proiectului și se opune propunerii ca echipele din Liga 1 să-și asume costurile de introducere a VAR-ului.
„Acest conflict între LPF și FRF nu are cum să facă bine fotbalului românesc. Dacă tot vrei să implementezi un sistem nou, hai să ne punem cu toții de acord, să încercăm să găsim soluții, să atragem sponsori. Nu să ne bălăcărim public, asta nu ajută.
E foarte simplu să vii cu o propunere care nu are în spate o susținere financiară reală. Am urmărit fotbalul zeci de ani, a funcționat foarte bine și fără VAR. Lasă-l așa dacă nu poți implementa ceva nou!
La copii și juniori nu ne gândim, mai bine ar merge acolo banii dedicați pentru VAR. Sunt lucruri mai importante decât arbitrajul video, iar academiile de fotbal sunt un exemplu elocvent. E părerea mea”, a mai spus oficialul lui Dinamo într-un dialog cu Gazeta.
VAR în Liga 1: ultimele detalii
Oficialii LPF Gino Iorgulescu, Justin Ștefan și fostul arbitru FIFA Marius Avram, prezentat astăzi ca manager de proiect VAR din partea Ligii, au susținut o conferință de presă la sediul LPF, imediat după întâlnirea avută cu președinții cluburilor din Liga 1, în care s-a discutat despre implementarea arbitrajului video.
Concluzia trasă de șeful LPF este că Federația Română de Fotbal va trebui să acopere costurile pentru implementarea video-arbitrajului în Liga 1. Pentru ca discuțiile să fie deblocate, Gino Iorgulescu a solicitat o întâlnire lămuritoare pentru săptămâna viitoare cu Răzvan Burleanu (președinte FRF) și Orlando Nicoară (reprezentantul eAD, firma care deține drepturile de televizare ale meciurilor de Liga 1).
LPF exclude varianta de a contribui financiar la pregătirea arbitrilor, întrucât acest lucru s-ar afla în afara legii. Iar în cazul în care FRF va refuza să achite costurile pentru introducerea VAR, Gino Iorgulescu amenință cu reclamații la Tribunalul de Arbitraj Sportiv!
Varianta optimistă: VAR peste 6 luni
Dacă FRF va accepta să plătească pentru pregătirea arbitrilor, Liga 1 ar avea VAR în cel mai bun caz în 6 luni, după cum spune președintele Ligii: „Școlarizarea arbitrilor durează cel puțin 6 luni. Dacă deblocăm situația, peste 6 luni, poate 8, abia atunci vom putea avea VAR”.
{{text}}