Într-un interviu acordat presei germane, fostul internațional român Gică Popescu (53 de ani) a vorbit despre șansele de calificare ale României la CM 2022, din Qatar, despre căderea abruptă înregistrată de naționala României după 1998, ba chiar și despre cele 18 luni petrecute după gratii, urmare a unei condamnări pentru spălare de bani.
Înaintea meciului România - Germania, programat mâine, în preliminariile CM 2022, Gică Popescu a oferit un amplu interviu unuia din marile cotidiene din Germania, Frankfurter Allgemeine Zeitung, sub semnătura jurnalistului german de origine greacă Dimitrios Dimoulas. Interviul a fost preluat și de alte ziare, precum Neue Presse și Hannoversche Allgemeine Zeitung, unde a apărut într-o variantă mai extinsă.
Gică Popescu: „Germania, marea favorită a grupei”
În discuția cu Dimoulas, fostul internațional român a fost foarte tranșant atunci când i s-a cerut să evalueze șansele ”tricolorilor” de a merge la Mondialul din 2022, organizat în Qatar. „Va fi foarte greu. Germania e marea favorită a grupei, nu încape discuție. Noi ne vom bate cu Islanda și cu Macedonia de Nord pentru locul doi”, a comentat „Baciul”.
Președintele Viitorului, fost jucător, printre altele, și în Bundesliga, la Hannover 96, le-a explicat germanilor și motivul pentru care fotbalul nostru a decăzut atât de mult, încât naționala nu s-a mai calificat la un Mondial din 1998.
„Este mai mult decât frustrant faptul că noi am ajuns să avem un rol neînsemnat în fotbalul mondial. Fostul meu coleg de la națională, Dan Petrescu, a prevăzut că vor veni astfel de vremuri după eliminarea noastră de la turneul final din Franța. În timp ce, pe vremea lui Ceaușescu, România beneficia de-o muncă excepțională în domeniul creșterii tinerelor talente, acum aceasta lipsește cu desăvârșire”, a punctat Popescu.
El n-a ezitat să vorbească deschis și despre „cea mai grea perioadă din viața mea”. Întrebat despre cele 18 luni petrecute după gratii, urmare a unei condamnări primite în martie 2014 pentru spălare de bani la transferuri de jucători, „Baciul” a povestit că și-a petrecut timpul „ca antrenor de fitness pentru deținuți și am citit foarte multe cărți. N-aș vrea să mă consider «țap ispășitor», altfel ar trebui să vorbesc foarte rău despre țara mea și despre mulți oameni. Și nu vreau. Am tras linie sub acest capitol”.
În amintitul interviu, în calitatea sa de consultant al Guvernului român cu privire la pregătirile pentru Euro 2021, Gică Popescu a ținut să precizeze că „nu se știe încă sigur dacă turneul final va fi organizat în 12 orașe, așa cum a fost prevăzut. UEFA va da un răspuns până pe 7 aprilie. Oricum, România întreprins și a investit mult pentru a găzdui cele patru meciuri repartizate”.
Cât privește plecarea sa precipitată de la Dinamo la Hannover 96, în ianuarie 2003, după numai jumătate de sezon petrecut în Ștefan cel Mare, „Baciul” spune că totul s-a datorat adversității pe care o aveau fanii „câinilor” față de el: „Din cauza trecutului meu la Universitatea Craiova erau mereu proteste. Am avut noroc că impresarul de atunci, Ioan Becali, a aranjat relativ repede transferul cu directorul tehnic al lui Hannover, Ricardo Moar”.
115 selecții și 16 goluria bifat Gică Popescu în tricoul reprezentativei României, între 1988 și 2003
6 titluride cel mai bun fotbalist român al anului a primit „Baciul”: 1989, 1990, 1991, 1992, 1995, 1996
15 trofeea cucerit Popescu în carieră, cu Steaua, Eindhoven, Barcelona și Galatasaray. Cele mai importante, Cupa Cupelor, cu Barcelona, în 1997, Cupa UEFA și Supercupa Europei, ambele în 2000, ambele cu Galatasaray
{{text}}