Myron Boadu, vârful de 20 de ani, e principalul pericol al olandezilor. Cel care a depășit două accidentări grave în 2017 și 2018, fiind refuzat de Ajax și refuzând el transferul la Arsenal, a ajuns azi, la AZ Alkmaar, unul dintre cei mai buni jucători din Eredivisie.
- România U21 debutează azi la Campionatul European de tineret. „Tricolorii mici” întâlnesc în prima etapă a grupelor, de la ora 22:00, reprezentativa Țărilor de Jos (Olanda). Confruntarea poate fi urmărită în format liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe TVR 1.
Mare atenție la acest Myron Boadu! Mesaj pentru stoperii lui Adrian Mutu: nu-l lăsați liber, marcați-l strâns și aveți permanent dublaj la el! La 20 de ani, el este pericolul portocaliilor la Euro U21. Un adevărat număr 9. Nu foarte înalt, 1,83m, tânărul vârf al lui AZ Alkmaar e rapid, exploziv, tehnic, simte excelent jocul, se demarcă foarte bine și se desprinde cu ușurință de adversari. O "panteră" de careu, aproape toate golurile lui sunt din suprafața de pedeapsă, unde finalizează din orice poziție, și cu dreptul, și cu stângul. Și e în formă. În ultimele cinci runde de Eredivisie, a punctat de șase ori, inclusiv un hat-trick la 4-2 cu Feyenoord.
Glezna lui Boadu se răsucise înfiorător
Parcă nici nu a trecut prin clipe atât de grele, în adolescență. În 2017, la 16 ani, era promovat în lotul seniorilor lui AZ și, în vară, înainte de startul sezonului, a suferit o ruptură de ligamente încrucișate la genunchi. A fost operat și a pierdut zece luni. A debutat la prima echipă, oficial, pe 6 mai 2018, în ultima etapă. Trei luni mai târziu, pe 12 august, a înscris întâiul gol la profesioniști, devenind cel mai tânăr marcator în campionat al formației din Alkmaar, la 17 ani și 212 zile.
Coșmarul nu se încheiase. Pe 16 septembrie, Botteghin, fundașul central brazilian al lui Feyenoord, îi aplica un tackling devastator. I-a prins piciorul drept sub corp. Glezna lui Boadu se răsucise îngrozitor. Fractură și ligamente smulse. Altă intervenție chirurgicală și încă șapte luni departe de iarbă. A reintrat pe 20 aprilie 2019!
În acest duel teribil i s-a rupt glezna lui Boadu la Alkmaar FOTO ImagoDupă prima accidentare gravă, în 2017, s-a recuperat în Statele Unite în același loc cu Zlatan Ibrahimovic. Și suedezul, atunci la Man. United, avusese o ruptură de ligamente încrucișate la genunchi. „Ibrahimovici mi-a zis acolo: «Dacă tu vrei să fii noul Zlatan, atunci demonstrează!». Nu pot uita acele cuvinte. Trebuie să suferi ca să ajungi ca el”. Și Boadu a depășit acea perioadă de durere. E și mai puternic acum.
Myron Boadu spărgea vaze în casă cu mingea
Cine este Myron Boadu? S-a născut la Amsterdam, pe 14 ianuarie 2001, și a crescut în Bijlmermeer, un cartier situat la doar doi kilometri de „Johan Cruyff ArenA”. Numele nu are rezonanță batavă. Ambii părinți sunt imigranți ghanezi, iar Boadu înseamnă „Cel care ajută”.
Puștiul s-a îndrăgostit de minge și o bătea oriunde, alături de fratele mai mare, Reginald. "Toată copilăria am jucat fotbal. Afară, pe stradă, sau în casă, pe hol sau în sufragerie", a povestit el pentru presa din Țara Lalelelor. Râde când își amintește: „Uneori, spărgeam diferite lucruri. Vaze pentru flori, de exemplu. Îi înnebuneam pe ai mei. Mama și tata își făceau mereu griji: «Ce mai sparge azi?»”.
Myron Boadu a debutat la națională » Aproape de casa copilăriei
La 10 ani, a ajuns la un mic club, chiar în cartier, FC Bijlmer, apoi s-a mutat la o școală de fotbal apropiată, Buitenveldert. Vestea talentului său s-a răspândit iute. Se imagina în tricoul alb-roșu al lui Ajax, iar Ajax l-a invitat la un trial. Uluitor, l-a respins! „Un meci, un gol, asta am reușit la Ajax. Am crezut că voi fi lăudat, însă m-au anunțat că mă întorc la Buitenveldert. Am fost șocat”. Cei de la Ajax aveau să regrete.
A trecut la AZ și a rămas acolo. La 13 ani, era la Academia grupării din Alkmaar. La 15, avansa la Jong AZ, formația secundă. La 16, încă un pas, la prima echipă. În 2017, Arsène Wenger l-a dorit la Arsenal și i-a făcut o ofertă. Curajos, Myron a refuzat-o, realizând că n-are nicio șansă să joace atunci pe „Emirates”. A ales să continue la AZ. Roș-albii l-au propulsat spre toate naționalele de juniori ale Olandei. Și, într-un final, spre cea mare.
Pe 19 noiembrie 2019, în ultima partidă din preliminariile CE 2020, 5-0 cu Estonia, Ronald Koeman (încă selecționer la acea vreme) l-a trimis pe teren după pauză, în locul lui Depay. Și a punctat chiar de la debut. Recuperare, sprint, preluare pe piept și șut pe sub portar. Era primul jucător batav născut după 2000 care evolua și înscria pentru Oranje. O seară de ținut minte. Debut cu gol la națională pe „Johan Cruyff ArenA”. La doar doi kilometri de casa copilăriei sale.
Mino Raiola l-a propus pe Myron Boadu l-a AC Milan
Agentul care controlează cei mai importanți fotbaliști olandezi, și nu numai, îl conduce din umbră și pe Boadu. Mino Raiola, 53 de ani, dublă cetățenie, italiană și batavă, este impresarul lui Ibrahimovici, având mulți tineri, nu doar din Țara Lalelelor. Cei mai cunoscuți: Haaland (Dortmund), De Ligt (Juventus) și Donnarumma (Milan). Tot la Milan îl vede și pe Myron, ca înlocuitor al lui Zlatan. L-a oferit deja rossonerilor, anunțându-i că AZ l-ar vinde pentru maximum 20 de milioane de euro.
Lui Myron Boadu îi lipsesc prietenii de la AZ
Din păcate pentru Boadu, din fericire pentru noi, îi lipsesc prietenii de la AZ la acest Euro de tineret. Calvin Stengs, 22 de ani, șeptarul, aripa dreaptă, și fundașul stânga Owen Wijndal (21 de ani). Principalii pasatori la golurile lui Myron de la Alkmaar. Ambii sunt acum în lotul naționalei mari pentru startul preliminariilor CM 2022. Foarte probabil, vor fi în grupul Oranje și la Euro, în vară.
12 milioane de eurovalorează acum Myron Boadu, potrivit transfermarkt.de; în decembrie 2019, cota lui era 20 de milioane
12 goluria marcat atacantul în vârstă de 20 de ani în acest sezon la Alkmaar în Eredivisie (0,48 reușite pe meci în medie)
36 de goluri și 18 pase decisiveare Boadu în total în 82 de partide disputate la AZ (0,66 media golurilor influențate pe meci)
{{text}}