„Dezbaterea Zilei" este un nou format video lansat de GSP. Subiectele arzătoare din sport vor fi puse sub lupă de Cătălin Țepelin, Dan Udrea și Remus Răureanu, cu argumente pro și contra. Dilema de astăzi: cu ce rămânem după meciul România - Macedonia de Nord?
Cătălin Țepelin, redactor-șef al Gazetei, explică: „La Dezbaterea Zilei insistăm pe termenii "argumente" / "dialog" / "respect", pentru că obiectivul nu este să ne încăierăm sau să ne demonstrăm unul altuia cine e mai deștept, ci să avem o confruntare civilizată de idei. În plus, ne-ar plăcea să continuăm această dezbatere cu voi, cititorii GSP, așa că vă așteptăm pe site să vă expuneți propriile argumente și să votați în sondajul atașat acestei emisiuni.
Întrebarea de astăzi este următoarea: „Cu ce rămânem după meciul România - Macedonia de Nord?”. Discuția vine după primul meci al „tricolorilor” din preliminariile pentru Cupa Mondială, câștigat cu mari emoții în fața Macedoniei de Nord, scor 3-2.
BILE ALBE | Remus Răureanu: „România a arătat ca o echipă vie”
- „Sunt atât de puține meciuri în preliminarii încât discuțiile despre stil și despre modul în care câștigi constituie un moft până la urmă. Important este să aduni puncte ca să poți calcula la final și să mergi la Mondial”.
- „Au ieșit în evidență câțiva jucători, unii în mod surprinzător. Florin Tănase mi s-a părut impresionant pentru toată prestația sa. Foarte sigur, tehnic, cerebral, a găsit soluții mereu, nu a avut emoții deși nu a fost folosit în partide internaționale aproape deloc. Erau motive pentru care să se fi simțit apăsat de context, de miza meciului, dar nu a fost cazul”.
- „Mi-au plăcut Răzvan Marin, Mihăilă, care e formidabil. Joacă pe postul pe care juca Mutu, aseară a marcat așa cum o făcea Mutu. De multă vreme nu am mai avut un jucător de atac român care să ne uimească în meciuri importante. Creșterea lui este uluitoare, la Craiova în 20 și ceva de meciuri nu marcase în Liga 1, acum înscrie și în Serie A, și la națională, marchează din aproape toate procedeele posibile. În Italia din careu, aici din afară, cu un șut foarte frumos. Nu mai este doar un jucător creditat cu potențial, e deja un fotbalist bun care poate fi utilizat la un nivel excelent”.
- „Mi-a plăcut - poate o să sune surprinzător - și Ovidiu Popescu. Poate aveam așteptări prea mici de la el și am fost surpins că s-a descurcat pe un post pe care nu are experiență foarte mare”.
- „În afara evidențierii unor indivizi, mi-a plăcut că România a arătat ca o echipă vie, ca o formație cu energie, cu idei, preocupată să joace, ambițioasă. Sigur, toate plusurile acestea au venit la pachet cu niște consecințe, cu slăbiciuni ale defensivei, dar nimeni nu le poate avea pe toate. Nu poți ataca ca Guardiola și să să te aperi ca Simeone. Întărești o zonă a echipei, îți asumi riscuri în alta. Rădoi asta a făcut și este criticat acum. Mi se pare că sunt persoane care nu au dreptul să îl critice pentru stilul exagerat de ofensiv și șubred în apărare. Ar trebui să fie excluse din critică persoanele care îi reproșau lui Pițurcă stilul prea urât. Erau oameni care nu gustau egaluri cu Franța și Italia la un turneu final, spunând OK, rezultatele sunt bune, dar Pițurcă joacă urât, nu ne place că ne apărăm tot timpul. Dacă Pițurcă juca urât și era condamnabil pentru stil, atunci nu ai dreptul să îl acuzi pe Rădoi că joacă deschis, prea spectaculos și riscant. Nu te poți poziționa la fiecare extremă, ori ești încântat de Rădoi că îți îndeplinește fantezia pe care nu o îndeplinea Pițurcă, ori erai fanul lui Pițurcă și atunci ai toate motivele să fii dezamăgit acum. Sunt destui care nu gustă nicio cale, nu le convine nicio metodă. Toată lumea ar trebui să se hotărască”.
- „Așa, cu energia, idelile și pasiunea arătate de echipă aseară, eu sunt optimist în privința preliminariilor. Sigur, Germania pare un monstru de neatins, dar pentru locul al doilea, din demonstrația de aseară, am ajuns la o speranță”.
Daniel Pancu: „Victoria este uriașă”
Era foarte importantă victoria, de aici trebuie plecat. Pentru moralul echipei, pentru jucătorii tineri, cei care au făcut pasul de la echipa națională de tineret, pe care Mirel îi cunoaște foarte bine. Realizările individuale, talentul jucătorilor din atac sunt lucruri de remarcat. Sunt jucători în progres, care joacă la echipele lor de club, care vor arăta mult mai bine ca echipă pe viitor.
Nu mi-au plăcut faptul că am primit două goluri, Macedonia și-a creat alte 3-4 ocazii clare de a marca, pressingul foarte rar a reușit, reacția după pierderea mingii și replierea jucătorilor din zonele laterale, de multe ori fundașii laterali au rămas 1 vs 1 sau 1 vs 2, iar adversarii s-au eliberat foarte ușor la centrări.
Una peste alta, rămâne victoria care pentru mine este uriașă. Principalul adversar pentru al doilea loc, pentru că primul va fi ocupat clar de Germania, va fi Macedonia de Nord.
- Daniel Pancu, antrenor
BILE NEGRE | Dan Udrea: „Am arătat dezastruos în defensivă”
- „Dacă nu reușești să scoți dintr-un meci și bilele negre, să le analizezi și să le îndepărtezi în perspectiva a ceea ce urmează, nu cred că putem avea șanse într-o astfel de grupă, care în continuare mi se pare complicată, chiar dacă am câștigat un meci important, împotriva unei rivale pentru locul 2”.
- „Sunt niște lucruri pe care le-am văzut și nu mi-au plăcut. În primul rând, argumentația pe care Mirel Rădoi o are după meci, privind alegerea lui Coman în primul 11 și lăsarea lui Mihăilă în afara echipei de start. El a explicat că se plia mai bine Coman pentru că Macedonia de Nord nu este o echipă care să ofere spațiile de care are nevoie Mihăilă, că după ce Coman i-ar fi uzat 60-70 de minute pe adversari, intra Mihăilă care ar fi putut să își dezvolte calitățile. Conjunctura a făcut ca Mihăilă să joace practic titular, Coman a ieșit în minutul 11, și i-a dat peste cap argumentația lui Rădoi, ceea ce mă face să cred că el s-a păcălit în această alegere. Nu știm cum ar fi jucat Coman, dar faptul că îl lași pe Mihăilă rezervă crezând că nu se pliază pe ceea ce joacă Macedonia, a fost o chestie care s-a întors împotriva lui, pentru că Mihăilă a dovedit că merita să fie titular”.
- „Tot Rădoi spune la final că nu a făcut schimbări în sistemul defensiv pentru că apărarea a funcționat bine. OK, asta o poate spune un spectator care nu se pricepe foarte bine la fotbal, faptul că dacă nu iei gol înseamnă că joci bine. Dar noi arătaserăm dezastruos în defensivă, chiar dacă Macedonia nu marcase. Avuseseră atâtea ocazii încât cred că raportul ocaziilor de gol era clar în favoarea Macedoniei. Nu mi se pare un argument din partea unui selecționer să spună asta. Nu marcase adversarul, dar noi ne arătaserăm vulnerabilitățile în mod vizibil pe parcursul meciului”.
- „Ar mai fi niște lucruri, în primul rând acea reacție a lui Niță. Pe mine m-a blocat când a luat mingea în brațe. El nu are voie să facă asta, se presupune că la echipa națională aduci cel mai în formă și lucid jucător pe fiecare post în momentul respectiv. Să iei mingea în brațe la acea fază mi s-a părut de un blackout incredibil pentru el”.
- „Apoi gestul pe care îl face Ianis după marcarea golului, când pune degetul la gură, cumva spunând «v-am închis gura». Nu știu către cine a făcut gestul, a încercat o explicație la finalul meciului, spunând că între el și selecționer nu există niciun conflict. Ei, chestiunea asta s-a iscat după meciul pierdut cu 0-4 în fața Norvegiei, când Ianis a făcut niște declarații care l-au atins pe selecționer, iar Rădoi a reacționat. Numai că atunci inclusiv tatăl lui Ianis a ieșit și a spus că Ianis a greșit prin declarațiile făcute. Deci nu a fost un scandal creat artificial de mass-media, din moment ce tatăl lui l-a amendat, a spus că nu avea voie să vorbească. Să vii la 22 de ani să faci asta... aceste gesturi îți șubrezesc din reacția pe care ți-o construiești în timp cu publicul, cu tribuna, cu mass-media. Sunt lucruri care îți dăunează, aș fi vrut să îl văd bucurându-se în stilul tatălui său după celebrele goluri”.
Dorinel Munteanu: „Am văzut o schimbare la echipa națională”
Mie mi-a plăcut jocul de aseară, chiar dacă am câștigat in-extremis după ce am fost egalați, am văzut momente foarte bune în joc ale echipei naționale. Am văzut un echilibru, nu am abordat jocul cu o tentă foarte ofensivă, am așteptat momentul când puteam înscrie, am avut posibilitatea să înscriem și am făcut-o.
Am văzut o schimbare la echipa națională. Sigur, sunt foarte multe lucruri de spus. Faza defensivă nu mi-a plăcut, am dat oportunitatea adversarului ca în prima repriză să aibă 3-4 ocazii foarte mari, asta trebuie să remedieze selecționerul foarte rapid, dar s-a confirmat că avem jucători tineri de calitate.
Încă nu știu jocul de echipă, asta cred că este principala preocupare a selecționerului, să îi facă să joace în echipă, în primul rând în folosul echipei, apoi prin calitățile lor să poată să facă diferența, să aștepte momentul în care adversarul are slăbiciuni, să știm să ne grupăm și să ținem de rezultat.
- Dorinel Munteanu, antrenor
CONCLUZIA LUI CĂTĂLIN ȚEPELIN
Personal, înclin spre varianta optimistă, cea expusă și susținută de Remus. Nu doar acum, ci prin definiție încerc să văd mai degrabă lucrurile bune. Chiar și pe cifre, am avut cel mai mare index InStat din toate meciurile ultimului an. Într-adevăr, am avut destule momente de blackout, de îngrijorare, naivitate sau slăbiciune, dar nu cred că ar trebui să uităm de unde venim. De sub Macedonia, care este calificată la Campionatul European, iar noi pe canapea, la televizor. Valoarea evaluată a lotului Macedoniei este peste cea a României, prin urmare cele 3 puncte sunt minunate în contextul ăsta.
În plus, încrederea se construiește greu și să privești întotdeauna jumătatea goală a paharului nu ajută în direcția asta. De asta aș îngroșa mai degrabă tușele pozitive, fără a le ignora pe cele negative. Asta este treaba lui Rădoi la analiza meciului, să decidă unde s-a greșit și să vadă dacă poate să recupereze foarte repede aceste decalaje.
- Cătălin Țepelin
Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: "argumente" / "dialog" / "respect pentru opinia celuilalt". Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!
{{text}}