Liga 1

EXCLUSIV Verdict în scandalul cu Magaye Gueye: „A folosit cocaina ca drog recreativ” + se cere reformă la nivel înalt!

Magaye Gueye a fost testat pozitiv cu cocaină în urma controlului efectuat după partida Dinamo - FCSB 1-0 @imago

Articol de Remus Dinu  —  miercuri, 10 martie 2021

Adrian Motoacă, fost doctor la Dinamo în urmă cu două sezoane, a comentat în exclusivitate pentru GSP.ro cazul dinamovistului Magaye Gueye, cel care a fost testat pozitiv cu cocaină în urma controlului efectuat după partida Dinamo - FCSB 1-0 din „optimile” Cupei României.

Fost inspector antidrog în cadrul MAI și fost medic al „câinilor", Adrian Motoacă e de părere că Magaye Gueye a folosit cocaina în scop pur recreațional și că Dinamo nu ar trebui să sufere de pe urma acestui incident. De asemenea, specialistul în medicină sportivă mai spune că instituțiile statului ar trebui să fie mai active atunci când vine vorba de controalele antidoping care vizează sportivii.

Adrian Motoacă: „Magaye Gueye e singurul vinovat"

- Domnule doctor Motoacă, cum comentați apariția acestui caz de la Dinamo? 
- Se pare că acest caz nefericit vine într-un moment foarte bun al programului DDB și al eforturilor pe care suporterii le fac pentru a ține clubul în viață, chiar dacă știm cu toții actuala situație a clubului Dinamo. Sincer, este ultimul lucru la care m-aș fi gândit că ar putea pune imaginea clubului într-o lumina nefastă, deși, sincer, în cazurile de dopaj cu droguri de risc nu sunt atribuite nutriției eronate, vitaminizării greșite sau medicației suplinitoare de efort de care un medic de club este responsabil , cu atât mai mult staff-ul sau clubul propriu zis. Este un caz solitar, nu de grup, deci individul, ca și entitate sportivă, este singurul vinovat în cazul de față.

Adrian Motoacă: „Magaye a folosit cocaina ca drog recreativ"

- Nu putem vorbi de o îmbunătățire a performanțelor sportive în cazul cocainei, nu? Dar, altfel spus, fotbalistul nu a riscat jucând după ce a consumat acel drog? Ce presupune acest lucru? 
- Stimulanții care cresc vigilența / reduc oboseala sau activează sistemul cardiovascular pot include medicamente precum efedrina disponibilă în multe medicamente fără prescripție medicală si interzise în tratamentul afecțiunilor sportivilor. Altele, cum ar fi amfetaminele, cocaina și medicamentele halucinogene, disponibile pe bază de rețetă sau ilegal, pot modifica starea de spirit. Un total de 62 de stimulente (61 de entități chimice) sunt enumerate în Lista WADA, interzise în competiție. Sportivii pot avea stimulente în corpul lor din unul dintre cele trei motive principale: consumul inadecvat într-un medicament adecvat; consum deliberat pentru abuz în calitate de drog recreativ și consum deliberat pentru a spori performanța. In cazul nostru, din ceea ce îmi dau seama, Magaye cel mai probabil l-a folosit ca drog recreativ.

- Îi găsiți vreo vină clubului Dinamo? 
- Clubul, membrii staffului, cât și medicul, nu au nici măcar cea mai mică vină în situația de față, nefiind pasibili de sancțiuni dacă se demonstrează că sportivul a consumat în mediul privat, în particular, această substanță . Aici ar trebui oarecum delimitată și diferența fină între „a te dopa" și „a te droga" . Cu alte cuvinte, nu putem spune că este un caz clasic de doping.

- Vi se pare că ar trebui să se înmulțească aceste controale antidoping?
- Momentan, în fotbalul nostru autohton, avem de-a face, probabil, cu primul caz de acest gen, cu acest drog de mare risc, însă de cele mai multe ori folosit recreativ. Ca fost inspector antidrog MAI, m-aș bucura ca stabilirea unor astfel de controale să fie fermă și controalele să fie cât mai dese, chiar cu sprijinul Agentiei Naționale Antidrog, Ministerului de Interne și a centrelor CPECA (Centrul De Prevenire, Evaluare Şi Consiliere Antidrog) specializate în testări, evaluări și consilieri antidrog din tară. Să sperăm că această „eroare" din viața extra-sportivă a lui Magaye sa fie un semnal de alarmă și pentru alți potențiali braveuri din sportul românesc.

CV Adrian Motoacă

Specializat în medicină sportivă, Motoacă a activat la echipe precum Viitorul, Unirea Slobozia, Dunărea Călărași sau Dinamo. Acesta a plecat din „Ștefan cel Mare” în toamna lui 2019, după doar câteva luni petrecute la „câini”, din cauza unor disensiuni avute cu fostul antrenor Dusan Uhrin.

Radu Birlică, depre Magaye Gueye: „Încercăm să ne revenim din șoc!”

>

Citește și alte știri despre Dinamo:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.