Altele

Apel către autorități: „Redeschideți sălile de fitness! Vorbim de 800.000 de oameni și 250 de milioane de euro. Sportul e o soluție împotriva virusului”

Articol de Sergiu Alexandru  —  miercuri, 31 martie 2021

România a intrat din 28 martie sub reguli mai stricte în privința opririi răspândirii coronavirusului, iar unul dintre cele mai afectate domenii este și fitnessul.

  • După noile măsuri adoptate de Guvernul României, sălile de sport și fitness se închid în orașele în care rata de infectare este mai mare de 4 la mia de locuitori și se pot redeschide când incidența scade sub 3,5 la mia de locuitori.
  • Mai mulți patroni de săli de fitness din țară s-au reorientat și și-au scos aparatele în aer liber, având în vedere că autoritățile nu au interzis și practicarea sportului în spațiile amenajate din parcuri, cum s-a întâmplat anul trecut, pe durata stării de urgență în 2020.
  • De altfel, este prima oară, de la redeschiderea din iunie anul trecut, când sălile de fitness sunt închise de autorități. 

Gabriel Toncean, președintele Federației Române de Culturism, a acordat un interviu pentru GSP.ro, în care și-a spus punctul de vedere și a încercat să argumenteze de ce decizia autorităților nu este una ok. 

- Domnule Toncean, cum vedeți măsura închiderii sălilor de fitness? 
- E o decizie total nelalocul ei, total nepotrivită. Asta vă spun, atât din punct de vedere al oamenilor de rând, cât și din punctul de al celor care fac performanță. Noi, peste nici o lună, avem Campionatul European, în Spania, și ne-am obișnuit să aducem medalii. Dar dacă noi îi blocăm pe sportivi, riscăm să nu obținem nimic.

- Sportivii profesioniști se pot antrena acum?
- În momentul de față, centrele mari, unde cei mai mulți își desfășoară activitatea, București, Cluj, Timișoara, au sălile închise. Ei se pot antrena individual, ceea ce pentru un sportiv de performanță e nelalocul lui! 

-Cu MTS și Ministerul Sănătății ați avut discuții cu privire la această măsură?
- Era mult mai bine dacă eram consultați, dacă eram chemați la discuții, dacă găseam soluții viabile. Am încercat și azi să iau legătura, se pare că mâine vom avea niște discuții mai relevante. E trist că trebuie să îi căutăm noi, noi fiind specialiștii în domeniu. Noi trebuie să îi căutăm pentru a le da ajutorul. E tipic românesc! Prima dată se întâmplă fapta și după aceea o analizăm. Nu există specialiști! Cei care au luat deciziile nu sunt iubitori de sport! Sunt buni pe domeniul lor de activitate, dar nu știu ce înseamnă sportul! Când am fost în 2020 la Institutul Național de Sănătate Publică, am rămas șocat când am văzut că nu au specialiști în domeniul sportiv. 

- Prin prisma oamenilor care mergeau la sală cum vedeți problema?
- Sunt peste 800.000 de oameni, să le spunem sportivi celor care merg regulat la sală. Dintre ei, s-au întors în sală cam 30-40%. Acum, cu această închidere și cu această incertitudine... Nu mi se pare relevant ca depășirea ratei de infectare de 4 la mie să fie momentul în care se închid sălile. De ce nu am fost consultați? De ce nu putem avea un punct de vedere? De ce trebuie să-i căutăm noi? Mi se pare că Ministerul Sănătății a luat total eronat această decizie.  Ce facem cu cei din domeniu? Toți ne-am conformat. Am investit în măsurile de prevenție. 

„Nu există focare de COVID în sălile de fitness”

- Știți dacă au existat focare de COVID în sălile de fitness în ultimele luni?
- Nu știu de nicio situație de acest gen, de niciun focar! Credeți-mă că mereu colind sălile din țară, sunt pe teren. Sunt conectat la fitness-ul românesc. Nu sunt focare. Mi s-ar părea normal să diferențiem factorii decisivi pentru răspândirea coronavirusului față de cei teoretici. Până la această oră, nicio sală de fitness nu a fost dovedită ca fiind focar de COVID. S-au luat toate măsurile: acces doar cu programare, am redus capacitate, s-a luat temperatura tuturor celor care au venit la sală, ne-am conformat, am igienizat, am pus dezinfectant. Ni s-au redus clienții la 30-40% față de normal.

-Cu sălile închise, credeți că oamenii vor avea de suferit? 
- Îmi doresc o țară cu români sănătoși, nu cu români căzuți psihic, obezi și sedentari. Pentru că asta urmează să se întâmple. Copiii nu mai fac ore de educație fizică. Ce urmează? Ce ne dorim? Care sunt proiectele pe termen în lung în privința sportului?  Consider sportul o terapie! Endorfinele te ajută să depășești momentul greu. Sunt de acord că există coronavirus, că trebuie să ne vaccinăm și să respectăm regulile... Nu lăsăm 20-30 de sportivi în sală, distanțați, dar lăsăm două echipe de fotbal pe teren? Sunt 22 de oameni care au contact fizic. Sau în mijloacele de transport în comun? De ce fitness-ul? De ce sălile de sport? 

- Ați fi de acord cu permiterea accesului în săli a celor vaccinați împotriva coronaviruslui sau cu teste negative?
- Momentan nu! Procentul de persoanelor vaccinate este încă mic! Sălile trebuie deschise acum. Poate dacă va crește media, dacă Guvernul va crește numărul persoanelor vaccinate și va impune asta, putem fi de acord. Personal, susțin vaccinarea și este cea mai bună metodă să trecem peste pandemie. În ceea ce privește prezentarea unui test negativ, mi se pare complicate. Costă foarte mult și ar fi greu pentru cei care vin la sală. 

- Din punct de vedere financiar?
- Luați în calcul că industria fitness-ului e undeva la 250.000.000 de euro pe an! Ceea ce înseamnă un aport destul de mare la bugetul statului. E vorba și de un număr mare de angajați! Care e șansa pe care o dăm celor care au urmat cursuri și care doresc să profeseze ca instructori de fitness?  Dacă incidența e sub 4 la mie noi reîncepem activitatea, dar nu se știe pentru cât timp. Pot fi doar două săptămâni, după care închidem iar. Dezarmăm total oamenii! Ce facem cu chiriile? Sunt mulți care plătesc chirii și care nu se opresc din plătit. Ce facem cu angajații? Sper măcar să se găsească măsuri de ajutor social! 

- Ce le veți transmite autorităților și celor din minister dacă veți putea discuta?
- Că sălile ar trebui redeschise de urgență! Deocamdată există doar la nivel teoretic posibilitatea unei infectări. Eu nu sunt de acord cu mitinguri, cu protestele necontrolate. Acolo s-ar putea lua COVID. Dar autoritățile ar trebuie să redeschidă sălile imediat! Sigur, chiar și cu un program mai scurt. Sunt de acord. Dar nu putem limita de tot una dintre singurele bucurii din ultimul an.  Ce facem cu generațiile următoare? Veți vedea repercusiunile pe timp îndelungat!  Ele cresc fără sport!  Sportul e o soluție a combaterii coronaviruslui, nu e o cauză! Este cel mai bun medicament! Fac apel de urgență ca Ministerul Sănătății să deschidă centrele de sport! Dacă autoritățile consideră că trebuie un program scăzut, ne conformăm. Nu e nicio problemă. Dar să nu închidem! Trebuie să avansăm, nu să închidem sălile.

7,08 la mieeste rata de infectare cu noul coronavirus în București

În 2023, România va depăși 1 milion de abonați la sălile de fitness 

Piața de Health&Fitness a cunoscut o mare dezvoltare în ultimii ani. Potrivit unui raport European Health&Fitness Market Report 2020, realizat de Deloitte și Europe Active, piața românească de fitness este estimată la 812.000 abonați, raportare pentru anul 2018! Estimările arată că până în 2023 în România vor apărea între 250.000 și 300.000 de clienți noi. 

Asta înseamnă o creștere de 30-35% față de 2018 și se va depăși pragul de 1 milion, conform unui articol publicat în Ziarul Financiar în vara anului trecut! În prezent, românii care merg la sală cheltuie în jur de 250 de milioane de euro anual pentru a-și rezerva abonamente sau pentru a plăti accesul într-o astfel de locație! Cu 15% mai puţin decât în 2014. Această tendință a fost atribuită extinderii ofertelor low-cost care au scăzut prețul mediu de membru. Conform aceluiași studiu, cei care frecventează sălile de sport din România au un venit mediu estimat la 470 de euro.

Există peste 1.000 de săli de sport în România 

Piața fitnessului este foarte fragmentată, cu mai mult de 1.100 de săli. Există un jucător dominant, cu 35 de cluburi și prezență în mai multe orașe - World Class. Cu peste 60.000 de membri, cota de piață de aproximativ 7% în termeni de membri, World Class este activă mai mult pe segmentul premium. Al doilea cel mai mare lanț, Stay Fit, are cinci cluburi și este prezent doar în București. Așadar, densitatea cluburilor este de 0,6 la 10.000 de locuitori.

VIDEO Cele mai bune exerciții fizice pentru acasă. Vedetele din sport îi învață pe fani cum să facă mișcare

>

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.