Nationala

România - Germania 0-1 » Pierdem la limită cu nemții! Florin Niță, eroul de pe Arena Națională. Cronica + clasamentul grupei

+94 Foto
România a pierdut la limită cu Germania, 0-1, într-un meci din etapa a doua a preliminariilor Campionatului Mondial.

Articol de Justin Gafiuc, Cristi Preda (foto), Alexandra Fechete (foto)  —  duminică, 28 martie 2021

România a pierdut la limită cu Germania, 0-1, într-un meci din etapa a doua a preliminariilor Campionatului Mondial.

România - Germania 0-1. Cronica de pe Arena Națională: „Danke, Florin!”

Niță a prins o seară absolut miraculoasă, cu intervenții incredibile în fața șarjelor Germaniei. E omul care a ținut trează speranța într-o remiză cu trupa lui Low până la fluierul final. Dar golul lui Gnabry din prima repriză avea să facă diferența

Sunt 13 ani și jumătate de când n-am mai bătut o trupă de top mondial. Rezultatele spun adevărul abrupt, dincolo de teoriile carpatine că suntem mai buni și mai talentați decât ne arată statistica. În octombrie 2007, Goian supunea Olanda cu un gol bolnav de ofsaid, la Constanța, 1-0, iar trupa lui Pițurcă avansa spre Euro 2008.

S-au mai adunat apoi, ocazional, o remiză cu Italia și Franța la același European, alte egaluri cu "cocoșii" prin preliminarii, inclusiv la inaugurarea Arenei Naționale, 2011, sau ceva amicale cu Spania, Argentina sau Italia în regim soft. În rest, am rămas cu visurile deșarte în fața granzilor, iar vizita Germaniei nu lăsa loc la un optimism feroce.

Avântul primului sfert de oră

Rădoi a venit însă la această întâlnire cu aceeași temă ofensivă, într-un 4-2-3-1 menit să arate o echipă deschisă, pozitivă, efervescentă. A propus patru schimbări față de succesul cu Macedonia de Nord, cu Toșca, Camora, I. Hagi și Mihăilă printre titulari, așteptând încă o răbufnire din partea ultimilor doi, marcatori în premieră la națională cu ocazia startului campaniei către CM 2022.

Am folosit entuziasmul în primul sfert de ceas, când Keșeru, Mihăilă și Chiricheș au încercat să dea lovitura. Tiptil, tiptil, nemții s-au calibrat însă în liniște, fără să se întrebuințeze excesiv și au luat la radiografiat un adversar ambițios, dar limitat. A fost suficient un triunghi banal Rudiger – Havertz – Gnabry pentru a destabiliza echilibrul pe tabelă (16).

Un Camora de coșmar

Jocul nemților a început să curgă aproape exclusiv pe flancul nostru stâng, unde, după rateul din barajul cu Islanda, Camora a prins o nouă seară groaznică. Un bulevard înfloritor a creat pe aria sa căpitanul lui CFR Cluj, spațiu perfect pentru ca nemții să defileze cu tot armamentul greu pe zona pietonală liberă de obstacole. Din acea zonă s-a născut golul de 0-1, tot de acolo s-au inventat și alte asalturi către poarta lui Niță.

Un Niță absolut fenomenal, cu intervenții în situații imposibile, translatate și dincolo de pauză. Pe rând, Havertz, Gnabry și Gundogan s-au lovit de paradele miraculoase ale succesorului lui Tătărușanu, inclusiv în situații de unu contra unu. L-a salvat și transversala la un trasor al lui Kimmich, dar a ținut rezultatul aproape de unul singur la limită într-o seară absolut incredibilă pentru el.

"Nu mai avem timp să respirăm!"

"Tricolorii" au trecut și prin momente de sufocare, când, de pe margine, Rădoi striga disperat: "Nu mai avem timp să respirăm!" sau "Oprește-l! Opreșete-l! Fă ce spun!", pe o incursiune a lui Havertz, care plecase în misiune solitară pe flancul lui Camora, schimbat, firește, după 45 de minute, căci devenise al 12-lea om al oaspeților!

Am început să mai mișcăm după pauză, dar jocul precis și reglajele fine ale nemților au lăsat nonstop senzația că, oricât am forța și oricâte energii am redescoperi, căile spre buturile lui Neuer sunt închise. Ianis a fost fragil și neinspirat, Keșeru s-a pierdut în cleștele Rudiger – Ginter, Mihăilă s-a stins ușor-ușor, iar Stanciu a demonstrat încă o dată că servește alt meniu la lot decât la Slavia Praga.

Mintea spre Erevan

Nici mutările cu Man, Cicâldău, Maxim și Pușcaș n-au putut schimba filmul, chiar dacă o incursiune de final a atacantului de la Reading i-a dat emoții lui Neuer. Până la urmă, n-am pierdut nimic, un egal însemna doar un bonus miraculos. De-acum, mintea pleacă spre Erevan, unde o victorie miercuri (ora 19:00), cu Armenia, ne-ar da alt avânt spre locul doi al grupei.

Clasamentul grupei J

România - Germania 0-1

  • A marcat: Gnabry '16

România - Germania. Echipele de start

România: 1. Niță – 4. Popescu, 6. Chiricheș, 3. Toșca, 22. Camora – 7. Stanciu, 18. Marin – 14. Hagi, 19. Tănase, 21. Mihăilă – 13. Keșeru
Rezerve: 12. Lazar, 16. Radu – 2. Mogoș, 5. Nedelcearu, 8. Cicâldău, 9. Pușcaș, 10. Maxim, 11. Bancu, 15. Burcă, 17. Bicfalvi, 20. Man, 23. Crețu
Selecționer: Mirel Rădoi

  • Față de echipa cu Macedonia de Nord, Rădoi a efectuat 4 înlocuiri în primul „11”: au ieșit Burcă, Bancu, Fl. Coman și Dennis Man și au intrat Toșca, Mario Camora, I. Hagi și Mihăilă.

Germania: 1. Neuer - 13. Klostermann, 4. Ginter, 16. Rudiger, 23. Can - 21. Gundogan, 6. Kimmich, 8. Goretzka - 19. Sane, 20. Gnabry, 10. Havertz
Rezerve: 12. Leno, 22. Ter Stegen - 2. Max, 5. Tah, 8. Musiala, 9. Werner, 11. Younes, 14. Neuhaus, 18. Wirtz
Selecționer: Joachim Low

  • Low nu a efectuat nicio înlocuire în formula de start față de meciul cu Islanda, câștigat de nemți runda precedentă cu 3-0.

Arbitru: Clement Turpin
Asistenți: Nicolas Danos, Cyril Gringore (toți din Franța)
Stadion: Arena Națională (București)

Citește mai multe știri despre partida România - Germania:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.