Tribunalul București a admis că are competență în plângerea făcută de FCSB împotriva celor de la CSA Steaua.
- Clubul lui Becali solicită anularea deciziei FRF prin care cluburile de drept public din Liga a II-a pot promova dacă își cesionează activitatea către un club de drept privat cu cel puțin un sezon înainte
- Primul termen va avea loc pe 5 aprilie, iar FCSB, în această speță, o are alături și pe LPF
Gigi Becali și FCSB nu renunță la ideea de a bloca sub orice formă ajungerea Clubului Sportiv al Armatei în Liga 1. Și folosește toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a încerca să oprească promovarea acestei echipe, care i-a deposedat de marcă în 2014.
Luna viitoare, la Tribunalul București va începe judecarea pe fond a unui proces în urma căruia, dacă FCSB va avea câștig de cauză, CSA Steaua nu va mai avea dreptul să acceadă în Liga 1 la finalul următorului sezon, chiar dacă ar promova acum în Liga a II-a.
Ce prevede speța FCSB vs CSA Steaua?
O decizie a Comitetului Executiv din iulie 2019 prin care li se permite cluburilor de drept public din Liga a II-a să promoveze dacă îşi cesionează, cu cel puţin un sezon înainte, activitatea către un club de drept privat.
Situația vizează toate cluburile care erau deținute direct fie de autorități locale, fie de cele departamentale. Printre acestea și CSA Steaua, care dacă ar promova în liga secundă în acest sezon, atunci, conform hotărârii FRF din iulie 2019, ar trebui să-și cesioneze activitatea unei societăți de drept privat, până înainte de startul Ligii a II-a din sezonul următor, apoi i s-ar pemite să urce în Liga 1 cu noul club înființat.
Ce scrie în plângerea FCSB făcută către instanță
FCSB, tocmai pentru a bloca progresul clubului cu care se află în război deschis, a contestat decizia Comitetului Executiv. Chiar dacă nu era direct afectată de acea schimbare a legii în Statutul FRF, FCSB a introdus întâi un memoriu la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne în care a arătat că respectiva hotărâre încalcă în mod grav toate regulamentele și principiile FIFA, UEFA și chiar FRF și LPF. În solicitarea FCSB s-a notat:
- „Prin decizia adoptată, FRF a oferit posibilitatea unui club de drept public care a parcurs toate etapele de promovare de la Liga a IV-a (în unele judeţe din România şi de la Liga a V-a) până la Liga a II-a să ofere acest drept unui alt club, de drept privat, care să aducă la îndeplinire exclusiv ultima etapă, respectiv promovarea în Liga I. În primul nivel competiţional ar ajunge clubul de drept privat care a realizat promovarea de la Liga a II-a la Liga I, nu cel care a realizat promovarea începând de la cel mai jos nivel"
- „Încălcarea principiilor FIFA şi UEFA privind promovarea este evidentă întrucât se oferă posibilitatea unui club, cel care preia activitatea, să fie înscris în competiţie direct în Liga a II-a, pentru a prelua activitatea şi locul clubului de drept public, iar o astfel de contradicţie între decizia Comitetului Executiv al FRF şi Statutele FIFA şi UEFA nu poate fi sancţionată decât cu nulitatea"
- „Decizia Comitetului Executiv din iulie 2019 contravine şi Statutului FRF, cel care la articolul 70 stipulează clar că dreptul unui club de a participa în campionatele naţionale depinde de meritul sportiv al acestuia şi interzice orice modificare a formei juridice a clubului sau a structurii persoanei juridice (de exemplu: schimbarea sediului, denumirii sau culorilor clubului, sau cesiunea între cluburi şi/sau alte entităţi juridice a participaţiilor), în scopul facilitării accesului într-un eşalon competiţional superior celui în care are dreptul sportiv să activeze clubul în cauză şi/sau în scopul facilitării primirii licenţei în detrimentul integrităţii competiţiei”
FRF a câștigat la TAS, dar Tribunalul București nu și-a declinat competența
FCSB a formulat plângerea împotriva FRF, care a decis schimbarea legii, dar și împotriva Ligii Profesioniste de Fotbal, ca organizator al Ligii 1.
După ce a studiat dosarul cauzei, LPF a îmbrățișat încă de la acel moment ideea FCSB și a pledat și ea contra deciziei adoptate de CEx-ul din vara lui 2019. În ciuda faptului că TAS a dat câștig de cauză FRF, FCSB nu s-a oprit din demersul ei și a mers în instanțele din România, respectând procedura, care spune că doar după ce ai parcurs toate instanțele sportive, inclusiv TAS, ai dreptul de a merge și în instanțele civile. A deschis un proces în București, iar principalele două argumente cu care FRF s-a apărat au fost:
- Tribunalul nu poate avea o competență pe un lucru deja judecat de o autoritate recunoscută, în speță TAS;
- FCSB nu are calitate procesuală în respectiva cauză Tribunalul București a respins însă ambele capete de apărare ale Federației și a anunțat deschiderea procesului. Iar primul termen va avea loc pe 5 aprilie. Și va însemna o rejudecare pe fond! "În mod normal, nu poate avea mai mult de două-trei termene acest proces. Dacă va exista o decizie definitivă, după ce se va ajunge, foarte probabil, și la Curtea de Apel, atunci, în mod normal, dacă FCSB va câștiga, decizia Comitetului Executiv ar deveni nulă" e părerea unuia dintre avocații care o reprezintă pe FCSB în proces. Caz în care CSA s-ar vedea, practic, în imposibilitatea de a mai avea voie să promoveze în Liga 1 la finalul sezonului 2021-2022.
Pe regulamentul actual, CSA ar fi nevoită la vară, până când va începe Liga a II-a, în cazul în care va promova din Liga 3, să-și cedeze toată activitatea pe numele unei alte societăți, care să fie de drept privat și pe care să se realizeze întreaga activitate la nivel de liga secundă.
MApN vrea echipa ei în Liga 1
Într-un interviu la DigiSport, comandatul CSA Steaua, Mădălin Hâncu, a fost foarte ferm când a anunțat că secția de fotbal va rămâne la MApN. „Categoric, da! Echipa de fotbal trebuie să rămână la Ministerul Apărării Naționale, aici a fost de 73 de ani și aici îmi doresc să rămână", a spus el, după care a adăugat ce are de gând să facă pentru ca, în acest caz, CSA să poată activa în Liga 1: „Avem în atenție propuneri de modificare a Legii sportului, dar toate acestea se pot face de comun acord cu Ministerul Apărării Naționale. Clubul Steaua este clubul Ministerului Apărării Naționale, iar orice modificare se întâmplă cu aprobarea conducerii".
GSP a apelat un avocat care a fost implicat în multe spețe sportive pentru a răspunde la o întrebare:
- FRF ar putea decide să permită cluburilor de drept public să joace în Liga 1, fără să mai fie nevoite să-și cesioneze activitatea către un club de drept privat?
- Nu. E exclus așa ceva!
- De ce?
- Fiindcă FIFA și UEFA nu permit sub nicio formă o ingerință politică în fotbalul profesionist, iar club de drept public exact acest lucru înseamnă, politică în fotbal! Tocmai din acest motiv, FRF a decis să adopte decizia din 2019, de a permite cesionarea de la stat la privat.
FC Argeș a beneficiat de schimbarea FRF
Decizia Comitetului Executiv din vara lui 2019, care e contestată de FCSB cu „bătaie" spre CSA Steaua, a fost benefică pentru un club de liga secundă la acea vreme. Schimbarea de regulament a ajutat-o pe FC Argeș, care a activat în liga secundă ca echipă a Primăriei și n-a avut drept de promovare în sezonul 2018-2019.
Apoi, după decizia din CEx, a cesionat activitatea unui club de drept privat, ACS Campionii Fotbal Club Argeş, și cum s-a clasat pe unul dintre primele două locuri în campionatul precedent, a solicitat dreptul de a accede în Liga 1, pe care FRF i l-a acordat, iar gruparea din Trivale activează acum pe prima scenă.
CS Universitatea Craiova, înscrisă direct în Liga 2 de Nașu' și Mitică
O decizie care a scandalizat fotbalul românesc și care a încălcat în mod grav toate statutele și regulamentele în vigoare a fost cea din vara lui 2013. Atunci, Comitetul Executiv al FRF a decis, după ce a dezafiliat clubul lui Adrian Mititelu, să ofere orașului Craiova un loc direct în liga secundă.
Cu Mircea Sandu și Dumitru Dragomir inițiatori, propunerea a fost votată și așa a apărut în Liga 2 CSU Craiova, clubul patronat de Mihai Rotaru. CSU a promovat în chiar primul an pe întâia scenă.
În primii 2 ani petrecuți în Liga 1, Craiova nici n-a avut drept de participare în cupele europene, motivul fiind: „N-are calitatea de membru afiliat de 3 ani competiţionali consecutivi", clubul luând ființă abia în vara lui 2013. Prima apariție a oltenilor pe continent a fost în 2017-2018, când au evoluat împotriva lui AC Milan, în preliminariile Europa League, pierzând ambele manșe, 0-1 și 0-2.
Ce procese au fost sau sunt între FCSB și CSA
- Gigi, deposedat de marcă în 2014 Prima mare bătălie pe care Becali a pierdut-o în fața MApN-ului a fost diferendul pe marcă. Înalta Curte de Casație și Justiție a oferit o decizie definitivă în decembrie 2014, când Gigi a fost nevoit să renunțe să mai folosească denumirea Steaua.
- 1-0 pentru CSA în disputa palmaresului În vara anului trecut, Tribunalul București a oferit câștig de cauză Clubului Sportiv Steaua în privința revendicării palmaresului din perioada 1947-2003. Gigi Becali a preluat clubul pe care îl conduce acum în ianuarie 2003, iar CSA a solicitat în instanță ca FCSB să fie deposedată de toate trofeele și performanțele pe care și le asumă de dinainte de 2003. Curtea de Apel e a doua instanță care judecă, iar verdictul ei va fi cel definitiv!
- CSA vrea și recuperarea prejudiciului de 37 de milioane Poate cel mai important proces pe care Becali îl are cu CSA e cel referitor la prejudiciul pe care clubul MApN-ului îl solicită. Suma e una imensă, de peste 37 de milioane de euro, și e solicitată de CSA pentru a-i acoperi prejudiciul cauzat de folositea ilegală a mărcii Steaua de către clubul lui Becali în perioada 2003-2014.
Din cauza litigiilor, MApN blochează accesul FCSB pe Ghencea
Deși FCSB și-a manifestat interesul pentru a juca și ea pe noul stadion Steaua, cei din conducerea CSA au transmis mai multe mesaje că nu vor da curs solicitărilor venite de la gruparea patronată de Gigi Becali.
Comandatul CSA, colonelul Mădălin Hâncu, a spus că unul dintre argumentele pe care le va folosi pentru a o împiedica pe FCSB să utilizeze un bun public va fi „prevederea legii care spune că o societate cu care te afli într-unul sau mai multe litigii nu poate emite pretenții de a închiria sau de a se folosi de acel bun cât timp procesele sunt pe rol". Stadionul Steaua a costat aproape 100 de milioane de euro și în prezent e cea mai spectaculoasă construcție a unei arene sportive edificate în România.
Sâmbătă se joacă Steaua - FCSB II
Campionatul Ligii a 3-a se va relua în următorul weekend. Și în chiar prima etapă din 2021, în Liga a 4-a va avea loc duelul primelor două clasate, CSA Steaua - FCSB II. Meciul e programat sâmbătă, de la ora 14:00, pe unul dintre terenurile din Complexul Sportiv Steaua din Ghencea. În confruntarea din tur, CSA s-a impus cu 2-1, iar în clasamentul la zi, Steaua conduce, cu două puncte avans peste clubul lui Becali.
Aproape sigur vom avea finala barajului de Liga 1
Algoritmul de împerechere pentru promovarea din Liga 3 în Liga 2, decis de FRF înaintea sezonului, va produce aproape sigur o finală incendiară între CSA Steaua și FCSB II. Cele două vor termina pe primele două poziții în seria lor și vor evolua în semifinale, cu locurile 1 și 2 din Seria 3. Pe configurația actuală a clasamentelor, am avea în penultimul act: FCSB II - Afumați și Mostiștea Ulmu - CSA Steaua. Dacă vor învinge, FCSB și CSA se vor duela apoi în meci direct, dublă manșă, pentru promovare, partide care sunt programate pe 22 și 29 mai.
{{text}}