Sunt 7 ani de când FC Botoșani e în Liga 1. Valeriu Iftime, patronul moldovenilor, explică rețeta succesului, cum reușește să producă fotbaliști interesanți pentru cluburi bogate ca FCSB, CFR și Craiova. Omul de afaceri a dezvăluit și că a primit propunerea de a se implica financiar la un alt club din Liga 1.
- Domnule Iftime, sunt 7 ani de Liga 1, sunteți mulțumit cu ce ați obținut?
- Nu pot spune că am avut vreun obiectiv. Ambiția noastră a fost să nu ne facem de râs. Pe coerența celor făcute, am devenit o echipă de Liga 1. Vrem să devenim una de play-off. Din acest punct de vedere nu-s foarte mulțumit. Însă aș fi nepoliticos cu mine și suporterii lui FC Botoșani dacă aș spune că n-am avut un parcurs acceptabil. Chiar mulțumitor. Nu e Botoșaniul un pol al fotbalului și e greu să ajungi un brand fotbalistic în România.
- Aveți o urmă de regret...
- Da, pentru că n-am ajuns să intrăm în masa suporterilor într-un mod afectiv. Am visat că vom evolua cu 4.000 de oameni în tribune. Părea atât de simplu când am intrat în Liga 1 că îmi pot crea o masă de suporteri. Care să vină la fiecare meci. Am avut un mare șoc în anul în care am promovat fiindcă am vândut doar vreo 1.500 de abonamente. Mi se părea foarte puțin. Din păcate, marketingul în fotbal, pentru că-s mai importante rezultatele, e neglijat. Spectatorii sunt însă cei mai importanți! Și dacă ar fi un regret, acela e că n-am făcut stadionul pentru ei.
Valeriu Iftime: „Merg să vorbesc cu primarul pentru un nou stadion"
- Au fost proiecte, ce vă doreați?
- Unul cochet, cu 7.000 de locuri. Apoi apărea imediat ideea de curiozitate din partea suporterului. E ceva nou, o altă acustică. E ca la un restaurant bun. E nevoie de ceva să te încânte. Fotbalul de la Botoșani nu oferă condiții de spectacol. Asta pentru că n-am făcut un marketing bun. Unul mult mai axat pe filosofia spectacolului. Așa am fi reușit să avem masa critică de 4.000 de oameni, plus un stadion bun.
- Sunt speranțe?
- E un proiect făcut de mine. L-am dat la primărie, e o chestie grea. Chiar ieri îmi zicea cineva, cum să facă PSD, care e la putere în primărie, vreodată stadion unui liberal? Nu cred însă în abordarea asta. Poate fi doar o explicație simplă. Cred însă că nimeni n-a făcut tot ce trebuia, de la nivelul puterii locale. Am, așa, o mică dezamăgire că nu s-a făcut. Încă sper, mai ales de la noul primar, am și lucrat vreo 2 ani cu el. Sper să se întâmple mai multe. Voi merge să am o discuție cu el. Trebuie insistat mult. În zona Moldovei nu e niciun stadion nou. De la Galați până aici suntem ca pe vremea lui Cuza. Mă duc cu revolta la primar. Cu revolta în proțap. Trebuie muncit mult. Trebuie canalizate eforturile.
- Vorbeați de marketing, se poate la un club mic de provincie?
- Trebuie să ne ocupăm de asta. Nu vom fi la nivelul Bucureștiului sau Timișoarei. Dacă ai minte, găsești soluții. Numai că în provincie găsești mai puțină minte, fiind orașele mai mici. Așa e lumea făcută. Dar trebuie să ne ocupăm oricum. Am făcut un studiu și o încercare în acest sens.
- Ce, mai exact?
- Uite, ne-am gândit la un moment dat cum să ne bucurăm într-un mod special după meci. A mers cât timp a funcționat și echipa. După ce am luat niște bătăi, n-a mai mers. Zicea antrenorul: "Lăsați-mă, domne! Eu mai am chef de poze când iau bătaie?". Trebuia să fie ceva mai interactiv, cu fanii. N-a mers. Rezultatul din teren e ca o locomotivă pentru toate segmentele. Dacă echipa merge bine, ai timp de orice. Dacă nu, totul se îneacă.
VIDEO Regretul lui Valeriu Iftime: „Nici magazinul n-am reușit să-l gestionăm"
- Am trecut pe lângă stadion și nu am văzut magazinul...
- Așa este! Nota 3 președintelui. M-am întâlnit odată cu niște oameni care căutau magazinul, așa rușine mi-a fost. Noroc că aveam niște tricouri la birou și le-am dat. M-am făcut de râs. O secundă n-ar trebui să renunțăm la marketing. Le-am tot spus celor din club, dar n-am timp să mă ocup mai de aproape. Uite, acum m-ați enervat că mi-ați zis. Și iar mă duc peste ei. Sunt elemente care contează enorm. Mereu mi se dau explicații de ce nu se poate face ceva.
- Au trecut 7 ani, ce planuri aveți pentru sărbătorirea a 10 ani de Liga 1?
- De anul trecut am început să cred că echipa asta trebuie să fie de play-off. Să se comporte și să fie respectată ca atare. A mers până pe la începutul acestui sezon, când toți se rugau să ia un punct la Botoșani. Ne-am luat-o puțin în cap însă. Nu ne-am învățat lecția. Că nu vom sta în play-off doar pentru că ne cheamă Botoșani și am fost în cupele europene. Aici e vorba despre o construcție al cărei defect e la mine. Construcția asta e făcută cu jucători cu contracte pe un an de zile. Mi-e foarte greu să-i aduc pe o perioadă mai lungă.
- De ce?
- Aduc jucători de afară, îi repornesc în 4-5 luni, 4 luni produc, apoi trebuie să-i vând pentru că altfel devin liberi. N-am găsit cheia să-i aduc pentru 3 ani. Niciun fotbalist cu prestanță, care să fie conștient de calitatea lui, nu vine pentru o perioadă lungă. La mine sunt ca pe aeroport, pe pistă. Vrrruumm! Și pleacă! Aici e chestiune de bani! Când vom fi echilibrați ca buget, lucrurile vor funcționa. Până atunci e greu. Așa, dacă l-aș lua pe 3 ani, alta ar fi strategia. Sigur, aici intervine și reversul. Dacă e vreun rateu, atunci transpiri că trebuie să-l plătești 3 ani. Trebuie să decriptez cheia asta.
Valeriu Iftime: „Antrenorul propune jucători"
- Ați avut câteva lovituri totuși!
- Discuțiile mele cu ei sunt fair: jucați bine, jucați pentru club, pentru voi și apoi plecați. Oricând! Nu întâmplător a venit și băiatul acesta din Siria, Al-Mawas. Voia Europa și a auzit că la noi e un aerodrom extraordinar (râde). A contat și faptul că am jucat în cupele europene. Jucătorii și impresarii știu care e strategia patronului de la Botoșani. Trebuie să mă țin de promisiune pentru că mi-am creat un brand. Dacă îi fentez, își dau seama.
- Care e traseul de vin jucători ca Ngadeu, Cabrera, Martinus?
- Îi dau președintelui meu nota 10 pentru toată organizarea din club. Cu 2 de la marketing, iese o medie de 6. Însă nu el se ocupă de fotbaliști. Antrenorul aduce jucătorii. El dă prima notă, apoi eu. Am un mare câștig prin venirea lui Marius Croitoru. Știam de 2 ani că va fi antrenorul meu, el încă nu știa. Are fler! Îi dau o temă, aduce 3-4 jucători și apoi alegem împreună. Mereu am mers pe ideea unui jucător spectaculos. Înainte de Marius se ocupa Toni Heleșteanu.
Nu m-am băgat peste antrenori de frică, pentru că nu știu. Mereu mi s-au părut zei antrenorii. Le-am dat toată puterea. Sunt un om norocos că nu am această boală. Le mai zic și eu din când în când, dar întotdeauna ei hotărăsc. Mai ales că au argumente
- Valeriu Iftime, patron Botoșani
VIDEO Valeriu Iftime „N-ai voie să faci ce a făcut Croitoru! Parcă era un câine dresat să muște"
- Cum ați rezolvat-o cu Marius cu acel geam spart și vorbele urâte la adresa jurnaliștilor locali? A plătit geamul?
- Aia e cea mai simplă chestie. L-am certat pentru că după meci mustra presa pentru că-l filmează. De față cu mine. Eu care le spun mereu că dacă avem ceva bun la Botoșani, aia e presa. Doar așa ieșim în lume. Nu avem autobuz, nici linie ferată. Ieșim de aici doar prin presă. I-am zis că are caracterul slab. Că e depășit. I-am zis să nu uite că nu e un antrenor mare, să nu uite unde e, dar și că e cu mine. N-ai voie să faci așa ceva. M-a sunat de 5 ori să-și ceară scuze. Le-am zis jurnaliștilor să-l ierte. Timp în care el tot făcea "ham-ham", ca un câine dresat să muște. Sper că a învățat! Dacă face a doua oară la fel, îi pun defect la dosar. Și când se vor aduna, calculez să văd dacă mai e vreo virtute. Dacă nu, du-te-n lumea ta!
VIDEO Cum vrea Iftime să oprească revolta din vestiarul lui Botoșani „Există nemulțumiți! Cei care nu joacă sunt nervoși!”
- Sunt și niște nemulțumiri ale jucătorilor, care au venit să se plângă și la dumneavoastră am înțeles...
- Există niște nemulțumiți, niște jucători care nu joacă. Nu poți să vii dintr-o țară străină și să stai rezervă aici. Au dreptate în felul lor pentru nemulțumiri, dar la fiecare am o compensație a mea, după o discuție cu Marius. Și există niște lucruri la care el are dreptate. Fără îndoială că și Marius greșește. Dar se leagă niște lucruri. Mereu îi zic să fie mai deștept decât fotbaliștii, mai împăciuitor. Îi știu pe acei 2-3 jucători nemulțumiți, cărora le dau dreptate în felul lor. Dar în contextul echipei nu au. La portari spre exemplu, era supărat Hankici că nu joacă, numai că el are până la vară contract cu mine. La fel de năuc e Pap. Amândoi iau goluri imposibile, numai eu iau gol de la 300 de metri. Cred că și-au dat toți seama că portarii mei sunt cu fundul rece. Dau la poartă că dau gol sigur.
- Ați spus că e greu să aduceți jucători la Botoșani, ar fi fost mai ușor lângă București?
- Poate! Ne ajuta infrastructura. Bogații nu stau la țară, ci în mijlocul orașelor. Era mai ușor într-un oraș cu istorie, numai că acolo sunt multe angoase, multe energii. Apar niște monștri d-ăștia care au jucat și ei fotbal cândva.
Țineți minte acei trei «T» din cartea lui Hagi. Tineri, talent și timp. Am citit cartea, e foarte bună. Orice președinte de club trebuie să o citească. Îți spune totul, cum să te organizezi. Hagi merită tot respectul nostru pentru că a fost deschis în acea carte
- Valeriu Iftime, patron Botoșani
Valeriu Iftime: „M-ar tenta o echipă în genul Rapidului"
- La ce vârstă vreți să lăsați fotbalul?
- Bătrânețea e o stare de spirit. Dacă ai dinamică și minte deschisă, faci multe. Ai nevoie de provocări. Iar fotbalul, faptul că nu i-am găsit cheia, mă deranjează. Și mai stau! Dacă nu, mă ocup de altceva. Fac un concurs de fluturi. Oricum, m-am obișnuit să nu mă uit la clasament, suntem când sus, când jos. M-aș lăsa doar dacă ar fi un blocaj financiar.
- Nici dacă ați retrograda?
- M-aș gândi la o restartare, dar dacă aș ajunge acolo ar însemna că mi s-au terminat gloanțele înainte de a termina vânătoarea. Ar însemna că am greșit enorm. Mi-aș da singur nota 3, aș rămâne corigent și m-aș apuca de altceva.
VIDEO. Ce surpriză ar fi fost! Porumboiu și Iftime, patroni la o echipă de Liga 1: „Am discutat cu Poli Iași”!
- Ați avut vreo propunere de a investi în altă parte?
- Doar o discuție, cu Iașiul. Teoretică. Era vorba să vină și Porumboiu cu Nechita, fostul primar. Mai veneam și eu, Tom și Jerry, mai apare și vânătorul. Ce să faci acolo? Nu se înțelegea stânga cu dreapta. E greu, deși Iașiul merita o echipă tare. Mi-a plăcut mereu orașul. M-am mai gândit la Rapid!
- Rapid?
- Da, e ceva senzațional. Să ai o asemenea echipă, cu o asemenea galerie. E o bijuterie dacă știi să o gestionezi. Sunt însă foarte multe angoase. Deodată mai apare câte unul care e mega-rapidist. Cum e și la Dinamo acum. La Dinamo nu am vrut pentru că am o reținere, pentru că e un club prea mare. Și trebuie prea mulți bani. Rapidul se rebranduia mult mai ușor.
- Care e țelul cu FC Botoșani pentru viitorul apropiat?
- O echipă care să aducă 4.000 de oameni pe un stadion modern. E lucrul care m-ar face cel mai fericit.
- Dacă nu iese, căutați pe altcineva să dați echipa?
- Am și acum și am avut permanent ocupația asta. Nu a fost presant și nu m-am ocupat foarte atent. Au venit tot felul de tâlhari, de moldoveni. Voiau să ia echipa cu valiza. E nevoie de un localnic. Nu vine nimeni de afară. Echipa nu produce acum bani, deci ce nebun să vină să bage bani? Poate doar dacă ne scoatem cu tricourile din Siria. Dacă avem minte! (râde)
4e locul ocupat de FC Botoșani la finalul stagiunii trecute, cel mai bun din istoria clubului
VIDEO Ce l-ar face pe Iftime să renunțe la fotbal „Încă am motivație! Mai ales că fac toți mișto de mine! Nu mă uit la clasament”
Era important pentru oraș dacă s-ar fi ajuns la duelul cu Mourinho. Răsuciți cuțitul într-o rană încă deschisă. Croitoru dădea noroc cu Mourinho. În trenurile mari încap numai campionii. Va mai fi un tren la anul, vine iar Mourinho. Poate cu altă echipă. Sau Zidane. Te urci în ăla, dacă nu, să stea tot pe aici, să dea mâna cu Poenaru
- Valeriu Iftime, patron Botoșani
{{text}}