Gimnastica

Cu Europa la picioare

Articol de Roxana Fleşeru  —  Monday 30th of November -0001 12:00

După aurul pe echipe, româncele au mai cucerit ieri 4 medalii pe aparate, una de aur, două de argint şi una de bronz

A fost şi ieri aur! După medalia cucerită în concursul pe echipe, gimnastele române au adus încă patru cercuri distinctive. Steliana Nistor a fost cea care şi-a pus la gît o medalie în finala de la paralele. Argint, ca la Europenele din 2007, de la Amsterdam. Cele 15,800 de puncte n-au făcut însă ca aurul să aterizeze la gîtul sibiencei, acesta a ales-o pe Xenia Semenova din Rusia, a cărei evoluţie a fost notată cu 15,900.

Aceeaşi Semenova a întrecut-o pe Sandra Izbaşa în finala de la bîrnă. Unele mici imperfecţiuni au dat-o jos pe gimnasta noastră de pe fîşia de lemn cu 15,450. Cinci zecimi în plus i-au acordat arbitrii rusoaicei. Şi a fost argint! Tot argint. Steliana Nistor a ratat la bîrnă, la acelaşi element care a zdruncinat-o un pic înaintea calificărilor. "Steliana a venit dezamăgită după paralele. Dacă există vreo medalie pe care şi-o doreşte, ea este cea de la paralele. Am realizat din nou o premieră, ca titlul să fie cîştigat de o gimnastă cu notă de plecare mai mică decît cea a ocupantei locului doi", a spus antrenorul Nicolae Forminte.

Şi a fost aur şi bronz! În ultima finală a Europenelor de la Clermont-Ferrand, solul, cea care a închis concursul a fost Sandra Izbaşa. Graţia şi plăcerea de a evolua au fost elementele ideale pentru a termina competiţia cu o medalie de aur, în urma unui punctaj de 15,775. Înainte de ea concurase Anamaria Tămîrjan, care a reuşit prima medalie individuală a carierei cu un punctaj total de 14,975. La şaisprezece ani. "Anamaria nu este o surpriză, mă bucur că, în sfîrşit, a ascultat şi a înţeles că poate să facă gimnastică de calitate", a adăugat Nicolae Forminte

Au fost cinci medalii pentru delegaţia României, două de aur, două de argint şi una de bronz, în condiţiile în care nu a existat concurs la individual compus. Nici o altă ţară nu a mai adunat atîtea distincţii. Româncele domină iar Europa şi aşteaptă acum Olimpiada, unde le vor înfrunta pe chinezoaice şi pe americance.

Tari şi la junioare
Ana Porgras a cucerit medalia de aur în finala junioarelor de la bîrnă, cu un punctaj de 15,700. Ea fost urmată de colega sa Amelia Racea, cu 15,150, care a mai cucerit o distincţie de bronz la sol. Cele trei medalii sînt singurele în concursul junioarelor, după ce România a terminat concursul pe echipe pe locul al patrulea.

Mămica de aur
Oksana Şuşovitina a devenit campionă europeană la sărituri la treizeci şi trei de ani. Sportiva, care evoluează acum pentru Gemania, a învins ieri alte gimnaste, care nici nu se născuseră atunci cînd ea a intrat în sală pentru prima oară. Oksana a ales să reprezinte Germania în semn de recunoştinţă pentru că autorităţile din această ţară au ajutat-o în lupta cu boala fiului său Denis, care suferă de leucemie.

2 este numărul medaliilor de aur europene individuale pe care le are Sandra Izbaşa în palmares
4 este numărul de medalii pe care le cucerise România la CE din 2007, dar nici una de aur

"A fost un concurs cu plusuri şi minusuri. Fetele şi-au îndeplinit obiectivele de instruire. Sperăm că acum vom rămîne ancorate în realitate. Olimpiada este oricum altceva!"
"Mă bucur pentru medalia Sandrei aşa cum m-am bucurat pentru orice medalie de aur"
Nicolae Forminte, antrenor coordonator

"E un progres vizibil faţă de Campionatele Mondiale de anul trecut, nu numai prin prisma rezultatului, dar şi a evoluţiilor"
"Au demonstrat că sînt o echipă şi acest lucru ne dă încredere pentru Olimpiadă"
"Mi-a plăcut foarte mult Anamaria Tămîrjan. E o gimnastă care lucrează foarte frumos!"
Andreea Răducan

REZULTATE
Finale pe aparate, sărituri: 1. Oksana Şuşovitina (Ger) 14,812; 2. Carlotta Giovannini (Ita) 14,662; 3. Francesca Benolli (Ita) 14,462;
Paralele: 1. Ksenia Semenova (Rus) 15,900; 2. Steliana Nistor (Rom) 15,800; 3. Daria Zgoba (Ucr) 15,625; Bîrnă:1. Ksenia Semenova (Rus) 15,950; 2-3. Sandra Izbaşa (Rom) şi Alina Kozici (Ucr) 15,450... 6. Steliana Nistor (Rom) 15,075;
Sol: 1. Sandra Izbaşa (Rom) 15,775; 2. Elizabeth Tweddle (M.Br) 15,525; 3. Anamaria Tămîrjan (Rom) 14,975.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.