Din Arabia Saudită, unde lucrează ca director tehnic al federației de la Riad, Ionuț Lupescu (52 de ani) a radiografiat datele pentru șocul de duminică cu Germania, țara în care a făcut carieră ca jucător.
- România a câștigat primul meci din preliminarii Campionatului Mondial, 3-2 cu Macedonia de Nord
- Pentru „tricolori” urmează partidele cu Germania (28 martie) și Armenia (31 martie).
- Domnule Lupescu, ați văzut meciul României cu Macedonia de Nord?
- Nu. Am avut multă treabă, Arabia Saudită a jucat un amical cu Kuwaitul. Dar am urmărit rezumate. E bine că am câștigat. Presiunea e mai mică, se poate lucra liniștit la analize, la pregătiri, ce a fost OK, ce nu.
- Au marcat Tănase, Mihăilă, Ianis, toți la primul gol la națională.
- Cei care joacă în străinătate prind mai mult curaj, siguranță, personalitate și ușor se vor impune și la națională. Nu e doar Ianis, ci și Stanciu, cei doi de la Parma, Man și Mihăilă. Tănase e golgeterul Ligii 1, nu e o întâmplare că a dat gol. Îi aveam marcatori doar pe Pușcaș și Keșeru. Acum arătăm diversitate și pe tabela de marcaj. Asta e iar un lucru bun.
Ionuț Lupescu: „Ianis nu trebuie judecat după gestul de la gol”
- Mihailă a intrat cu explozie, cu execuții, cum vi se pare?
- În fotbalul de azi e foarte important să ai jucători capabili să penetreze, să atace direct pe poartă. El este acest gen, cu acțiuni individuale, cu viteză. Poate face diferența. Mă bucur că începe să-și valorifice aceste atuuri.
- După gol, Ianis a avut un gest, cu degetul la gură, ceva de genul „Liniște! Nu mă mai criticați! Am dat golul victoriei!”.
- Poate s-a descătușat, fiindcă lumea tot face comparații între el și tatăl lui. Știu cum e, sunt fiu de fost internațional și îl înțeleg. Ianis trebuie văzut prin ceea ce face, nu comparat cu Gică. Și în ultimele luni a făcut lucruri foarte bune, a crescut mult. Și încă e departe de a-și fi atins potențialul maxim. Sigur, în ziua de azi, când și expunerea mediatică e mare, există și tentația asta de a fi teatral după câte un gol. Mi-aduc aminte că Sabău marca, lua repede mingea, o punea la centru și dădeam repede drumul la joc. Dar Ianis nu trebuie judecat după acest gest. Să ne bucurăm că marchează, că e decisiv.
Ionuț Lupescu: „Uitați de acel 5-1 din Giulești!”
- Vine Germania, o echipă din alt film.
- E normal să fie un alt film, dar începem de la 0-0. Că vin fără 3-4 jucători, nu e o problemă, ei pot face două-trei naționale. Ideea e că Low, după anunțul că se retrage la finalul lui Euro, a mutat presiunea pe jucători, care vor încerca să termine cât mai bine această campanie. De aceea sunt și mai periculoși. Dar fotbaliștii lor fac față presiunii.
- Care ar fi rețeta să putem bloca Germania?
- Să dai 120 la sută, fiindcă ei joacă săptămânal la un nivel foarte înalt. Dar trebuie nu doar să încerci să-i blochezi, ci să ai curajul, tupeul să te impui. Dacă îi lăsăm să controleze jocul, vom avea probleme.
- Mulți se încurajează cu acel 5-1 din Giulești.
- Uitați de acel meci, a fost doar un amical. Ca dovadă, ei s-au calificat la acel Mondial, noi nu.
Ionuț Lupescu: „Germania e Spania din urmă cu câțiva ani”
- Pare Germania într-un ușor regres, după acel 0-6 cu Spania, după decizia lui Low de a se retrage?
- Meciul cu Spania a fost un accident. Nu prea au multe episoade ca acela în istorie. Germania rămâne un adversar de mare calibru, care trebuie respectat. Dar până la teren. Acolo, în iarbă, trebuie să luptăm.
- Nu avem jucători de gabarit, să ne putem măsura cu ei fizic.
- Dar nici jocul lor nu se mai bazează, ca înainte, pe gabarit. Joacă cu pase, în viteză, le place să dicteze ritmul, cu jucători tehnici și rapizi. Germania se apropie de ceea ce juca Spania odată.
Ionuț Lupescu: „Radu și Gică au îmbătrânit, îi chem la un vin rose”
Ionuț Lupescu este la curent cu disputa dintre foștii săi colegi de la națională, Florin Răducioiu și Gică Popescu, după ce primul a sugerat că i s-a părut ceva suspect la meciul pierdut cu Spania la Euro '96. „Au început să îmbătrînească amândoi și au luat obiceiuri românești. Au căzut în capcana presei. Când vin în țară îi chem pe amândoi la un vin rose, să îi mai răcoresc, fiindcă s-au cam încins. Dar nu cred că sunt certați, nu au de ce”, a spus Lupescu.
Ar fi fost bine să se fi jucat cu spectatori. Fotbaliștii nu sunt actori, dar tot joacă pentru public. Pentru jucători ar fi fost important. Dar cred că echipa de lângă echipă se bucură că nu sunt spectatori. Știți voi de ce!
Ionuț Lupescu
În istoria naționalei, doar eu și tata formaserăm cuplu tată-fiu prezent la prima reprezentativă, inclusiv cu goluri înscrise și participări la turnee finale. Acum a apărut și Ianis lângă Gică pe lista marcatorilor. Sper să meargă și la Europene, la Mondiale. Ar fi frumos
Ionuț Lupescu
{{text}}