Fotbal   •   Liga 1   •   INTERVIU

VIDEO EXCLUSIV Florin Lovin s-a retras și din impresariat: „Prea multe trădări, sunt dezamăgit”

+6 Foto
Florin, în propriul magazin de echipament sportiv // FOTO Vlad Nedelea (Bacău)

Articol de Vlad Nedelea   —  marți, 16 martie 2021

În 2017, fostul mijlocaș Florin Lovin lăsa fotbalul pentru o carieră în impresariat. A renunțat rapid și vorbește acum despre dezamăgirile trăite ca agent.

Face și o analiză aspră a fotbalului românesc, punându-i la zid atât pe patronii de cluburi, cât și pe jucătorii care acceptă prea ușor orice li se cere

VIDEO Motivul pentru care Florin Lovin a renunțat la impresariat: „Multe trădări! Fără relații nu poți să faci nimic!”


- Florin, să stabilim un lucru din start, ai renunțat la impresariat, nu?

- Da, m-am retras!

- De ce?

- Am început en-fanfare, cu un portofoliu bogat. Aveam practic cei mai în vogă jucători în portofoliu: Alibec, Budescu, Morais. Prietenii de la Astra. Voiam să fac lucrurile altfel, dar m-am lovit de niște oameni și lucruri care erau în totală neconcordanță cu principiile mele. Am decis să închei, îmi ocupa mult timp, trebuia să călătoresc, iar eu mă lăsasem de fotbal tocmai pentru a sta mai mult cu familia.

- Nu cunoșteai această lume a impresarilor?

- M-a surprins foarte tare. Pentru că nu numai în România se întâmplau lucrurile alea. Cam peste tot e la fel, inclusiv în Germania sau Austria. E o meserie care se bazează exclusiv pe relații și interese. În sensul că dacă nu ai un președinte de club sau un antrenor cu care să faci afaceri, nu merge. Nu mai există ideea de a propune un jucător tânăr, de valoare. Nimic! M-am dus în Anglia pentru Denis, m-au chemat cei de la Octagon, o firmă foarte mare de agenți. Am vrut să le propun și un alt jucător și mi-au zis: „Nu, nu! Nu așa decurg lucrurile". Noi îți spunem ce jucători ne interesează. La multe cluburi dacă nu ai relație personală cu antrenorul sau președintele, nu ai cum să faci un transfer. Indiferent de valoare!

- Asta te-a făcut să renunți?

- Da. Plus că eu aveam un alt plan. Voiam să ofer jucătorilor contacte cu o firmă de consultanță financiară, de asigurări medicale. Nu voiam să fiu acel agent tipic care în perioada de transferuri se apucă să propună fotbalistul peste tot. E foarte greu de implementat, am fost dezamăgit și de jucători. Pentru că ei nu-și respectă agentul. Dacă-i sună patronul unui club, uită de agent. Își văd interesul pe termen scurt! O trădare de aici, una de acolo, așa am renunțat. Mă bucur însă că am făcut acest pas. Liniștea e mai importantă ca orice.


VIDEO Florin Lovin: „În Austria aveam colegi licențiați ca profesori"

- Acum ai două afaceri, nu?

- Da, cea cu ghetele o aveam din 2011, de când jucam la Munchen 1860. Iar acum am deschis aceste 3 studiouri în regim hotelier. Am „furat" ideea din Austria. Cred că ăsta e viitorul în ceea ce înseamnă business-uri de familie. Nici noi nu avem angajați aici, ne ocupăm personal de tot. De când jucam fotbal aveam înclinația spre afaceri. Mi-a plăcut mereu să fiu independent financiar. Încă îmi doresc să activez în fotbal, am avut ceva contacte cu echipele din Bacău, însă n-am primit confortul dorit. Având confortul financiar, pot pune condițiile mele atunci când vreau să lucrez la un club. Dacă vine un patron și dă indicații, iar eu nu sunt de acord, să pot să spun nu. Așa nu te poți compromite, nu ești vulnerabil dacă nu ai probleme cu banii.

- Te văd dezamăgit...

- Da, mai e și problema că la noi nu se pune accentul pe educație, pe școală. OK, nici școala nu mai e ce a fost. Dar uite, eu cunosc un antrenor care le spune copiilor: „Ce să cauți tu la școală? Vino și aleargă aici!". Păi în Austria, noi aveam baraj pentru a nu retrograda. Căpitanul nostru avea în acea zi de meci examen la o facultate de energie eoliană. Patronul i-a zis: „Nu ai ce căuta la meci, e viitorul tău. Noi dacă vom retrograda, vom putea reveni. Dar dacă nu-ți iei licența, viața ta e...". Echipa a retrogradat atunci. La noi alta e percepția, din păcate. În prima ligă din Austria aveam colegi care erau profesori licențiați, de matematică, de engleză, licențiați în domeniul bancar. Se lăsau de fotbal și o luau pe un alt drum. La noi nu se mai gândește nimeni la asta. Noi gândim să luăm primăria, luăm niște bani publici și nu avem niciun orizont.

- Și când le-ai zis celor de aici ce ai acumulat?

- Mi s-a zis că trăiesc într-o bulă ideală și că sub nicio formă nu poate fi pus în aplicare ceea ce spun eu. E trist și real. Mai sunt mulți oameni ca mine în România.

În Austria am învățat că în orașele mici e nevoie de o altfel de dezvoltare decât în cele mari. Așa e și în fotbal, e diferit dacă lucrezi la un club mic, față de ce e la Steaua, Dinamo, Rapid, Craiova, CFR, unde se vrea performanță

- Florin Lovin, fost fotbalist

Lovin: „De ce acceptă orice compromis?!"

- Îți lipsește fotbalul?

- Da, mai merg și mai joc cu niște prieteni pe teren sintetic. Îmi lipsește când mă uit la meciuri în cupele europene. Uite, când îi vedeam pe cei de la CFR mă răscoleau amintirile. Mai vedeam și stadioanele pe care am jucat. De exemplu, când vedeam Bayern îmi aduceam aminte de perioada de la Munchen, am jucat 2 ani pe Allianz Arena. Ce stadion grozav! La momentul respectiv nu dădeam atâta importanță, vedeam totul ca pe ceva normal, acum mi-e greu să cred că o formație românească poate avea 3 calificări consecutive în Champions League. În ciuda faptului că n-am făcut prea multe puncte. Să treci de preliminarii și să joci 3 ani la rând în grupe e ceva.

- Nu te-a tentat niciodată o carieră de antrenor?

- Nu, consider că nu mi se potrivește. Nu m-a pasionat, nu mi-a plăcut. Mă văd mai degrabă manager de club. Peste tot m-a interesat să văd cum se gestionează un club, cum se dezvoltă un centru de copii și juniori. Mi-a plăcut să acumulez aceste informații. Poate cândva voi fi chemat să mă alătur unui proiect. Îi admir pe cei ce s-au făcut antrenori, în România mi se pare o chestie foarte urâtă. Trebuie să te confrunți cu atât de multe lucruri. Gâlcă, de exemplu!

- Ce-i cu el?

- În loc să facă performanță în România, pentru că a luat 3 trofee, stă prin Danemarca. Vă rog să-mi spuneți mie ce echipă și-a păstrat antrenorul după ce a retrogradat! Dacă există vreo echipă în ultimii 20 de ani. Nu cred! E posibil să mă înșel, deși nu cred. În străinătate se judecă jocul, potențialul lotului. Suntem fără scăpare! Dacă nu vom face curând o schimbare în bine, fotbalul românesc va ajunge la nivelul celui din Insulele Feroe!

- Oamenii din fotbal te cunosc, știu că ai acumulat informații, nu te-a ofertat nimeni să ajuți?

- Îți spun o treabă, dacă întrebi orice președinte sau antrenor care a lucrat cu mine, îți va spune că sunt un tip conflictual. La baza acestor spuse stau desele trimiteri la echipa a 2-a. Pe la toate cluburile pe la care am fost. Uite, la Steaua, cât timp am fost, din toate cantonamentele nu știu dacă am făcut două. Mereu eram la echipa a doua. Pentru că nu înțelegeam anumite lucruri, de exemplu, să nu primești banii câte 3-4 luni. La Astra cel puțin am trăit niște lucruri care... Ce mă supără cel mai mult e pasivitatea jucătorilor, care acceptă și semnează niște contracte. Îmi aduc aminte că la Astra, primul contract pe care l-am primit să-l semnez avea 34 de puncte cu obligațiile jucătorului. Și obligațiile clubului erau doar trei. Și nici pe alea nu le respectau, cu banii la timp sau condițiile necesare. Fotbaliștii trebuie să înțeleagă că lucrurile astea bune pe termen scurt, că prinzi echipa sau că nu ești trimis la echipa a doua, a la long nu vor ieși bine. Președinții de club sunt obligați de patroni să spună jucătorilor ceea ce vor ei să audă. Jucătorii acceptă și asta! OK, aș înțelege acum cu pandemia asta, că s-a dat totul peste cap. Dar să vină să spună.

În Austria aveam un antrenor care era de 11 ani la echipă. Am rămas surprins. Păi, eu veneam din România, unde se schimbau antrenorii la 3 luni. Dacă nu pui accentul pe continuitate nu poți construi ceva durabil 

- Florin Lovin, fost fotbalist

4 cluburidin străinătate și-a trecut Florin în CV: Munchen 1860 (Germania), Kerkyra (Grecia), Kapfenberg și Mattersburg (ambele Austria)

VIDEO De ce Lovin „nu mai are loc” în fotbalul românesc „S-a dus vorba că aș fi conflictual”

- Să înțeleg că ți s-a creat un background de om problematic...

- Exact, s-a dus vestea că e greu de lucrat cu mine. Ceea ce e adevărat. Și partenerii mei de afaceri sunt puțini, însă de lungă durată. Ceea ce înseamnă că am cerințe mari, dar și ofer mult în schimb, ca dedicare, respect. În România mi s-a propus ceva la Aerostar. Am avut câteva ședințe cu cei de acolo, apoi după câteva discuții ne-am împotmolit. Când spui la masă că dacă întârzie salariile cu două zile îți dai demisia, nimeni nu mai continuă discuțiile. Trebuie creat un sistem cumva, FRF nu face nimic în acest sens. 90% din cluburi se bazează pe drepturile TV, iar cluburile care aduc venituri de 2 milioane doar de la televiziuni, își mai fac și bugete de 4 milioane. Nu ar trebui să primești licența dacă fondul de salarii depășește garanțiile tale. De asta suntem unde suntem. Cei din FRF acceptă ca să fie votați, cei de la LPF la fel. E un cerc vicios din care nimeni nu vrea să iasă.

3titluri de campion și 2 Supercupe ale României a câștigat Lovin

Să-l luăm etalon pe Haaland, să vedem cum a crescut. Păi, la noi dacă iei jucătorii echipelor mari, mai mult de jumătate nu știu o boabă de limbă străină. Normal că atunci când se duc afară nu înțeleg ce vrea antrenorul de la ei. Nu suntem preocupați deloc de partea mentală a jucătorilor. Rămânem cu alea 3 driblinguri 

Florin Lovin, fost fotbalist

VIDEO Comparație Astra - Dinamo: „Am trecut prin ce trec acum jucătorii dinamoviști”

- Ce zici de Dinamo?

- Prin ce trec ei am trecut eu la Astra. Spre deosebire de Dinamo, noi aveam performanțe. Am luat campionatul, aveam 4 luni de salarii restante. Apoi prima de campionat, pe care l-am câștigat în mai, am primit-o în martie anul următor. Cu procese, pentru că la noi în țară cu dreptatea în mână stai 9 luni până iei banii. Marele merit al lui Șumudică a fost că s-a înconjurat numai de jucători care aveau stabilitate financiară, pe final de carieră. Noi nu jucam numai pentru bani. Ne plăcea, era atmosferă bună în vestiar, partea financiară era în linia a doua.

- Ai avut o situație similară la Chiajna, nu?

- Mai aveam două luni de contract, nu mi-au convenit niște chestii, am renunțat la toți banii pe care-i aveam de luat și am plecat acasă. Dacă mai stăteam 15 zile, luam banii. Am renunțat la salarii, la prime, la tot. Le-am zis: "Domn'e, plec acasă, vă bateți joc de jucători. Nu-mi place ce faceți". Mi-au zis că nu-mi mai dau niciun ban:„"OK, nu-mi mai dați. Plec acasă". Nu te oprește nimeni să faci lucrurile astea. Crezi că a însemnat ceva? Nimic! Patronii și președinții știu că fotbaliștii stau la coadă. Când eram agent primeam în perioada de transferuri câte 200-300 de jucători pe zi, liberi de contract. Pleacă unul, vine altul! 

În Bacău e potențial uriaș. Avem UMB, Dedeman, Pambac, plus Primăria. Oamenii s-ar putea alătura unui proiect cu jucători din propria pepinieră. Dar au nevoie de un plan bine pus la punct, nu așa, ceva făcut pe brânci 

-  Florin Lovin, fost fotbalist

238 de meciuria adunat Lovin în Liga 1 pentru FCM Bacău, FCSB, Oțelul, Chiajna și Astra

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.