Nationala

Strategia Ungariei dă roade: 4 fotbaliști din lot sunt etnici maghiari din România, Serbia, Slovacia și Ucraina!

Daniel Zsori // foto: Imago

Articol de Răzvan Luţac  —  marţi, 23 martie 2021

Detaliu interesant în lotul lui Zoltan Gera. Știrbit de accidentări și COVID-19, însă unul în care se vede influența academiilor susținute în țările vecine ori atenția acordată fotbaliștilor din minoritatea maghiară din Serbia, România, Slovacia și Ucraina: există câte un jucător născut în fiecare dintre aceste țări în lotul de 23!

Ungaria e outsidera grupei A după ultimele evenimente. Nu doar că n-a jucat în preliminarii și n-a mai susținut un meci oficial de peste 2 ani, însă selecționata e și lipsită de 7 fotbaliști. Lovită de COVID-19 și accidentări, selecționata vecină și adversara României sâmbătă, 27 martie (ora 19:00, TVR 1) compensează prin fotbaliști strânși din țările vecine.

Fie crescuți în țările lor de academii din zone unde etnicii maghiari sunt majoritari, fie ochiți de mici și aduși de la vârste fragede în Ungaria, patru astfel de fotbaliști se regăsesc în lot 

1. Adrián Szőke (născut pe 1 iulie 1998 la Senta, în Iugoslavia - azi Serbia). Atacantul lui Heracles Almelo a început fotbalul la academia Nyers István din Totovo Selo (Tóthfalu), un sat din nordul Serbiei, aproape de granița cu Ungaria. Academia e denumită după Istvan Nyers, fost golgeter al Seriei A stabilit în apropiere, la Subotica, unde a decedat în 2005. Szoke a ales să reprezinte Ungaria, deși n-a jucat niciodată, nici măcar la juniori, în țara pe care o reprezintă. E etnic maghiar. 

2. Attila Mocsi (născut pe 29 mai 2000 la Sokolce, Slovacia). Fundașul lui MOL Vidi a crescut la Gyor. Și nu-i de mirare: locul său de baștină e la doar câțiva kilometri peste Dunăre de orașul ungar. În apropiere se află și Dunajska Streda (Dunaszerdahely), un hub al comunității maghiare din Slovacia. Echipa de acolo, DAC, are un susținător în premierul maghiar Viktor Orban, care a fost inclusiv la inaugurarea stadionului în 2016.

3. Daniel Zsori (născut pe 14 octombrie 2000 la Oradea, România). Atacantul lui Budafok e plecat din țară de la 10 ani. A crescut la Satu Nou și a fost luat, la vârsta fragedă, la academia lui Bekescsaba. Orașul e la numai 68 de kilometri de locul copilăriei sale. 

4. Oliver Tamas (născut  pe 14 aprilie 2001 la Solotvino, Ucraina). O localitate în care trăiesc ucraineni, români și maghiari, aflată chiar peste Tisa față de Sighetu Marmației, e locul în care s-a născut și fundașul lui Fehervar, crescut de Ferencvaros de la 11 ani. Denumirea românească este Slatina. 

VIDEO România U21 se antrenează la baza Academiei Ujpest

>

Citește mai multe știri despre EURO 2021: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.