Campionate

Modificare importantă de regulament! Decizia IFAB » Se schimbă și legea ofsaidului?

IFAB a anunțat o schimbare importantă legată de regula hențului. Totul după controversa iscată de o fază petrecută în meciul Fulham - Tottenham 0-1, disputat joi în Premier League.

Articol de Gazeta Sporturilor  —  vineri, 05 martie 2021

Consiliul Internațional al Asociației Fotbalului (IFAB) a anunțat o schimbare importantă legată de regula hențului. Totul după controversa iscată de o fază petrecută în meciul Fulham - Tottenham 0-1, disputat joi în Premier League.

  • CONTEXT: Fulham a marcat prin Maja în repriza a doua, minutul 62, însă VAR a anulat golul. Motivul? Lemina a fost atins în mână (lipită de corp!) în prealabil.

IFAB, Board-ul Fotbalului Internațional, singurul for abilitat să schimbe regulile jocului de fotbal, a anunțat la o zi distanță că o parte din regula hențului se schimbă. Pe scurt: dacă un gol este precedat de un henț neintenționat, acesta nu trebuie anulat! „Nu orice jucare cu mâna a balonului trebuie sancționată”, informează IFAB.

În prezent, orice atingere a balonului cu mâna conduce la anularea reușitei.

Modificările vor intra în vigoare începând cu sezonul următor. Campionatele le pot adopta însă mai devreme, în funcție de politica fiecăruia.

Un gol precum cel marcat de Fulham cu Tottenham nu va fi anulat sezonul următor

Când este henț » Clarificările IFAB:

  • jucătorul atinge mingea intenționat cu mâna. Exemplu: când își deplasează brațul către balon 
  • fotbalistul își mărește într-un mod care nu este natural suprafața corpului 
  • când se marchează direct cu mâna, chiar dacă mișcarea este involuntară, sau când golul este precedat la câteva secunde de un henț flagrant

În continuare, rămâne la latitudinea arbitrilor dacă un jucător își mărește cu ajutorul brațului, într-un mod care nu este natural, suprafața corpului.

Se schimbă și regula ofsaidului?

Arsene Wenger, fostul antrenor al lui Arsenal, acum oficial FIFA, a propus o modificare a legii ofsaidului. Francezul consideră că nu ar trebui considerată poziție afară din joc dacă ORICE parte a jucătorului aflat în atac, cu ajutorul căreia se poate marca, nu este mai aproape de poartă decât o parte a adversarului aflat în defensivă. IFAB a confirmat că va lua în calcul revizuirea. 

În prezent, un jucător este considerat în poziție de ofsaid dacă MĂCAR o parte a corpului atacantului cu ajutorul căreia se poate înscrie este mai aproape de poarta adversă față de ultimul apărător.

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.