Vorbind despre echipa pe care o va întâlni miercuri la Erevan, Rădoi a numit-o "arțăgoasă" și a atras atenția că "tricolorilor" nu prea le convine să dea piept cu asemenea adversari. Nu foarte dotați, dar foarte ambițioși și luptători.
Selecționerul a recurs și la un paradox. A susținut că Armenia fără Mkhitaryan (AS Roma), accidentat, ar fi și mai puternică! Deoarece coechipierii acestuia, în absența liderului capabil să rezolve el însuși un meci, se vor mobiliza mai serios. Vor deveni mai periculoși.
De discutat pe marginea acestui raționament. Oare Barca ar fi mai redutabilă fără Messi, iar Juventus fără Cr. Ronaldo? Perfecționată de Dan Petrescu, tactica de a exagera valoarea adversarului a fost preluată și de Rădoi. Care nu-i lipsit însă, vom vedea imediat, de ceva dreptate.
În sensul în care, condusă (din martie 2020) de spaniolul Joaquin Caparros, 65 de ani, ex-Sevilla, Athletic Bilbao, Granada, Osasuna etc, dar și Neuchatel Xamax și Al Ahli, Armenia a bătut-o duminică pe Islanda cu 2-0! Pe acea Islandă care, ca să ne facem iarăși sânge rău, a învins România în barajul pentru Euro 2020. Încă mai mult. Puțină lume știe că într-o partidă de Liga Națiunilor, desfășurată pe 18 noiembrie 2020, Armenia a trecut cu 1-0 de Macedonia de Nord, formația ce ne-a scos peri albi la recentul 3-2 de la București. Altfel spus, Armenia nu mai e chiar nimeni în ploaie!
Pe de altă parte, să ne aducem aminte că, antrenată de Daum, naționala noastră a obținut la Erevan, în 2016, cel mai categoric succes în deplasare din epoca modernă. S-a impus cu 5-0, atât că meciul s-a disputat în condiții speciale. S-a jucat 10 contra 11 după ce Malakyan a oprit mingea cu mâna în minutul 3, fiind pedepsit nu numai cu penalty (transformat de B. Stancu), ci și cu eliminare. În 2017, armenii au cedat greu chiar la București, 0-1, Maxim înscriind unicul gol în prelungiri.
Să lăsăm însă istoria, altfel favorabilă nouă, ca să venim la zi. Spre a nota că, față de ce a jucat cu Germania, România va trebui să schimbe partitura. Să cânte altceva. Având în vedere valoarea nemților, împotriva lor s-a cerut mai multă prudență. Practic, apărare, un joc mai închis. Și cu Armenia va fi nevoie de circumspecție, de răbdare, însă cuvântul de ordine va fi atacul. Accentul va cădea pe ofensivă, pe marcarea de goluri.
Nicușor Stanciu contra GermanieiNu-i treaba mea alcătuirea echipei și nu mă amestec. Sunt însă de părere, și nu-s singurul, că Stanciu și Tănase, eventual Hagi, ar trebui să ocupe poziții avansate. La creație, la finalizare. Nu poți pune un play-maker ca Stanciu să recupereze mingile din propriul careu, îi consumi energia aiurea!
Tocmai pentru că îi place să se refere la factorul mental, s-ar recomanda ca Rădoi să insiste în această direcție. Să le inoculeze băieților convingerea că, inclusiv pe baza tradiției, pot și sunt datori să câștige. Ei sunt mai tari, chiar dacă adversarii, încrezători în urma victoriei cu islandezii, visează la locul 2 în grupă. Vrabia mălai visează, nu?
Clar, nu va fi ușor la Erevan, cine zice asta? Dar nici nu-i logic să comparăm Armenia cu Germania și să ne temem de Grigoryan și de Adamyan. Normal e să învingem și vom învinge. Hai, România!
{{text}}