„Dezbaterea Zilei" pune sub lupă azi implicarea fanilor în treburile administrative ale echipelor de fotbal. Plecând de la exemplul recent de la Dinamo, a apărut întrebarea: „Este OK ca suporterii să intervină în chestiunile tehnice ale unui club?”.
- Ce reprezintă „Dezbaterea Zilei”? Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, explică: „În această emisiune insistăm pe termenii «argumente» / «dialog» / «respect», pentru că obiectivul nu este să ne încăierăm sau să ne demonstrăm unul altuia cine e mai deștept, ci să avem o confruntare civilizată de idei. În plus, ne-ar plăcea să continuăm această dezbatere cu voi, cititorii GSP, așa că vă așteptăm pe site să vă expuneți propriile argumente și să votați în sondajul atașat acestei emisiuni”.
Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei și moderatorul dezbaterii, a explicat subiectul de astăzi: „Ieșim din specificul ultimelor dezbateri, care au vizat mai degrabă meciurile naționalelor de tineret și de seniori, și ne întoarcem la fotbalul intern, cu o situație apărută recent la Dinamo. Emil Ursu, antrenor la echipa secundă, a declarat în urmă cu câteva zile, chiar în acest studio, dar la emisiunea colegului Costin Ștucan, GSP Live, că demisionează din cauză că acționarii din DDB au intervenit și au încercat să îl determine să folosească un jucător.
Este vorba de Cătălin Hîldan Jr., nepotul lui Cătălin Hîldan, simbolul dinamovist. Mai mult, Ursu susține că ar fi primit și amenințări, pentru că ar fi refuzat această solicitare. DDB neagă oficial existența acetui demers și spune că Ursu pleacă din cauza rezultatelor slabe și nu din cauza unei implicări. În ultima perioadă, în lunile în care DDB s-a comportat pe alocuri admirabil, salvând clubul de la faliment, au fost mai multe situații care au developat o situație sensibilă, aceea în care reprezentanții galeriei se transformă ușor în finanțatori, în patroni și sunt în poziția de a decide niște chestiuni care alminteri nu ar fi fost în fișa postului unor suporteri. Dilema este: „Este OK ca suporterii să intervină în chestiunile tehnice ale unui club?”.
Dezbaterea din studioul GSP i-a avut în prim-plan pe jurnaliștii Remus Răureanu și Dan Udrea. Primul l-a avut susținător pe Alex Conovaru, membru DDB.
VIDEO DEZBATEREA ZILEI, 31 martie 2021 » Este OK ca suporterii să intervină în chestiunile tehnice ale unui club?
PRO implicarea fanilor | Remus Răureanu: „Dinamo nu a pierdut niciun punct din cauza lui Hîldan Jr.”
- „Eu zic că este în regulă. Încerc să anticipez argumentele lui Dan și sunt de acord cu el într-o măsură. Nu e normal ca o asociație de suporteri să fie implicată în decizii tehnice, folosirea unui jucător sau a altuia, dar calculul acesta e valabil în condiții normale. La Dinamo nu mai sunt condiții normale, nu mai e o situație firească a unui club profesionist”.
- „În stat, când se recrutează pentru război, apelează tot la reclame. Nimeni nu transmite locuitorilor statului respectiv «mergeți în Vietnam că veți muri sigur». Ai nevoie de o reclamă, de niște simboluri care îi îndeamnă pe oameni să lupte. În cazul de față, nu e vorba de niciun război, dar Dinamo nu se află nici pe timp de pace. Are nevoie în primul rând să adune bani. Adună bani de la suporteri, iar suporterii au nevoie și ei să vadă o reclamă pentru a cotiza. Cătălin Hîldan este promovat mai mult decât un jucător de fotbal, ca un simbol, prin care DDB încearcă să îi convingă pe oameni să cotizeze în continuare”.
- „Au apelat în ultima vreme la nume, de la Kluivert, la Klitschko. Unele au fost ridicole, mă gândesc că au fost inventate chiar cap-coadă. Cătălin Hîldan II nu este un personaj inventat, este expus în primul rând în scopul acesta, ca lumea să continue să contribuie la strângerea sumei pentru obținerea licenței și pentru salvarea clubului”.
- „Nu putem afirma că e grav să suporterii îl impun pe Hîldan, pentru că Dinamo nu a pierdut niciun punct în campionat până acum din cauza utilizării lui. Nu a jucat niciun meci în Liga 1, a fost luat la Kiev și folosit într-o partidă foarte amicală, meci al prieteniei, un eveniment organizat tot pentru strângerea de bani. Nu există consecințe ale utilizării lui Cătălin Hîldan. E o mișcare de marketing absolut necesară într-o situație disperată.
- „Cred că nici nu e nevoie să joace. Doar dacă îl pomenești, oamenilor le sună ca o reîncarcare, o reapariție a simbolului și a miezului pe care îl constituie el. Dinamo mai există doar datorită suporterilor, cei care s-au adunat sub steagul și sub emblema lui, care n-a fost cel mai mare fotbalist din istoria clubului, dar a murit pe teren, lumea a ajuns să îl idolatrizeze pentru că s-a sacrificat în felul acesta. E mai ușor să îi convingi pe fani în modul ăsta, decât dacă le spui că datele din contabilitate sunt dezastruoase și că vor intra în faliment, întâi în insolvență. E greu să îi atragi cu cifre, cu date despre licență. Sunt sigur că mulți nici nu știu ce înseamnă licența, până când trebuie să achite datoriile. E mai simplu dacă apelezi la un simbol popular. Asta fac și partidele politice”.
- „El se afla deja în club, dar era ascuns într-un sertar. Eu am mers acum două luni, pentru un reportaj cu el. E antrenat de Narcis Răducan. Înainte să îmi spună date despre el, postul, vârsta, nu știam mare lucru. Dacă noi, care urmărim atent antrenamentele, habar nu aveam, suporterii dinamoviști moderați sigur nu știau. Așa, dacă îl pui în vitrină într-un amical televizat, e mai ușor să atragi clienți. Se comportă acum ca un partid politic, o societate care încearcă să vândă ceva. Între a le transmite oamenilor, «votați că aici joacă Sorescu» și «votați că a mai apărut un Cătălin Hîldan», e mai ușor să îi atragi așa”.
Cătălin Hîldan Jr. poartă mândria și povara unui nume important, care a născut o mișcare identificată cu ceea ce reprezintă Dinamo. Dacă e exagerată sau forțată promovarea lui? E undeva la mijloc. Suporterul dinamovist are în acest moment nevoie de idoli, are nevoie de un sentiment de apartenență, iar Cătălin Hîldan Jr., format de Dinamo, nepotul icoanei suporterului dinamovist, poate fi folosit pentru această apropiere. Să ai din nou un Hîldan pe teren înseamnă ceva. Acum, dacă acest copil, care nu joacă pe postul unchiului său, va reuși să dea randament sau nu, rămâne de văzut. Dacă nu va da randament, nu e nimeni nebun să îl țină în echipă doar datorită numelui. Noi vrem să îl vedem, ar fi o renaștere a lui Dinamo după perioada asta gri. Dinamo are nevoie de numele Hîldan!
- Alex Conovaru, actor și membru DDB
CONTRA implicării fanilor | Dan Udrea: „Care e diferența între ei și Gigi Becali?”
- „Eu niciodată, dar niciodată, nu o să fiu de acord cu așa ceva. Indiferent că e vorba de Dinamo și Cătălin Hîldan, de Craiova și X jucător, de Gigi Becali la FCSB sau la alt club de afară. Niciodată! Să ajungi să impui unui antrenor să joace cu un fotbalist, indiferent pentru ce cauză, mi se pare în neregulă. Ce diferență este între această impunere și ce face Gigi Becali sau ce a făcut Gigi Becali cu foarte mulți jucători? Și el a venit și a salvat clubul. Care e diferența? E vreuna?”
- „Admițând că spusele lui Emil Ursu sunt adevărate, trebuie să știm că un compromis odată acceptat creează alte compromisuri. Dacă astăzi DDB se gândește că are nevoie de imagine pentru a-l forța, poate, peste 3 ani, dacă acest proiect se va dezvolta, și cred că se va dezvolta, și Dinamo va ajunge să se lupte pentru cupele europene, pentru titluri, poate DDB crede că un fotbalist, unul pe care antrenorul nu îl vede titular, merită titular. Se poate ajunge acolo, din moment ce ai mai făcut treburile astea? Repet, nu mi se pare niciodată de acceptat să te bagi peste munca unui antrenor. Ah, are rezultate slabe Emil Ursu? Îl dăm afară. Nu și-a îndeplinit obiectivele? Îl dăm afară. Dar nu să ajung să impun eu antrenorului jucători în numele programului DDB”.
- „Mi se pare că tot ce a construit acest program, care este de lăudat, care a ținut clubul în viață, nu cred că trebuie să ascundă și să bage sub preș anumite chestiuni care se pot întâmpla acolo, doar în numele unui program care salvează clubul. Adica dacă DDB salvează clubul, trecem peste o imixtiune în treburile unui antrenor? Sunt lucruri diferite! De ce Adrian Porumboiu, care a construit de la 0 la Vaslui, nu ar fi avut dreptul să facă schimbări, să intervină peste antrenor? Noi amendam atunci aceste lucruri”.
- „O situație ipoteticâ: dacă mâine FRF ar avea nevoie de imagine pentru că ar veni un sponsor și ar spune «dacă l-am vedea pe Ianis Hagi titular meci de meci, am veni cu o sumă de bani». Ar fi corect ca Federația meargă la Rădoi și să îi impună chestiunea asta? Eu cred că Rădoi ar proceda cum a procedat și Ursu, «la revedere, continuați-vă proiectul, dar eu nu accept asta»”.
- „Am tot dat exemple din cartea lui Johan Cruyff și voi da și aici. Povestește momentul când a trebuit să îl debuteze pe fiul lui, Jordi, la Barcelona. A spus că a întârziat acel moment, deși el ca antrenor era absolut convins că era pregătit, tocmai pentru a înlătura cu totul orice urmă de suspiciune. A spus că s-a dus o bătălie teribilă în el, antrenor vs tată. «Eu simțeam ca antrenor că e pregătit, dar nu voiam să existe discuții că îl promovez pentru că era fiul meu». Susținea că a trăit multă vreme cu povara asta”.
- „Un ultim argument, nu știu dacă e întâmplător sau nu, dar în ultimii ani, toate cluburile din România care au stat la mâna suporterilor sau unde suporterii au avut o influență importantă, numiri, destituri de antrenori, au avut de suferit. La Rapid a existat mereu tentația asta, să pună antrenori doar cu un trecut rapidist sau care sunt validați de fani, de liderul de galerie. Poate nu e întâmplător că U Cluj, Petrolul, Rapid au dificultăți. Eu nu spun că nu sunt importanți suporterii. Din contră, cred că ei sunt cel mai important lucru, pentru ei joci. Dar de aici și până la a ajunge ca ei să impună un jucător e cale lungă”.
CONCLUZIA LUI CĂTĂLIN ȚEPELIN
E limpede că situația de la Dinamo este complet atipică, un fel de hibrid între pasiune și disperarea de a salva clubul de la faliment. Iar situațiile generate de această stare de fapt sunt și ele complicate. Una e să fii suporter și să strigi unui antrenor din tribune «bagă-l pe Gigel» și alta e să îl chemi la raport din postura de patron și să îi ceri același lucru. Prima e ipostaza clasică suporter - antrenor, a doua este angajator - antrenor și implică alte consecințe.
Aș găsi un pic de dreptate în raționamentul fiecăruia dintre voi. Cum nici eu nu pot să validez implicarea niciunui patron în treburile tehnice ale unei echipe, n-aș vedea de ce acum, când patron este o societate, asociația unor suporteri, ar trebui cauționată. Pe de altă parte, cum spunea și Remus, circumstanțele există și e greu să fii și suporter și conducător în același tip.
Asta poate fi o dezbatere ce merită făcută chiar cu cei din DDB. Ei se văd proprietari ai clubului pe termen lung sau își doresc doar să scape de această fantomă a crizei, să scoată clubul la liman, apoi să îl dea pe mână unui finanțator, iar ei să se retragă în peluză, unde să își continue așa numitul job de suporter și să își perpetueze pasiunea? S-ar părea că unora dintre suporteri le place postura asta, de conducători de club. Ar fi necesar să tragă undeva linia, granița, și să înțeleagă că postura de conducător vine la pachet cu niște restricții.
Până ei vor decide dacă vor să fie doar suporteri sau și suporteri, dar și conducători, vom continua dezbaterea împreună cu voi
- Cătălin Țepelin, redactor-șef Gazeta Sporturilor
Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: „argumente” / „dialog” / „respect pentru opinia celuilalt”. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!
{{text}}